-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Iulia Pataki: Ajutând și un singur copilaș, poți ajunge să schimbi un destin

Cele mai citite

200 de copii din centrele de plasament sibiene au o viață mai frumoasă, după ce voluntarii înscriși în programul „Ajungem Mari” au decis să le împărtășească propriile pasiuni și să îi implice zilnic în activități care mai de care mai interesante. Care este impactul voluntariatului asupra acestor copii, care sunt principalele nevoi ale copiilor din centrele de plasament, dar și cum se pot implica toți sibienii pentru a susține în continuare șansa acestor copii să fie pregătiți pentru viață, ne spune Iulia Pataki, coordonator program „Ajungem Mari” Sibiu.
De mai bine de o jumătate de an, programul Ajungem Mari a ajuns și la Sibiu, iar datorită acestui fapt copiii din mai multe centre de plasament au parte zilnic de acțiuni interesante. Câți voluntari aveți în prezent și câți copii beneficiază de sprijinul lor?
Activitățile noastre au debutat în Sibiu, cu sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, la finalul lunii noiembrie 2015, cu 35 de voluntari care ajutau 80 de copii. În luna februarie a acestui an, când a început al doilea modul al programului, acțiunile Ajungem Mari au luat amploare. Astfel, în prezent 100 de voluntari ajută aproximativ 200 de copii între 4-18 ani, provenind din patru centre de plasament (din Sibiu, Orlat, Cisnădie și Agârbiciu), precum și din medii defavorizate.
Ce vârste au voluntarii si cu ce se ocupă în viața de zi cu zi?
Voluntarii Ajungem Mari au cel puțin 15 ani, sunt entuziaști, implicați și își doresc să îi facă fericiți pe copiii dezavantajați. Sunt oameni minunați care fac lucruri extraordinare, vin cu idei de activități, au o prezență activă, îi inspiră și îi motivează pe cei mici. Aceștia au nevoie de modele din absolut orice domenii, prin urmare printre voluntari avem de la tineri liceeni și studenți foarte apropiați vârstei copiilor până la profesori, economiști, ingineri, polițiști sau actori.

Practic, ce fel de activități desfășoară echipele de voluntari cu copiii din centre?

În principal, avem mai bine de 40 de echipe de câte doi sau mai mulți voluntari care își petrec câte două ore pe săptămână alături de copii. În cadrul acestor întâlniri, ei îi ajută la pregătirea pentru școală acolo unde este necesar, iar apoi le propun diverse activități distractive, dar din care să aibă și ceva de învățat. De la exerciții de autocunoaștere, la jocuri de echipă, la învățarea fizicii prin experimente, dansuri sau activități de tip handmade, voluntarii sunt încurajați să aplice orice le poate aduce un plus de cunoștințe și o stare de bine copiilor.
Pe lângă aceste activități, alături de oameni de bine din Sibiu care s-au arătat dispuși să ne ajute, organizăm periodic în centrele de plasament diverse ateliere și chiar deplasări ale copiilor în afara centrelor. Până acum au avut loc: opt excursii la Arena Platoș, trei ateliere de ciocolată, un atelier floral, un spectacol de teatru interactiv, un atelier de confecționat bijuterii și ieșiri la piese de teatru de păpuși. Copiii au fost extrem de încântați de ele, exprimându-și dorința de a le relua.
Care este percepția generală, care sunt principalele beneficii pe care considerați că le aduceți în aceste comunități de copii instituționalizați?
În primul rând, cred că esențial în ceea ce ne propunem este simpla prezență dezinteresată a voluntarilor în mijlocul copiilor. Faptul că ei simt că există oameni pentru care sunt importanți și care își doresc să îi asculte, să îi învețe sau pur și simplu să le fie prieteni este extrem de benefic. Experiențele, modelele, oportunitățile oferite de voluntari compensează neajunsurile lor și îi pregătesc pentru viața din afara centrului. Activitățile pe care le propunem aduc și ele un mare plus pentru că prin intermediul lor, copiii sunt expuși unor alternative atât de petrecere a timpului liber, cât și de orientare profesională.
Având în vedere că aveți contact zilnic cu copiii din centrele de plasament, spuneți-ne, care sunt principalele dorințe și nevoi ale acestora?
Au nevoie de atenție, afecțiune și sprijin. Au nevoie să fie încurajați, să relaționeze, să se pregătească pentru viitor. Toți sunt niște copii minunați, cu înclinații și talente diverse, au mult potențial, care e păcat să rămână nedescoperit sau să nu poată fi fructificat. La rândul lor, au însă și foarte multe de oferit: zâmbetele, îmbrățișările, cuvintele de mulțumire și fericirea pe care o emană pentru că suntem cu ei ne fac să plecăm de fiecare dată cu multă energie pozitivă și cu dorința de a ne revedea cât mai curând.

