4.1 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Anda Suciu: Inspirația nu vine, inspirația e în noi

Cele mai citite

A devenit deja o tradiție ca în cadrul oricărui festival de amploare organizat pe Agenda Culturală, să existe și ateliere sau jocuri care să îi implice și pe cei mici. Puțini știu încă cine se află în spatele acestui tip de activități. În interviul de mai jos, Anda Suciu, în calitate de inițiator al atelierelor magice, ne oferă o incursiune în lumea creativă a lucrului manual, unde sibienii își descoperă sinele, printre materiale reciclate, culori, tablouri și multă pasiune.


Cum a apărut ideea acestui tip de activități?

Magic Hands Studio este pasiunea noastră pentru tot ceea ce înseamnă frumos, creativitate, libertate în exprimare, descoperire şi autodescoperire. Suntem 7 prieteni pasionați de meșteșugit, în cele mai variate forme și ne adresăm tuturor pasionaților de handmade, care vor să-și petreacă alături de noi câteva ore, într-un mod deosebit.Am pornit în această lume fascinantă de la premiza că toți copiii au nevoie de un mediu de joacă și de învățare echilibrat și de posibilitatea de a socializa cu alți copii în afara programului de educație de la școală sau grădiniță.
De ce credeți că prind atât de mult la public? Pot fi considerate o formă de terapie prin artă?
La fiecare întâlnire din cadrul atelierelor copiii sunt provocaţi să-şi folosească şi să-şi dezvolte imaginaţia, spiritul creativ, abilităţile de comunicare, încrederea, spiritul critic, bunul gust precum şi gândirea logică. Ceea ce facem noi în fiecare săptămână este o “terapie”, prin care contribuim la dezvoltarea emoțională, intelectuală și a aptitudinilor de factura socială a celor mici. Aceștia comunică, își exprimă sentimentele, iau singuri decizii, sunt independenți și fac planuri, își măresc puterea de concentrare și atenție și enumerarea beneficiilor ar putea continua.

Atelierele sunt variate, de la cusut pe etamină motive populare specifice iilor românești, la confecționat veșminte pentru pești, reciclări creative ori tablouri conturate din tot felul de semințe. De unde vă inspirați ca tematică?

Cunoaştem şi apreciem nevoia copiilor pentru noutate şi diversitate. De aceea ne reinventăm cu fiecare atelier. Ne inspiră viața de zi cu zi, pasiunile fiecăruia dintre noi, ascultăm recomandările celor care vin la atelierele noastre și născocim împreună temele următoare. Un lucru este cert, “practic și util” stă la baza majorității workshop-urilor și evenimentelor organizate. Avem la activ peste 60 de ateliere cu tematici care nu s-au repetat și peste 15 evenimente la care am participat. Ne mândrim cu implicarea noastră la Huet Urban, Târgul de Paști, Sibiul de Odinioară, Arini Fest Cinema, Street Delivery Timișoara, Ziua internațională a IEI, precum și evenimente organizate pentru angajații copiilor din diferite companii din Sibiu. Jucăriada lui Iepurilă și Jucăriada lui Moș Crăciun sunt două festivaluri organizate petru cei mici, pentru că noi credem în dorinţa lor de a se descoperi pe ei înşişi creând, interacţionând cu cei din jur, bucurându-se şi jucându-se.

De unde vă procurați materialele necesare?

Materialele folosite la ateliere sunt alese cu grijă, nu sunt toxice, predominant materiale ecologice şi naturale. Reciclăm multe materiale în cadrul atelierelor și aici ne bazăm pe ajutorul prietenilor. Transformăm sticle și borcane, resturi de material, tapet și sfoară, găsim întrebuințări nebănuite pentru chibrite, palate de înghețată și conuri de brad. Sursele noastre sunt inepuizabile și sprea marea noastră încântare o adevărată uimire pentru copii.
Care ați constatat că sunt cele mai solicitate ateliere?
Primul atelier pe care l-am organizat s-a numit “cu mâinile în lut”. Surprinzător a fost și pentru noi faptul că au venit foarte mulți copii și adulți, văzându-ne nevoiți să organizăm pentru ziua următoare același atelier. Atelierele inedite sunt cele mai apreciate, unde la final au transformat tuburile de carton de la hârtia igienică în fluturași sau mașini de curse, sau au realizat un suport de accesorii de birou, un tablou “pictat” cu cereale este mereu inedit, colajul și mozaicul le stimulează imaginația de fiecare dată.

