După ce a studiat timp de o viață oamenii și rezervele lor ascunse de putere, psihologul Alfred Adler a declarat că una dintre caracteristicile uimitoare ale ființelor umane este „puterea lor de a transforma un minus într-un plus”.
Mai mult, Nietsche considera că este superior omul care nu numai că înfruntă greutățile, dar le și iubește. Numai atunci când ai de-a face cu presiunea problemelor și a obstacolelor devii motivat să acționezi la cel mai bun nivel mental al tău. Confruntarea cu dificultățile inevitabile ale vieții și rezolvarea lor te fac mai puternic și mai inteligent și aduc la lumină lucrurile cele mai bune din tine.
Mulți dintre oamenii care de-a lungul timpului au reușit să creeze opere valoroase au avut de înfruntat dificultăți sau chiar handicapuri majore. De pildă, Bethoven , unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, a reușit să compună o muzică nemuritoare, deși era surd, iar Milton, unul dintre cei mai mari poeți din toate timpurile, era orb. Dacă Ceaikovschi nu ar fi fost frustrat, împins în pragul sinuciderii de tragica sa căsnicie, dacă propria sa viață nu ar fi fost patetică, probabil că nu ar fi compus niciodată celebra simfonie Patetica. Dacă Dostoievski și Tolstoi nu ar fi trăit vieți chinuite, probabil că nu ar fi scris niciodată nemuritoarele lor romane. Există un poem scandinav, potrivit căruia, vântul de nord i-a făcut pe vikingi. Acesta sugerează ideea că nu traiul sigur și confortabil, absența dificultăților și viața tihnită i-au făcut pe oameni buni sau fericiți.
Din contră, cei care își plâng de milă continuă să își plângă de milă chiar și atunci când dorm pe o pernă moale, însă de-a lungul istoriei caracterul și fericirea au fost dobândite de oameni în tot felul de încercări, prin asumarea responsabilității personale.
Majoritatea oamenilor nu înțelege natura greutăților. Problemele reprezintă o parte normală și necesară a vieții. Sunt inevitabile și nu te poți sustrage din fața lor. Apar în ciuda eforturilor tale susținute de a le evita. Așa că vin fără a fi așteptate. Singura parte a unei probleme asupra căreia ai control este răspunsul tău la dificultățile inerente ale vieții. Oamenii eficienți răspund în mod pozitiv și constructiv la probleme. Cu cât greutățile tale vor fi mai presante și cu cât te vei implica mai mult în rezolvarea lor, cu atât vei deveni mai creativ, mai puternic și mai plin de resurse. De fiecare dată când rezolvi o problemă în mod constructiv, devii mai inteligent si mai eficient.
Dale Carnegie compara capacitatea unei persoane de a extrage maximul de beneficiu dintr-o situație negativă, cu transformarea lămâilor în limonadă și vorbește despre 2 motive pentru care avem de câștigat și nu de pierdut dacă ne orientăm spre latura pozitivă a situației.
Prima variantă este aceea că am putea reuși cu adevărat să transformăm eșecul într-o oportunitate pentru evoluția noastra. Pe de alta parte însă, chiar dacă nu avem parte de o victorie, simpla încercare de a ne transforma minusul într-un plus ne va face să privim înainte și nu înapoi, ne va înlocui gândurile negative cu gânduri pozitive, va elibera energia creatoare și ne va solicita să fim suficient de ocupați încât să nu mai avem timp să ne plângem de milă.
Atunci când ne izbim de o problemă, nu înseamnă că eșecul va fi unul permanent. Cu perserverență și tenacitate, orice nereușită, orice înfrângere temporară poate deveni piatra de temelie a unui viitor succes. Eșecurile ne învață să devenim toleranți, să perseverăm. Orice eșec conține o importantă lecție de viață, chiar dacă aceasta nu poate fi tot timpul conștientizată imediat. Dacă, în loc să te prăbușești sub greutatea lor, supraviețuiești unor eșecuri repetate, ai toate șansele să te ridici pe culmi nebănuite în meseria pe care ți-ai ales-o.
Una dintre cele mai frecevente greșeli pe care le facem este aceea de a ne găsi o scuză care să ne justifice nereușita. A-i acuza pe alții de eșecul și neșansa ta iți poate oferi o satisfacție de moment, însă nu este o strategie care să-ți îmbunătățească perspectivele și situația. Nu iți este de niciun folos ca atunci când tu eșuezi să cauți defectele celorlalți oameni și să te folosești de acestea pentru a nu-ți asuma responsabilitatea.
E mult mai înțelept să îți petreci acest timp cercetându-te pe tine însuți, descoperind ce n-a mers și ce ai putea face mai bine pentru ca data viitoare să transformi acest eșec într-o reușită.
Legea compensației spune că nimic nu poate fi câștigat fără a da ceva înapoi. Poți avea orice dorești în viață, dacă ești dispus să plătești prețul în trudă, sacrificiu și efort inteligent.
Ca să îți transformi eșecurile în oportunități, trebuie să te gândești că acestea sunt asemenea unor repere care te ghidează în drumul tău. Cu cât lupta e mai grea, cu atât ai mai multe dovezi că trebuie să te reinventezi. În drumul spre succes e nevoie să înveți unele lectii, precum cea a temperamentului pe care uneori este bine să ți-l înfrânezi, cea a toleranței și a compasiunii față de oameni sau poate a acordării timpului necesar pentru a evalua cu răbdare și seninătate trecutul. Orice ar fi, când te vei regăsi și vei atinge succesul și fericiriea vei înțelege că lupta își are rostul ei în viață și că pentru a învăța să zbori, uneori ai fost și tu aruncat de viață de pe stâncă, asemenea tinerilor vulturi.
Exerciții
Exercitiul nr.1
Graficul calității vieții
Acest exercițiu te ajută să stabilești care sunt punctele tale tari, cele care te fac să te simți echilibrat și împlinit și, de asemenea, care sunt aspectele care au nevoie de îmbunătățiri, aspecte dezechilibrate, cărora nu le-ai acordat suficientă atenție și care nu s-au dezvoltat suficient. Este un exercițiu care te va ajuta să obții o imagine completă a ceea ce funcționează sau nu așa cum trebuie in viața ta.
Ia o foaie de hârtie, trasează o linie verticală în partea stângă a paginii. Scrie jos cifra 1, iar în partea de sus, cifra 5. Cifra 1 reprezintă sentimentul de blocare și nefericire. Cifra 5 reprezintă sentimentul de perfectă funcționabilitate, satisfacție, veselie și impacare. La cifra 3 ești la mijloc – așa și așa. Notează acum categoriile următoare, în funcție de sentimentul de împlinire al fiecăruia: sănătate, relații și familie, finanțe și carieră, sentimente, spririt, dezvoltare intelectuală, serviciu, destindere. Plasează-le în locul în care crezi că se potrivesc, de-a lungul liniei verticale. De exemplu, sănătatea poate fi notată cu 3, la fel și finanțele sau cariera. Scopul acestui exercițiu este să vizualizezi locul pe care îl ocupă fiecare dintre aceste categorii în viața ta în prezent. Aceasta îți va îngădui să acorzi prioritate acelor categorii care au nevoie urgent de atenția ta pentru a-ți ridica nivelul general al calității vieții. Privește-ți graficul și pune-ți următoarele întrebări: unde te simți mai tare? Unde te simți mai slab? Ai sacrificat calitatea mai multor categorii doar în beneficiul uneia? Pe care o consideri mai importantă? Sau mai puțin importantă? De ce? Descoperă în detaliu care sunt adevăratele tale priorități.
Exercițiul nr.2
Analizează
Examinează-ți succesele și eșecurile recente și neașteptate din sectorul tău de activitate. Ar putea să îți indice acestea o tendință de care ai putea profit
a?
Exercițiul nr.3
Aplică jocul invers
Uneori, când suntem supărați pentru ceva încercăm să găsim vinovați și să dăm vina pe altcineva. Acest exercițiu te invită să schimbi această perspectivă și te pune în situația să sesizezi contribuția ta la crearea situației și modalitatea de a prelua controlul asupra ei.
De exemplu, în loc să spui “Nu pot să slăbesc pentru că trebuie să gătesc pentru toată familia și nu am timp să fac exerciții fizice” spune “Pot să slăbesc pentru că am timp să fac exerciții fizice și să gătesc pentru toată familia”.
Observă cum enunțurile inverse creează o energie diferită, îți conferă putere.
Altă modalitate de a face acest exercițiu este să inversezi problema – în loc de “soția mea ar trebui să mă aprecieze mai mult ”, scrie “ar trebui să-mi apreciez soția mai mult” sau “Ar trebui să mă apreciez singur mai mult”.
Cum te simți când știi că și tu poți acționa, nu doar să lași pe alții să acționeze asupra ta?
Exercițiul nr.4
Fii propriul tău sfătuitor
Imaginează-ți că unele dintre propozitiile scrise în exercițiul anterior sunt lucruri cu care prietenul tău vine la tine. Ce i-ai spune? Cum l-ai ajuta să vadă problema dintr-o altă perspectivă?
Acest process te va ajuta să te detașezi de povara emoțională cauzată de experiențele tale personale.