Iubirea este un sentiment atât de străvechi, încât putem jura că lumea nu ar fi existat fără el. Și nu vorbim despre dragostea de patrie sau de cea pentru familie și prieteni, ci despre acea iubire arzătoare, care uneori macină suflete, alteori înalță, însă, de cele mai multe ori, este tot ce avem. Profesorul Alexandru Androne a cunoscut, a studiat și a trăit toată viața lui cu acest sentiment și nu oricum, ci prin muzică și poezie. Și cum ar putea fi iubirea mai bine exprimată dacă nu prin metaforă și acorduri special create să ne provoace să simțim. 38 de ani în învățământ și 22 de ani jurnalist sentimental, povestea profesorului s-a scris prin noi și pentru noi.
Timp de două decenii, prof. Alexandru Androne a realizat și transmis la radio o emisiune de muzică sentimentală și poezie, iar de 10 ani are două emisiuni televizate. Este vorba despre „Concerte Gold” și „Muzică de petrecere la români”, difuzate la TV Eveniment. A făcut-o benevol, fără să ia bani. Dragă sufletului însă, i-a rămas emisiunea radio „Muzică sentimentală și poezie”, pe care o transmite neîntrerupt de 22 de ani. „Am făcut această emisiune din pasiune pentru muzică și din dragoste pentru public. Niciodată nu m-am îmbolnăvit să lipsesc de la emisiune”, spune profesorul. Cu o pasiune rar întâlnită, a ales minuțios fiecare melodie din programul său și, din când în când, a „logodit-o” cu o poezie. „Nu mai mult de 3 sau 4 pe ediție, însă alese cu nemărginită grijă”. 22 de ani în care a alinat suflete rănite, a alimentat sentimente timide și a creionat în inimi portretul fostelor și actualelor iubiri, pentru toți cei care au avut ureche să-l asculte. „Este cea mai îndrăgită emisiune de radio, de weekend, cu o mare audiență în Sibiu. Cu această emisiune a început radioul în orașul nostru, în anul 1992, la primul post de radio înființat de Aurel Ploiașu, pe strada Jiului. Am realizat emisiunile și am primit o frecvență pe medii, cuplat cu Radio Cluj, de la 22:00, la 24:00. Emisiunea se numea „Din lirica de dragoste a lumii și cu muzică sentimentală”. Am început la Radio Sibiu, apoi la Radio Cinemar, Radio Activ, Impuls, Contact, RDS RTS Sibiu și alte posturi de radio. Această emisiune a trăit pentru că fiecare post de radio a găzduit-o.” Astăzi emisiunea este difuzată pe Radio Eveniment, duminica, de la 22:20, până la 0:30, 1:00 noaptea. „În fiecare zi aleg cu migală cea mai frumoasă și plăcută muzică și o logodesc cu poezia de dragoste. O emisiune pe care o dedic tuturor vârstelor. De la adolescentele care ascultă în intimitate poezia de dragoste, până la cei care sunt în vârstă și își amintesc de iubirile de odinioară, pentru că iubirea dăinuiește toată viața în sufletul omului.” Temele sunt diverse. De la Eminescu la Shakespeare, de la blues, la jazz și la muzică ambientală. Romantismul i se trage din familie. Cu ochii sclipind, povestește despre bunicul său, care și-a răpit mireasa, pe un cal, de la tatăl care era împotriva nunții lor. A dus-o în Hunedoara și au avut împreună 9 copiii pe care i-au crescut și educat ca la carte. Așa cum spunea Balzac: „Întotdeauna există ceva nebunie în dragoste. Dar întotdeauna există ceva rațiune în nebunie”.
De la artă, la catedră
Profesorul Alexandru Androne s-a născut la Lupeni, județul Hunedoara. A urmat cursurile liceului „Sfântul Vasile” din Blaj și a dat la facultate. A fost student al Institutului de Artă cinematografică din București, iar din anul III a urmat și cursurile Facultății de Filologie. La ambele facultăți a cunoscut nume grele ale artei și literaturii din țara noastră. La institut a fost coleg cu actorii Florin Piersic, Amza Pelea, producătorul de televiziune Valeriu Lazarov sau cu regizorul Vlad Bâtcă. La Filologie i-a avut ca profesori pe
George Călinescu, Tudor Vianu sau Alexandru Graur. Dragostea pentru muzică a simțit-o pentru prima dată atunci când mama lui s-a întors de pe front, acolo unde fusese în calitate de medic și i-a adus o chitară. Avea în jur de 5 ani. A învățat să cânte singur, după care și-a cultivat cunoștințele. A lucrat aproape 1 an de zile în Televiziunea Română. A decis să schimbe însă lumea artistică pe cea didactică. „Mi-a plăcut mult mai mult această carieră.” A ajuns la Sibiu prin concurs și a rămas aici. Este căsătorit de 50 de ani și are un fiu, care, la rândul său, i-a dăruit un nepot. A predat limba și literatura română la Colegiul Pedagogic, a fost consilier la Inspectoratul Școlar, iar spre finalul carierei a predat la Școala Nr. 6. „Eram cel mai sever profesor, dar eram îndrăgit. Am predat română, psihologie și cercetarea științifică. Am făcut la Pedagogic cel mai mare laborator, primul pe țară, de testare electronică a inteligenței. Îmi amintesc că odată mi-am surprins elevii când la final de an am luat o chitară în mână și am început să cânt. Au rămas surprinși că profesorul Androne știe să facă și altceva în afară de română, calcule și statistică.” Astăzi s-a pensionat ca profesor, însă este un nelipsit realizator de emisiune radio. „Am luat în brațe toate generațiile și așa am să fac și de acum înainte cât mai am sănătate și putere de la Dumnezeu. Am o colecție de sute de mii de cântce, de la casete video, plăci de pick-up, până la discuri și calculatoare. M-am adaptat oricăror condiții. Muzica întinerește sufletul omului și asta mă ține. Este balsam pentru suflet. Aveți în fața dumneavoastră un om cu suflet tânăr, care face și astăzi emisiuni de dragoste deși sunt la pensie, pentru că iubirea și sentimentele nu mor niciodată”.