Practic, când considerați că un atelier a avut succes, că și-a atins scopul?

Este o încântare pentru noi un “mulțumesc” sincer pe care îl primim de la copilașii încântați de ce au realizat la un atelier, faptul că revin săptămânal să ne jucăm, remarca unei mămici care ne supe uimită că fetița ei năzdrăvană nu a mai stat o oră lipită de scaun și atentă de foarte mult timp, voluntarii care sunt în echipa noastră și care în fiecare weekend sunt la ateliere cu noi, aprecierea partenerilor care ne invită să organizăm ateliere în cadrul evenimentelor pe care le organizează.Pozele pe care le facem la fiecare atelier vorbesc de la sine. Ne găsiți pe FaceBook: Magic Hands Studio și pe www.magichandstudio.ro
Am observat căldura și pasiunea de care dați dovadă atunci când vă aflați în mijlocul copiilor. De unde răbdarea și dragostea aceasta pentru cei mici, ce pregătire aveți în acest domeniu?
La atelierele organizate de echipa noastră copiii și părinii vor întâlni oameni dedicaţi, deschişi, cooperanţi, adulţi care ştiu să zâmbească, să asculte nevoile copiilor şi să se joace cu ei. Fiecare din noi are pregătire în cele mai variate domenii. Avem experiență în marketing și organizare de evenimente, psihologie, design și vânări. Tocmai acest mixt ne ajută în ceea ce facem, varietatea este esențială. Răbdarea cred că, în cazul de față, este nativă și dezvoltată prin prisma activităților pe care le gestionez. Lucrez în marketing și PR de aproape 10 ani și răbdarea este imperios necesară.
Cei mici ne încarcă cu energie pozitivă, ne strâng în brațe când pleacă de la ateliere, ne salută pe stradă și ne recunosc, ne obosesc și ne consumă toată energia după un eveniment, ne uimesc cu întrebările lor.
Ne sorb din priviri la fiecare întâlnire, se mândresc cu ce au meșteșugit la atelier și sunt cei mai fericiți când știu că ne vom întâlni și săptămâna viitoare.
DSC_2831site

Creativitatea este cuvântul cheie în tot ceea ce realizati. De ce considerați că este esențial pentru o persoană să își dezvolte acest potential creativ?

Atelierele de creație sunt concepute a fi un univers pentru toţi copiii, indiferent dacă aceştia au sau nu înclinaţii artistice.Nu vă promitem că o să formăm un mic Picasso sau Brâncuşi, însă cu siguranţă după fiecare întâlnire cu echipa noastră copiii vor fi mai fericiţi şi îmbogăţiţi spiritual.

Care sunt planurile de viitor?

Toamna se numără proiectele colorate la Magic Hands Studio!
Dupa o lună de pauză am reînceput atelierele pe care le organizăm în fiecare duminică pentru copii, iar pentru cei mari vom începe din luna octombrie în Librăria Habitus o “șezătoare creativă”.Tot în octombrie, în perioada 10-12 organizăm Creative Buzz, un festival handmade care va avea loc tot în librăria din Piața Mică, unde veți descoperi multe povești ale unor făuritori de lucruri magice, care, cu siguranță, vă vor cuceri iremediabil.În ultimul an ne-am dezvoltat pasiunile, fiecare din noi ajungând să aibă câte un proiect de suflet. Simply Handmade este proiectul Flaviei, care realizează felicitări pline de emoție celor care nu au uitat câtă bucurie poate să aducă un asemenea cadou.
Pasiunea lu’ Mito este “nebunia” lui Vasi de a realiza tablouri prin tehnica paper sculpture, un concept nou în România și îmbrățișat cu mare curaj de el. Tot din această toamnă vom derula proiecte în grădinițe, un mix între ateliere de creație, povești și dans.
În primul weekend din luna decembrie vom organiza ediția 2 a Jucăriadei lui Moș Crăciun, o scuză numai bună pentru a începe Sărbătorile de iarnă mai repede. Inspiraţia nu vine, inspiraţia e în noi!

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pericol extrem de Valea Oltului. Cad stânci de pe versanți, un TIR a fost lovit

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că în urma căderii unor stânci de pe versant pe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect