50 de pisici îngrijite de Asociația Animal Life își caută o căsuță a lor. De toate vârstele și culorile, toate la fel de prietenoase și avide după iubire, pisicile stau îngrămădite într-un loc neadecvat nevoilor lor. Tocmai de aceea, îngerii lor păzitori, voluntarii asociației, au început căutările pentru un adăpost potrivit pentru micuțele feline.
Micile feline au fost salvate de pe străzi. Din păcate, odată ajunse în adăpost, problemele sunt departe de a fi rezolvate. Au trecut de la o viață pe străzi la o viață într-un spațiu prea mic pentru nevoile lor. Pisicuțele își petrec veacul într-o încăpere ai cărei pereți se rod tot mai mult cu fiecare zi din cauza umezelii. Nu sunt condiții propice pentru niște mici vietăți care au nevoie, pe lângă atenție și iubire, de o căsuță în care să fie fericite.
Povești impresionante despre supraviețuire
Felinele au nevoie de un spațiu sigur în care să se simtă protejate și dorite. Din păcate, tot mai multe pisici ajung să fie abandonate chiar de când se nasc, fiind forțate să trăiască în nebunia străzilor urbane.
Cora este o pisicuță care a furat sufletele tuturor voluntarilor. Ea a fost preluată acum un an și jumătate dintr-o colonie de pisici, avea probleme de sănătate şi ajunsese aproape complet oarbă. Din cauza problemei de vedere, voluntarii nu au avut speranța că micuța felină va fi adoptată. Iată însă că o mămică și o fetiță cu suflete mari au decis că micuța Cora are nevoie de o familie și au adoptat-o. O altă poveste impresionantă este cea a lui Lucky, un motan de șapte ani cu o problemă de piele atât de avansată, încât nu-și mai putea deschide ochii. A stat în carantină aproape șase luni. Lucky s-a vindecat cu greu și acum duce o viață minunată într-o familie și mai minunată, în Austria. Acestea sunt însă cazurile fericite. Există, din păcate, și cazuri aproape imposibil de dus până la capăt.
E nevoie de un spațiu mai sănătos și bine echipat
Cei care se ocupă de pisicuțe spun că spațiul în care își petrec timpul acum este unul care le limitează foarte mult activitatea. Tocmai de aceea, de multe ori toate eforturile voluntarilor de a salva patrupedele sensibile sunt în van.
„ Este un spațiu cu o singură încăpere, iar acest lucru ne limitează foarte mult. Avem de multe ori de ales între a prelua o pisică bolnavă, despre care în primă fază nici nu putem ști foarte multe, adică e greu să-i determini istoricul unei pisici de pe stradă printr-o simplă consultație la veterinar. Este o decizie foarte grea – să o ținem sau nu? S-a întâmplat, nu o dată, să punem în pericol sănătatea celorlalte pisici cu cele mai recente cazuri preluate. Avem, așadar, nevoie cât mai repede de un spațiu corespunzător”, a declarat Eni Mihai, voluntară în cadrul Animal Life.
Voluntarii s-au gândit deja la toate. Știu cum ar trebui să arate noul adăpost și care sunt facilitățile pe care spațiul ar trebui să le aibă, astfel încât felinele să se simtă confortabil. Indiferent de costul unui astfel de spațiu, voluntarii spun că pisicuțele lor merită un ban în plus.
„Spațiul pe care ni-l dorim sperăm noi să fie mai bine aerisit ca cel pe care-l avem acum, iar dacă ne-ar oferi și posibilitatea de a le amenaja un țarc afară, să se bucure și ele de iarbă și natură pe timp de vară, ar fi ideal. Este însă foarte greu de găsit orice fel de spațiu. Căutăm de ceva timp, dar fără succes. Oamenii își închipuie probabil că o să le devastăm încăperea cu pisicile noastre. Cei mai mulți dintre ei însă nu știu că pisicile sunt niște animale foarte curate, că își fac nevoile doar la nisip și că noi suntem foarte stricți în privința igienei și a curățeniei”, a adăugat Eni.
Sfaturi pentru deținătorii de pisici
Importanța sterilizării animalelor de companie nu mai este atât de conștientizată în ultima perioadă. Tocmai de aceea, voluntarii Animal Life insistă pe acest aspect.
„Noi ducem campanii zilnice prin viu grai, ca să zic așa, cu toți oamenii cu care interacționăm, în privința sterilizării. Ne dorim ca oamenii să conștientizeze mai bine importanța ei. Dacă stai la casă și îți fată pisica, poate reușești să dai spre adopție puii o data, de două ori, dar cum o să reușești asta de fiecare data? În plus, de unde ai certitudinea că puii dați spre adoptie vor fi sterilizați la rândul lor? Sunt șanse să ajungă și ei pisici adulte care să facă pui. Motanii sunt o altă problemă. Dacă nu sunt castrați, pleacă și nu se mai întorc, sau sfârșesc tragic pe stradă. Și uite-așa, din aproape în aproape se ajunge la ce facem noi azi. Din păcate mai e mult de lucru la mentalitatea oamenilor. Sperăm să facem progrese încet încet”, spune Larisa.
Anul 2016 a fost cel mai greu an pentru feline, de când s-a deschis asociația. Tot mai multe pisici ajung să fie preluate de Animal Life pentru că fie sunt abandonate de când se nasc, fie pe parcurs. În perioada ianuarie-iunie au fost preluate în brațele asociației cel putin 90 de pisici dintre care numai 40 și-au găsit stăpâni. Peste 90% la sută dintre animalele aflate în grija Animal Life vin de pe stradă.
În perioada 31 iulie – 05 august, în colaborare cu Fundația Romanian Animal Rescue și cu sprijinul Primăriei Șura Mică, asociația Animal Life Sibiu va organiza o campanie gratuită de sterilizări și castrări în masă. Locația va fi în Șura Mică. Vor asigura și transportul animalelor pentru persoanele care nu au această posibilitate. Doritorii pot să se programeze la numărul de telefon 0774.021.754 sau prin email la [email protected].