Cum va continua pe viitor programul Ajungem Mari?

Pe viitor ne-am bucura foarte mult să continuăm să le deschidem copiilor din centre noi perspective. Avem în plan organizarea unor ateliere de dezvoltare personală susținute de persoane calificate, a unor evenimente de orientare profesională, concursuri și expoziții tematice, excursii în Sibiu și în afara județului. Nu ne lipsesc ideile care așteaptă a fi implementate, ne dorim o extindere treptată care să ne permită să fim o prezență constantă în viețile copiilor cu care lucrăm.
Cu ce vă pot sprijini sibienii, cum se pot implica în program cei care doresc să activeze ca voluntari pentru copiii din centrele de plasament?
În primul rând, le mulțumim sibienilor pentru deschiderea cu care au primit programul, pentru sprijinul pe care ni l-au acordat până în prezent și pentru interesul pe care îl au față de nevoile copiilor din centre. Îi așteptăm alături de noi la evenimentele la care vom participa și pe care le vom organiza, despre care pot afla urmărind pagina de Facebook Ajungem Mari Sibiu. Pe cei care doresc să facă parte din echipa noastră, îi anunțăm că în luna iunie va avea loc o nouă etapă de recrutare a voluntarilor. Pe www.ajungemmari.ro pot afla toate informațiile referitoare la procesul de selecție.
La semimaratonul umanitar de la Sibiu ați înscris un proiect în sprijinul copiilor din centrele de plasament, pentru care căutați în prezent susținători. Ce își propune acest proiect?
Am înscris la SemiMaraton proiectul „Toți copiii merită aripi – Copiii din centrele de plasament cresc armonios” pentru a dezvolta la nivel local programul Ajungem Mari al Asociației Lindenfeld, dedicat educării prin joacă a acestor copii. Urmărim să îi ajutăm pe copilași să își descopere și să își îmbunătățească abilitățile, să le dăm încredere în ei pentru a se autodepăși. Îi încurajăm pe toți cei care empatizează cu scopul nostru să le ofere aripi copiilor din centre, să îi sprijine în dezvoltarea lor, înscriindu-se ca alergători sau susținători ai cauzei noastre pe pagina web a SemiMaratonului: www.maratonsibiu.ro
Pe tine ce te-a determinat să vă implicați în acest program, practic, să treceți la acțiune și, prin acțiuni de voluntariat, să schimbați destine?
Am vrut să simt că pot contribui cu ceva concret la o schimbare în bine. Pentru mine copiii sunt cele mai importante făpturi, sunt sensul a tot ceea ce facem zi de zi. Am convingerea că investiția de timp și orice fel de resurse în copii e cea mai bună alegere pe care o putem face. Ajutând și un singur copilaș, printr-o acțiune care inițial poate să pară fără un impact prea mare, poți ajunge să schimbi un destin, să influențezi pozitiv o viață. Și nu sunt cuvinte mari, e o realitate pe care mi-o confirmă săptămânal micuții mei noi prieteni.
Cum ați motiva oamenii să se implice și să doneze din timpul lor în beneficiul celorlalți?
I-aș ruga să se gândească la oamenii care le-au făcut lor la un moment dat un bine, care i-au ajutat să devină ce sunt acum, la cei datorită cărora viața lor a luat turnura potrivită. Cu toții avem nevoie de cel puțin un asemenea om alături, dar cel mai important este să realizăm că fiecare dintre noi poate fi acea persoană specială pentru cei care au nevoie de noi.
Cu ce este pentru tine sinonim voluntariatul ?
A dărui dezinteresat. Spun asta având în vedere că de multe ori cel mai important lucru pe care îl poți dărui cuiva e timpul tău. Și deși poate părea paradoxal, dezinteresat aici nu înseamnă că nu primești nimic înapoi. Dimpotrivă chiar, sunt convinsă că cei care dăruiesc au cel puțin la fel de mult folos ca și cei care primesc.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect