Ramona Moldovan: „Când sunt tristă cânt, când sunt veselă cânt, când sunt nervoasă cânt”

banner
banner
banner
banner

Ramona Moldovan cântă de când se știe. S-a născut la maternitatea din Sibiu, fără mâna dreaptă de la cot și a fost abandonată în maternitate. A crescut prin case de copii, cântând pentru ea, în ea și pentru toate necazurile prin care a trecut. Astăzi are 35 de ani. Este o tânără minunată cu o voce pe măsură și cu o voință de fier. Datorită Danielei Halmaci, șeful Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională, Ramona a descoperit, în urmă cu doi ani, scena și plăcerea de a cânta în fața unui public. Acum este și mai fericită. După atâția zeci de ani în care a cântat gândurilor, pereților, nervilor și neputinței, ani în care muzica i-a fost leacul minții și a sufletului, ea poate, în sfârșit, să le cânte oamenilor, iar ei o aplaudă. Doamne, cum o mai aplaudă! De curând, Ramona a participat la concursul de talente pentru persoanele cu dizabilități „United By Music” și s-a calificat în primii 19 finaliști. În 10 martie este la Sfântul Gheorghe, participând la etapa națională a acestei competiții.

„Sunt fericită și plină de atâtea emoții. Nu-mi vine să cred că mi se întâmplă și mie, pentru prima dată, lucruri bune. În sfârșit, am speranță! Speranță că voi ajunge cineva, mic, acolo, dar cineva. Mă bucur enorm că fac și eu un lucru bun în viața asta”, spune Ramona.
Ramona Moldovan s-a născut la Sibiu în urmă cu 35 de ani. Fata a fost abandonată de părinți chiar de la naștere. Luată în grija statului, a crescut în instituții de ocrotire până la vârsta de 18 de ani. Atunci a fost luată de o familie alături de care a petrecut patru ani. A revenit, apoi, în instituțiile de stat datorită tratamentului necorespunzător al familiei care o luase în grijă.
Din anul 2007 locuiește la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională Mediaș, iar în 2008 a obținut primul ei loc de muncă. Este îngrijitor de curățenie la o firmă de transformatoare din Mediaș. „Sunt femeie de serviciu”, spune cu mândrie fata. Ramona nu are antebrațul drept, dar s-a adaptat foarte bine. Are și o „mână” proteză pe care o folosește doar ocazional. Își iubește locul de muncă, drept dovadă lucrează de atâția ani acolo.
„Este foarte atașată de serviciul ei și de colegii de muncă cu care se înțelege foarte bine. Munca este foarte importantă pentru ea, deoarece există o atmosferă stimulativă, care o determină să-și facă treaba cu multă plăcere. În ciuda greutăților, care nu au lipsit din viața ei, Ramona și-a păstrat optimismul. Aici a ajutat-o foarte mult pornirea ei pentru muzică. Ne spune adesea că și atunci când muncește cântă sau ascultă muzică în căști”, spune Daniela Halmaci.
De copil a crescut în Centrul de Plasament de la Beclean. Acolo a făcut grădinița. Încă de pe atunci îi plăcea să cânte.
„Eram micuță când am realizat că-mi place să cânt. Cântam în pat, la baie, la școală, pe stradă, pe unde nimeream. Când am mai crescut și am descoperit tehnologia, am început să cânt la Karaoke. Pot spune că datorită acestuia m-am perfecționat”.
A urmat școlile la Bistrița Năsăud și la Dumbrăveni. După ce le-a terminat, la 18 ani, a fost luată de o familie din satul Valchid. A stat la ei doar patru ani, după care s-a întors în centre. În anul 2007 ajunge la Mediaș, la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională, acolo unde se află și astăzi.
A fost descoperită la 33 de ani
Deși Ramona cântă cu orice ocazie și oriunde, nimeni nu a auzit-o vreodată, până în urmă cu doi ani.
„Era aniversarea instituției de 10 ani. Am avut atunci un spectacol mare și am decis să-l facem cu ai noștri din centru. Am pregătit totul, dans, poezie, cântec. Ramona a vrut să cânte. A fost prima dată când a urcat pe o scenă. Când a început să cânte, vă spun, a înlemnit toată sala. Ce a cântata ea, ne-a pătruns pe toți, ne-a făcut pielea de găină. A fost momentul când mi-am spus: fata asta trebuie promovată și susținută. De atunci a mai cântat pe la diferite evenimente organizate prin DGASPC”, spune Daniela Halmaci.
Acum, însă, participă la o adevărată provocare. A fost înscrisă la „United by Music”, un concurs național dedicat persoanelor cu dizabilități. Ramona a impresionat atât de mult, încât a ajuns în finala care are loc duminică, 9 martie, la Sf. Gheorghe. Ea a fost selectată din 37 de persoane participante. Concurenții care urcă pe scenă alături de Ramona vin din Târgu Mureș, Mediaș, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Focșani, Sfântu Gheorghe și împrejurimi.
Pentru concurs, fata se pregătește alături de profesorul Claudiu Simion. Acesta este foarte încântat de eleva lui pe care o consideră perspicace, silitoare și cu o voință greu de înfrânt.
„Suntem alături de ea. Este un copil bun, care merită ajutat și este foarte ambițioasă. Se vede că își dorește să ajungă cât mai departe”, mai spune șefa centrului.
Miza concursului la care participă Ramona este o excursie de 3 zile în Olanda pentru primii trei finaliști, care totodată vor avea posibilitatea să cânte în fața unui public larg. De asemenea, cei care vor fi selectați de către juriu vor intra în rețeaua de mentorat United by Music, unde vor avea șansa să primească mentori și cariera lor muzicală va fi gestionată.
Își dorește o șansă
Ramona Moldovan este un exemplu de perseverență și speranță, iar acum, merită din plin o șansă.
„Îmi amintesc că am început cu Scorpions. Îmi plăceau mult. Cântam mereu melodia lor „Wind of change”. Adevărul este că muzica m-a ajutat mult în momentele grele. Când sunt tristă cânt, când sunt veselă cânt, când sunt nervoasă cânt. Este extraodinar să cânți”, spune entuziasmată Ramona.
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
Ultimele știri

Scumpirea alimentelor este tot mai resimțită de est-europeni

Criza rezultată în urma războiului din Ucraina duce la creșteri uriașe de prețuri în majoritatea magazinelor din Europa. Totuși,...
spot_img

Știri pe același subiect