Educația financiară stă la baza unui om de succes. Potrivit specialiștilor, dezvoltarea personală trebuie realizată ținând cont de 3 dimensiuni: IQ – coeficientul de inteligență logică , EQ – coeficientul de inteligența emoțională și FQ – coeficientul de inteligența financiară.
Pentru a ne dezvolta inteligența financiară trebuie să învățăm să investim în bunuri sau idei care ne vor aduce profit și nu doar în pasive care nu fac altceva decât să tot genereze cheltuieli. În plus, fiecare persoană trebuie să decidă în funcție de priorități care este procentul rezonabil de economisire din venituri, trebuie să își definească un profil de risc, iar investițiile este bine să fie cât mai diversificate. Pentru dezvoltarea coeficientului de inteligență financiară (FQ), copiii trebuie să înțeleagă încă de mici ce înseamnă active și pasive, care sunt capcanele consumului și ce implică managementul unei cariere într-o corporație sau pe cont propriu. Dacă nu reușim să înțelegem lumea financiară cel puțin la nivelul produselor finaciare zilnice pe care le folosim, nu avem posibilitatea să ne clădim un viitor sigur. Înainte de a investi la bursă este bine să știm riscurile unor carduri de credit, cum ne putem asigura anumite bunuri sau studiile viitoare sau pur și simplu cum să ne analizăm propriul profil de risc. Pentru că totul se învață prin experiențe și nu prin asimilarea teoretică a unor noțiuni, experții susțin că educația financiară este foarte importantă chiar de când copiii au 5-6 ani.
Cunoștintele și abilitățile financiare ale românilor sunt însă extrem de reduse. Potrivit statisticilor date publicității de instituțiile bancare din România, aproape 90% dintre persoanele chestionate se încadrează în profilele „începător” și „neștiutor”. Mai mult, doar o cincime dintre români dețin un plan de pensie și un cont de economii.
Studiile au fost realizate în zece țări din Europa: Bulgaria, Cehia, Grecia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia și Ungaria. În rândul consumatorilor români, procentul persoanelor care demonstrează un nivel foarte redus de înțelegere a problematicilor legate de bani – profilul „neștiutor – aproape s-a triplat, de la 8% în 2010 la 21% în 2012. Cei mai informați cu privire la chestiunile legate de bani s-au dovedit a fi grecii, 24% dintre respondenți corespunzând profilelor „mediu” și „avansat” de cunoștințe financiare, urmați de olandezi (22%), maghiari (15%) și cehi (14%). Cu 12% dintre respondenți în aceste două categorii, românii și bulgarii se plasează la mijlocul clasamentului, înaintea polonezilor (11%), slovacilor ( 6%), spaniolilor (9%) și turcilor (7%). Întrebările legate de economisire, de problemele financiare din gospodărie, viitor financiar și investiții s-au dovedit cele mai dificile din studiu.
Analiștii în finante de la thesite.org ne recomandă câțiva pași pentru gestionarea banilor:
1. Împrumuturile
Este foarte important să evitați să cumpărați produse pe credit. Chiar dacă sumele achitate lunar par foarte mici, la un simplu calcul se poate observa că pe termen lung se plătește mult peste prețul pe care l-ați fi dat dacă optați să plătiți cash acel produs. De cele mai mult ori, rata dobânzilor în cazul acestor credite depășește cu mult rata unui credit obișnuit. Astfel, pentru a avea un buget sănătos, aceste credite trebuie achitate cât mai repede, înainte de a trece la etapa de economisire.
2. Bani pentru urgențe
Odată ce ați terminat cu creditele de consum, urmatorul pas este să vă creați un fond de rezervă. Niciodată nu știi ce se poate întâmpla în viitor, așa că banii din acest cont vor fi de mare folos în situații precum o concediere neașteptată, o problemă urgentă apărută în familie sau o reparație în casă. Este posibil ca banii aflați într-un cont bancare pe care să îl puteți lichida usor să vă scoată din încurcătură. Pe de altă parte, pentru acei bani banca vă va da o dobândă. Cea mai bună variantă de economisire ar fi ca banii din acest cont să vă fie suficienți să trăiți măcar 6 luni în cazul în care rămâneți fără slujbă din cauza disponiblizarilor. Recomandarea specialiștilor este ca măcar o dată la două luni să se pună bani deoparte.
3. Investiții și conturi de economii
Acest al treilea pas vine după etapa de lichidare a creditelor de consum și a constituirii acelui fond de urgență de la punctul 2. Acum este momentul pentru investiții. Există diverse opțiuni: conturi scutite de taxe, depozite bancare sau chiar fonduri de pensii private.
4. Investiții riscante
În momentul în care o persoană are o fundație financiară stabilă se poate trece la un nivel avansat: piața de capital. Aici puteți cumpăra acțiuni la diferite firme. Atenție însă: deși aici se pot face mult mai multi bani decat oriunde, la fel, puteți să vă pierdeți capitalul de pornire într-un timp foarte scurt. Astfel, înainte de a intra pe bursele financiare trebuie să vă documentați temeinic și să aveți o strategie de investiție pe care să o urmați întocmai.
Strategie de economisire pe termen lung din salarii, prime, bonusuri:
1. Din salariu economisiți 20%
2. Din prime economisiți 50%
3. Bonusurile economisiti-le integral
5 PONTURI PENTRU A FACE ECONOMII
În viața de zi cu zi există unele lucruri pe care le putem pune în aplicare pentru a reuși să facem economii:
1. Cumpărături pe Internet – sunt multe magazine virtuale care practică prețuri mai mici decât marile centre comerciale, Internetul fiind o variantă mai accesibilă Un alt avantaj este și timpul pe care îl câștigăm, dar și banii scutiți pentru combustibilul de la mașină.
2. Planificați concediile și excursiile din timp – cu cât veți contracta mai devreme sejururile, cu atât veți reuși să nu scoateți mai mulți bani din buzunar dacă mergeți în plin sezon turistic
3. Încercați să gătiți cât mai mult acasă – în acest fel, masa va fi nu doar mai gustoasă, ci și mai ieftină decât în localuri
4. De asemenea, și la serviciu puteți să vă luați mâncare preparată acasă. În acest fel, nu veți mai da banii pe snacks-uri, pizza sau alte feluri de mâncare cumpărată direct preparată.
5. Renunțați la abonamentele la sală – pe Internet există tot felul de exerciții benefice pentru sănătate pe care le puteți face direct acasă. În plus, puteți opta pentru jogging sau plimbări cu bicicletele proprii.
6. Analizează bine înainte de a-ți cumpăra ceva. Este demonstrat că se cumpără mai bine de 10% din lucruri fără a avea vreodată nevoie de ele. Nu îți umple spațiul cu obiecte care te invadează sau frigiderul cu cantități enorme de mâncare pe care ai cumpărat-o doar pentru că la acel moment ți-era foarte foame.