25.2 C
Sibiu
vineri, iulie 4, 2025

Daniela Bibu: Viața este 10% din ce ți se întâmplă și 90% cum reacționezi

Cele mai citite

Se spune că profesorul este ca o lumânare care îi luminează pe alţii, consumându-se pe sine. Cu cât este mai dedicat, cu atât elevii sunt mai câștigați, iar drumul lor în viață este conturat spre succes încă de pe băncile școlii. În nenumărate ediții ale ziarului publicăm poveștile de succes ale olimpicilor sibieni. Indiferent cât de inteligenți, serioși, ambițioși sunt acești copii, cert este că nu pot reuși fără munca și îndrumarea unui dascăl căruia îi pasă. Un astfel de profesor este și Daniela Bibu, de la care, într-o carieră de 30 de ani, peste 6.000 de elevi au învățat limba engleză. Dintre ei, foarte mulți au excelat, obținând premii la nivel național și burse în Marea Britanie pentru meritul de a vorbi această limbă la cel mai înalt nivel.
Daniela Bibu și-a început cariera didactică în anul 1984, la Daia, județul Sibiu. În anul 1990 ajunge la Școala nr. 10, unde rămâne ca titular. A predat apoi la liceul „Octavian Goga”, iar din anul 1997 este titular la Școala nr. 6 din Sibiu, până în ziua de astăzi. „Sunt un om serios, îmi place foarte mult ceea ce fac. Îmi place să mă perfecționez”, spune dascălul. A predat engleza atât la Școala Militară de Ofițeri Activi de Transmisiuni, cât și la Facultatea de Filologie. În prezent, predă engleza de la clasa pregătitoare și până la clasa a VIII-a. Nimic nu o încântă mai mult, decât atunci când se întâlnește cu elevii ei peste ani și aceștia îi mulțumesc. „Mă satisfac rezultatele copiilor, dar mai mult, mă încântă atunci când mă întâlnesc peste ani cu ei, îmi adresează un salut și îmi mulțumesc. Consider că avem cea mai nobilă meserie, pentru că noi modelăm minți.” Rezultatele profesoarei Danila Bibu vorbesc de la sine. „La concursurile naționale, în ultimii 3 ani, am obținut cu elevii mei, 5 locuri I, 6 locuri II, 3 locuri III și IV mențiuni. În urmă cu doi ani, la aceste examene au fost 6 note de 10 și 3 dintre elevi au fost ai ei. Sunt rezultate de excepție la engleză – biligv. Anul trecut, din 40 de copii care s-au prezentat la examenul bilingv, 23 dintre ei au luat note de 9 și de 10. Mari realizări am și la clasa a V-a, intensiv engleză. Acolo, ultima medie de intrare a fost 9,20. Anul trecut au fost doar 10 elevi pe municipiu și toți au fost ai mei”, spune Daniela Bibu. În acești ultimi ani, unul dintre elevii cu care profesoara de engleză se mândrește este Teodora Dinescu. „Teodora a luat 10 acum doi ani la acest examen, deși ea era profil de germană. În clasa a IX-a a luat examenul Cambridge cu nivelul A, cel mai mare nivel. Acum este elevă în clasa a X-a la Brukenthal. A primit o bursă integral plătită de statul britanic, la un colegiu de lângă Londra. 6 copii din toată România au câștigat această bursă”.
Statul nu recompensează copiii sau profesorii cu rezultate excepționale la engleză
Ceea ce o pune pe Daniela Bibu în loja profesorilor didacți este, în primul rând, implicarea. Pentru a putea fi un profesor bun, trebuie să existe anumite calități: să-și iubească materia pe care o predă, să o aibă o anumită severitate și, nu în ultimul rând, să-și aprecieze elevii. Dincolo de țelul rezultatelor bune, Daniela Bibu le oferă elevilor săi posibilitatea de a explora. „Există și profesori dedicați. Am fost singura profesoară din județ care a încheiat un parteneriat cu Muzeul de Științe și timp de șase luni, din opt, li s-au prezentat elevilor teme în limba engleză de către un muzeograf extraordinar, cu care am colaborat foarte bine. Copiii au avut ca temă câte o prezentare în Power Point, alegând câte un subiect din ce s-a discutat. Cursurile le țineam o dată pe lună, câte două ore. Copiii au făcut altceva decât la clasă. Și-au îmbunătățit vorbirea, prin filmele pe care le-au vizionat. Totul a fost în limba engleză, iar tematica a fost prezentată în fața părinților.” Dincolo de activitățile de zi cu zi, Daniela Bibu participă la workshop-uri, predă muzica în limba engleză și merge la seminarii internaționale pe teme de interes. „Am scris două culegeri de pregătire a elevilor pentru examenele de clasa a V-a. Sincer, nu mă pot despărți de ei. Acum legea îmi permite să am doar 16 ore, după anii mei de vechime, eu prefer să rămân, fără bani, încă două ore, pentru ei. Vreau să stau cât mai mult, dacă mă ține capul. Oriunde ai nevoie de engleză. Îmi doresc să ajut cât mai mulți copii. Încerc foarte mult să le explic că este foarte important ce fac în viață, dar și mai important este cum fac în viață. Viața este 10% din ce li se întâmplă și 90% cum reacționezi.” Ce-și dorește cu ardoare? „Copiii care vin cu 10 de la acest examen să fie premiați, ei și cadrele didactice care se ocupă și muncesc foarte mult pentru ca ei să aibă performanțe și nu primesc nimic de la stat. Nu este corect.”
Elevii sunt oglinda Danielei Bibu

Putem crede sau nu că mai există și profesori în adevăratul sens al cuvântului în România, însă, copiii sunt cei care certifică acest fapt. Pe un site de calificative pentru profesori, mesajele de mulțumire și recomandare adresate Danielei Bibu curg. Am ales doar două dintre ele. „Am început orele de engleză cu doamna Bibu în clasa a III-a și de atunci am făcut progrese extraordinare. Recent am organizat cu ajutorul doamnei profesoare o prezentare de proiecte în fața părinților. A fost o idee deosebită, fiecare proiect având teme diferite. Părinții au fost impresionați până la lacrimi de progresul nostru. Datorită doamnei profesoare consider că, după 5 ani de studiat limba engleză aș putea urma o facultate în această limbă. Doamna Bibu este o profesoară pe care cu siguranță nu o voi uita niciodată. Mă simt norocoasă ca am avut ocazia să întâlnesc o persoană așa deosebită. Thank you theacher for all you’ve done for us”, scrie Iulia Rusu.
„Sunt studentă în primul an la ASE – Adiministrarea afacerilor cu predare în limba engleză, din București și pot spune ca îi datorez doamnei profesor Bibu cea mai mare parte a cunoștințelor mele în domeniul limbii engleze, prin intermediul cărora am reușit să obțin performanțe școlare la această materie, inclusiv locul I la Olimpiada Națională în clasa a IX-a și de două ori premiul al II-lea la concursul Cangurul de limba engleză – proba de baraj în timpul școlii generale și încă o dată în timpul liceului. Mai mult decât atât, am reușit să obțin certificatul Cambridge (CPE) cu nota A în clasa a X-a și sunt sigură că nu aș fi reușit fără sprinjinul și îndrumarea dumneaei. Este o persoană extraordinară, care își tratează munca cu seriozitate maximă și ale cărei standarde sunt mențiune la un nivel înalt. Nu am avut niciodată nicio neclaritate în legatură cu ceea ce îmi explica ea, întrucât toate lecțiile erau foarte concise și bine punctate, iar informația era mereu repetată, astfel că până și astăzi îmi este extrem de utilă și proaspătă în minte. Vă multumesc pentru tot! You are the best teacher I’ve ever had!”, scrie și Ruxandra Stăneci.

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Lucrări finalizate la Grădinița 5 Sibiu. Unitatea a fost modernizată și eficientizată energetic

Primăria Sibiu a finalizat lucrările de modernizare și eficientizare energetică a clădirii Grădiniței nr.5, de pe strada Siretului.Peste 140...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect