Spunând „da” visurilor și aspirațiilor tale, deschizi în mintea ta o cale care te face să simți că viața are sens și merită trăită cu entuziasm. Îți depășești frica, nu mai ești nesemnificativ și îți dai posibilitatea să recunoști chemarea vieții și să pornești către acele activități care îți conferă un sentiment de împlinire. Mulți oameni preferă să rămână în zona lor de confort, acționând prudent, pentru că se tem să accepte ceva mai măreț. Când îți este frică să te implici în lucruri importante, viața devine banală și monotonă, nu are nici profunzime și nici strălucire. Astfel, odată ce îți vei îngădui să îți afirmi valoarea și s-o împărtășești celorlalți, devii mai creativ și mai entuziast, iar viața devine mai plăcută.
Simți uneori ceva înăuntrul tău care te îndeamnă să schimbi ceva sau te simți câteodată atras de un viitor strălucitor? Dacă nu ți-ai dezvoltat încă suficient această capacitate de a-ți urma visurile și aspirațiile, probabil că teama de eșec, de pierdere a siguranței sau percepțiile altora îți stau în cale. Știi în sinea ta ce trebuie să faci, dar dintr-un motiv sau altul crezi că nu poți.
Până la urmă vocea interioară va ieși la suprafață și nu se va mai lăsa ignorată. Nu trebuie să faci altceva decât să te întrebi – Care este chemarea mea? Lasă teama la o parte și încearcă să răspunzi cât mai profund. Alte întrebări în sensul acesta sunt Ce știu să fac? La ce sunt bun și cum pot fi de folos și altora? Ascultă-ți răspunsurile și lasă ca evidența scopului tău în viață să iasă la iveală.
Asta nu înseamnă că de acum înainte vei pune capăt tuturor activităților, că-ți lași slujba și te năpustești spre o nouă încercare. Pașii mărunți spre afirmare sunt necesari pentru a avea timp să faci cercetarea și temele înainte de a face marele salt înainte. Important este să faci ceva, orice, pentru a-ți descătușa chemarea, chiar și un pas mic.
Încrederea în sine sporește. Dai deoparte vechi temeri și cu fiecare nouă experiență pe care o depășești cu succes simți că avansezi către împlinirea visului. Apoi, începi sa vezi rezultate miraculoase și știi, în adâncul ființei tale că tot ceea ce faci este atât de important, încât nimeni nu te poate contrazice.
Nu este însă suficient să îți găsești doar rostul vieții, ci și acele pasiuni, acele activități care îți umplu inima de bucurie și viața de împlinire. Întreabă-te ce își dorește inima ta? Poate că e important pentru tine să ieși în natură și să pictezi timp de o oră pe săptămână, să mergi să cânți la un karaoke sau să dai muzica mai tare și să dansezi. Conștientizează care sunt lucrurile care te fac să te simți minunat și plin de viață și nu trece pe lângă ele. Scopul este să trăiești făcând lucruri care te pasionează, care îți aduc bucurie în suflet și astfel să te respecți și să te simți împlinit.
Respectă-ți pasiunile și căutarile, dar în același timp respectă-ți și nevoile de bază. Nu poți fi creativ și deschis către binele cel mare, dacă nu te hrănești suficient sau nu-ți poți plăti facturile. O vorbă înțeleaptă spune – dacă nu planifici, planifici să ratezi. Așa că, odată ce ai decis care e calea pe care vrei să atingi succesul, trebuie să îți faci un plan
Planul presupune scopul, etapele si acțiunile pe care le vei face. Începe prin a-ți defini scopul, marele vis pe care vrei să îl transformi în realitate. Identifică apoi etapele drumului către realizarea scopului. Evaluează apoi cantitatea de muncă ce trebuie depusă și împarte-o în sarcini mai mici. Treci apoi la stabilirea acțiunilor ce trebuie făcute pentru parcurgerea etapelor – liste cu treburi de făcut, pe zile sau săptămâni care pot fi bifate pe măsura ce sunt îndeplinite.
De câte ori reușești să închei o etapă, sărbătorește cum se cuvine progresul pentru împlinirea visului.
Alocă-ți timp suficient pentru planul de acțiune. Dacă simți că ai nevoie de 6 luni pentru o etapă, alocă-ți 8 luni. Lasă loc pentru imprevizibil. Viața de zi cu zi trebuie să continue în timp ce tu îți urmezi calea. În această perioadă este util să discuți cu oameni care au ajuns déjà să își împlinească visul. Poți învăța câte ceva din experiențele lor, economisind astfel timp, bani, tensiune sau chiar sute de ore de muncă.
Exerciții pentru descoperirea țelurilor și pasiunilor
Iată câteva exerciții care te vor ajuta în drumul tău spre descoperirea țelului în viață și a pasiunilor și aspirațiilor tale:
Exercitiul nr. 1
Gândește-te la tot ce ți-ai dorit să faci vreodată. Lasă-ți imaginatia să zburde, nu te auto-cenzura și nu te limita la așa-zisele activități “serioase”. Scrie în continuare, fără să îți faci griji sau măcar să te gândești cum vei putea realiza toate astea. Scopul exercițiului este să conștientizezi felul în care te simți atunci când îți asculți inima.
Acum privește lista de visuri și dorințe pe care ai scris-o. Fie că le vei împlini, fie că nu, ai acum o imagine limpede a sufletului tău. Această conștientizare a sinelui tău veritabil este o etapă foarte importantă. Acum, ca să începi procesul de împlinire a visurilor, începe să cauți posibilități ca să te apropii de ele. Dacă ai scris că vrei să cânți, ia în calcul posibilitatea de a cânta într-un club, o dată pe săptămână sau măcar într-un club karaoke. Dacă ai scris că vrei să te pui în slujba altora și nu doar să scrii un cec pentru o acțiune de caritate, ia în considerație posibilitatea de a face viața mai plăcută unor copii suferinzi, unor bătrâni de la azil sau de a ține companie sau a ajuta pe cineva care are nevoie. Explorează posibilitățile de împlinire care te înconjoară.
Exercitiul nr. 2
Tabloul dorinţelor
Odată ce ai stabilit care sunt cele mai importante cinci visuri pentru tine, e timpul să te dedici fiecăruia. O modalitate de a rămâne conectat în permanență cu aspirațiile tale este să creezi un panou sau un album al viziunii care să includă toate țelurile tale. Un astfel de panou este un simplu colaj de imagini, fotografii, citate, angajamente, tot ceea ce crezi tu că reflectă lucrurile pe care ți le dorești.Poți folosi reviste, fotografii, broșuri turistice, amintiri, post-it-uri, bucăți de hârtie pe care ți-ai scris vreodată cu pixul sau markerul. Aceasta este o ocazie pentru a-ți lăsa imaginația să zburde. Vor ieși la suprafață noi idealuri. Panoul viziunii este întruchiparea declarației tale de intenții. Te va ajuta de asemenea să vizualizezi rezultatul concret al efortului tău, în timp ce lucrezi la detalii.
Exercitiul nr. 3
Planifică
Poți să îți planifici toate cele 5 visuri sau poți începe doar cu unul sau două. Întâi decide care este țelul și care sunt etapele de parcurs. Etapele sunt marile obiective care te apropie de țelul final și sunt alcătuite din pași mai mici. Parcurgerea pașilor duce la împlinirea obiectivelor care duc la împlinirea țelului. Deci trebuie să decizi cât mai concret ce pași ai de făcut…
De exemplu:
Scop – Călătorie în Spania
Obiectiv 1 : procurarea banilor necesari voiajului și planificare (Pași: de aflat cât costă voiajul, de alcătuit un buget și un plan de economisire pentru călătorie, de aflat cât durează procurarea banilor, de planificat c
ălătoria în funcție de planul de economisire )
Obiectiv 2: planificarea concediului (Pași: stabilirea datei pentru călătorie, de planificat programul de lucru cu patronul sau cu clienții în perioada de absență)
Obiectiv 3: asigurarea cazării și planificarea activităților de călătorie ( Pași: de cercetat opțiunile de cazare, de cercetat obiectivele turistice care se pot vizita, de făcut rezervările)
Acest proces face ca totul să devină realizabil. Când îți propui un scop uriaș care pare aproape imposibil de realizat și îl imparți în pași accesibili, dintr-o dată totul parcă prinde viață și îți este mai la îndemână.