De aproape jumătate de an, mai exact de la 1 iunie, sibienii și cei care vin în vizită în orașul nostru au la dispoziție platforma online, Sibiu Junior.
Ideea celor două sibience din spatele proiectului a fost de a avea un loc în care să cauți tot ce se întâmplă în Sibiu pe partea de activități pentru copii și tineri.
Pe platformă sunt încărcate atât atelierele proprii cât și ateliere ale altora, cunoscuți sau verificați în prealabil, fie ei asociații sau persoane care dezvoltă diferite acțiuni pentru copii.
Atelierele se adresează copiilor și adolescenților, cu vârste între 4 și 18 ani. Cea mai mare cerere și cea mai mare disponibilitate este pentru copiii din ciclul primar, de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a.
Parteneriate cu toate instituțiile publice din Sibiu
Prin acest proiect se dorește implicarea în activități a cât mai multor copii din orașul nostru. ”Ideea din spate este să ajungem peste tot în Sibiu, nu doar în centru sau la copiii care deja au acces la foarte multe pentru că se află într-o zonă în care se întâmplă multe în Sibiu, ci să ajungem și în zone cum sunt Terezianul sau Gușterița, de unde copiii ajung cu greu în centru, vrem să adunăm copii din diferite zone, școli, medii de viață.
Locurile unde se desfășoară atelierele sunt mai mult în centrul Sibiului, pentru că am reușit să facem parteneriate cu toate instituțiile publice din Sibiu și ei ne pun la dispoziție sălile lor. Facem cumva ateliere specifice instituției respective, este iar o viziune a noastră și o dorință, cea de a aduce copiii mai aproape de cultură.”, ne spune managerul de proiect, Mihaela Wetscheza.
Părinții și copiii pot alege între ateliere de creație la Muzeul Brukenthal, ateliere de lectură, de dezvoltare personală, de stimă de sine și de gestionare a emoțiilor, la Biblioteca Astra, ateliere muzicale la Filarmonica din Sibiu, un alt tip de ateliere muzicale la Teatrul Gong sau ateliere în limba germană la Centrul Cultural German.
Maratonul de ateliere din octombrie – un succes
Platforma oferă posibilitatea căutării după dată, vârstă sau după tipul activității preferate. Evenimentele pot fi adăugate pe lista de favorite, urmând să fie trimise notificări atunci când apar disponibilități sau modificări ale datelor.
Ideea a fost foarte bine primită și atelierele au fost ocupate în permanență. Potrivit organizatorilor, unul dintre cele mai de succes evenimente organizate a fost maratonul de ateliere din săptămâna de vacanță din octombrie: ”acela îl pot considera de succes, pentru că am reușit să facem un șir de ateliere Sibiu Junior, cel puțin câte un atelier pe zi, au fost toate pline și au fost copii care dacă au venit la primul atelier, le-a plăcut foarte mult și au venit în continuare, până în ultima zi.”
AFI – cameleonul jucăuș
Am întrebat-o pe Mihaela Wetscheza cine este AFI, personajul desenat ce apare atât pe site cât și pe voucher-ele cu contravaloarea atelierelor, pe care le puteți achiziționa atât pentru copiii dumneavoastră, cât și pentru a le face cadou.
”Dacă ne gândim la activități pentru copii, atunci ne gândim clar că ne trebuie și o mascotă. Așa l-am găsit pe AFI, cameleonul nostru cel simpatic, care a fost de fapt descoperit împreună cu un copil de șapte ani, pentru că tot timpul viziunea copiilor este mult mai sinceră, poate și mai directă decât a noastră.
Nouă, adulților, ne place să complicăm lucrurile. Copiii le le văd mult mai simplu, așa l-am găsit noi pe acest cameleon, el își schimbă culoarea, așa facem de fapt și noi prin activitățile noastre, ne pliem pe tot felul de activități , ne place să ne schimbăm și să ne preschimbăm așa cum este și un cameleon. De fapt, ne place să ne adaptăm și vrem să ne adaptăm pentru toate dorințele copiilor.
Așa a luat naștere AFI. Studenții de la teatru, de la ULBS, ne-au inspirat cu acest nume, AFI înseamnă de fapt A FI. Asta înseamnă de fapt fiecare copil, el se inventează, se descoperă și AFI înseamnă A Fi creativ, A Fi jucăuș, A Fi distractiv, A Fi explorator, A Fi artist, A Fi îndemânatic, A Fi inventator.
Așa că AFI invită toți copiii în lumea minunată a orașului Sibiu, îi invită să trăiască mai frumos, să se joace, să exploreze, să descopere povești și să se împrietenească, în acest fel devenind tot mai fericiți.”
Lista completă a atelierelor poate fi accesată pe https://sibiujunior.ro/