Sibiul ascunde valori nebănuite și povești fabuloase despre oameni cunoscuți sau mai puțin cunoscuți. De unii, poate încă nu am auzit, alții au ales succesul și faima. Mai sunt însă și cei care au găsit un echilibru și s-au înălțat atât cât au dorit, pentru a putea excela și în altceva. Ne-am îndreptat către povestea Cameliei Cosma Stoiță, un artist popular îndrăgit de sibieni. Puțini știu că în egală măsură este mamă, soție și un educator dedicat. Camelia a reușit să găsescă echilibrul care să-i permită să se simtă împlinită pe toate aceste planuri și să nu renunțe la niciuna dintre pasiunile ei.
Îndrăgostită de Lucreția Ciobanu, dar decisă să încânte prin propria identitate, cântăreața de muzică populară Camelia Cosma Stoiță s-a născut în Sibiu, pe 13 ianuarie 1972. A crescut aici, însă cea mai mare parte a timpului a petrecut-o la Gura Râului, la bunicii ei. Acolo, vacanțele de vară i-au țesut cele mai calde amintiri, iar momentele fericite i-au îmblânzit viața. „M-am bucurat de bunicii mei până la căsătorie. La Gura Râului am trăit momente minunate. Acolo am învățat să joc la Ceata Junilor, acolo mi-am descoperit talentul și am învățat să cânt de la tata, un aprig iubitor de folclor, acolo m-am căsătorit.” Înconjurată de dragostea bunicilor, sub îndrumarea tatălui și cu un spirit iubitor de muzică, protejat de tradiția și rânduiala satului românesc, artistul Camelia Cosma Stoiță și-a creat treptat personalitatea. „Cântam foarte mult acasă. Am crescut cu muzică populară. Tata mă învățase multe cântece, însă aveam și versuri culese. Era o pasiune de-a mea.” În Gura Râului s-a ivit ocazia de a-și împărtăși dragostea pentru muzica populară. „Un fiu al satului stabilit în Constanța și-a dorit să facă un film despre locurile natale și m-a rugat să cânt două melodii. Așa a început totul. Aveam 24 de ani.” Atunci a fost și momentul primului album, „Cât-ui lumea și pământul”. De atunci și până astăzi Camelia are 9 albume înregistrate, solo sau în colaborare cu Mariana Anghel, Robert Târnăveanu, dar și cu fiul ei, Traian Stoiță. A participat la multe festivaluri unde a obținut premii importante și a colaborat cu numeroase emisiuni de folclor din țară, printre care și „Tezaur Folcloric”, a cântat în țară și străinătate (Austria-Graz, Germania, Grecia), iar pentru sibieni este mereu prezentă acolo unde se cere de joc și voie bună, fiind colaborator al Ansamblului profesionist Cindrelul Junii Sibiului, Ceata Junilor și Veteranii Junii Sibiului.
Comoara cea mai de preț pentru Camelia sunt cei doi copii ai săi, Traian (22 de ani) și Ioana (8 ani), care i-au moștenit talentul și nu de puține ori o însoțesc pe scenă. În prezent, pregătește 3 melodii noi de folclor și două colinde, care vor fi gata până de Crăciun.
Puterea unui om pasionat
Muzica populară nu este singura pasiune a Cameliei. În aceeași măsură, artista iubește și pedagogia, domeniu în care s-a specializat. După obținerea titularizării, a predat 13 ani la Gura Râului ca educatoare, iar din 2003 predă în Sibiu. În prezent este educatoare la Grădinița nr. 7, acolo unde îndrumă primii pași ai unor micuți într-ale educației. „În ceea ce privește muzica populară, consider că am ajuns unde mi-am dorit. Acum tot ce îmi trebuie este sănătate, să pot cânta oriunde și oricând. Îmi iubesc în aceeași măsură și cariera de dascăl. Trebuie să le fac pe ambele cu măsură. Nu este ușor, dar nu vreau să renunț la niciuna din pasiunile mele.” Astfel, orice copil care a trecut prin mâinile Cameliei a cunoscut valoarea folclorului românesc și frumusețea portului național. „Îi îmbrac în port popular și involuntar îi descopăr pe cei talentați. Facem șezători și particip cu ei la fel și fel de concursuri. Îmi crește inima când văd roadele muncii mele, iar pe părinți mulțumiți.” Ce îi certifică însă valoarea de pedagog este lumina din ochii celor mici, atunci când își privesc educatoarea. O văd ca pe un fel de zână cu glas frumos, care-i învață să se joace, să coloreze și să numere cântând.
Albume
1996 – „Cât-ui lumea și pământul” – muzică populară
1996 – „Sara Crăciunului nost” – colinde
1998 – „Plin-ui satul de ficiori” – muzică populară
1999 – „Vai sărac munte Cindrel” – muzică populară
2000 – Primul album de muzică populară în colaborare cu Traian Stoiță
2001- Album de romanțe și cântece de petrecere realizat cu Traian Stoiță
2004 – „Mamă dragă, mama mea” – muzică populară cu Traian Stoiță
2007- „Vecina se teme rău” – muzică populară împreună cu Mariana Anghel
2008 – Album de muzică populară în duet cu Robert Târnăveanu