3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Primarii din județele Sibiu și Brașov vor să-și facă propriul drum expres de legătură

Cele mai citite

Finanțarea drumului rapid Șelimbăr- Mândra, o șosea de viteză de aproximativ 70 km, dar și a altor drumuri, reprezintă una dintre prioritățile Microregiunii Țara Făgărașului, o inițiativă a asociației mai multor primării din județele Sibiu și Brașov care vrea să atragă fonduri europene în absența banilor de la guvern.
Un drum expres Șelimbăr – Mândra, care să lege Autostrada A1 de viitoarea Autostradă Brașov – Tg. Mureș, va atrage după sine investiții private ce vor consolida economia zonei Făgărașului, în ambele județe care fac parte din Microregiunea Țara Făgărașului.
Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului a fost prezentată luni, 25 februarie 2019, în cadrul unei întruniri în Municipiul Făgăraș. La întâlnire au participat reprezentanți ai localităților din județele Sibiu și Brașov, în prezența comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu. Cel mai important proiect cuprins în această strategie este finanțarea cu bani europeni a drumului rapid ce va uni cele două județe, prin localitățile Șelimbăr- Mândra.
Un proiect mare în această strategie care poate fi finanțat în mediul privat ar fi un centru logistic la Făgăraș. După cum știm, la Făgăraș este centrul României, determinat în urma ultimelor măsurători. Dacă reușim să finanțăm un asemenea centru logistic în țara Făgărașului, inclusiv până la municipiul reședință de județ Brașov și municipiul reședință de județ Sibiu, se va propaga o dezvoltare economică foarte consistentă,” a declarat în cadrul ședinței Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.
După model european, dar cu reguli proprii
Ideea înființării acestei microregiuni a incitat autoritățile din zonă de ceva vreme. Primarul Municipiului Făgăraș a declarat că înființarea unei asociații anul trecut a fost primul pas pentru realizarea acestui proiect. Modelul este unul european, iar România mai are o singură astfel de regiune, a Deltei Dunării. În cazul Deltei, banii europeni sunt gestionați tot printr-o asociație, regiunea fiind declarată zonă independentă pentru gestionarea fondurilor. Astfel, această microregiune și-a stabilit o strategie proprie prin care a reușit în câțiva ani să obțină peste 1 miliard de euro direct de la Comisia Europeană. Banii au fost alocați pentru turism, IMM-uri sau transport, însă proiectele sunt întârziate.
Avantajul înființării microregiunii este așadar și faptul că mijloacele de evaluare a proiectelor sunt diferite de cele la nivel național. În acest sens, regulile sunt făcute de asociația microregiunii, respectând în același timp legea, dar evitând birocrația de care se plâng toți operatorii care vor să acceseze fonduri europene.
Viziunea unitară a strategiei
Ședința de lucru a avut loc în Sala Tronului a Cetății Făgărașului și a reunit primari din 33 de localități, dar și conducerea Consiliilor Județene Sibiu și Brașov. Microregiunea va cuprinde localitățile din fostul județ interbelic Făgăraș. Din județul Sibiu vor fi vizate localitățile Avrig, Cârţişoara, Cârţa, Arpaşu de Jos, Porumbacu de Jos, Racoviţa, Turnu Roşu, Tălmaciu, Şelimbăr, Boiţa şi Bruiu.
Viziunea de dezvoltare a fost prezentată în cadrul ședinței de către managerul de proiect, Mariana Câju. Astfel, strategia microregiunii urmărește o armonizare, la nivelul teritoriului Țara Făgărașului, a politicilor economice, sociale, ecologice și culturale și a investițiilor atrase în zonă. Conform managerului de proiect, se va pune mare accent pe bio-economia verde și consumul responsabil prin investiții prioritare precum sistemele de alimentare cu apă, dar și educația pe tot parcursul vieții.
Corina Crețu a lăudat acestă strategie, declarându-se mulțumită de implicarea autorităților locale în scrierea proiectului. „M-am întâlnit astăzi cu reprezentanții unităților teritoriale din județele Brașov și Sibiu, cu 33 de primari. Ei au elaborat Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului, un document foarte bine fundamentat, un exemplu de bune practici atât pentru România, dar și pentru sud- estul Europei. Brașovul este un centru economic important al țării, iar Sibiul un centru cultural, ceea ce face ca Țara Făgărașului să beneficieze de un potențial foarte mare,” a declarat Corina Crețu.
Daniela Cîmpean: susținem includerea acestei strategii în strategia națională
Autoritatea de management creată la Făgăraș e emis ghidurile necesare implementării strategiei și înființării microregiunii. Procedura presupune ca această strategie locală să fie susținută de către toți primarii care fac parte din Microregiunea Țara Făgărașului pentru a fi inclusă în cea națională. Acest lucru se face printr-o hotărâre de guvern. Potrivit managerului de proiect, Mariana Câju, a fost transmisă o adresă și un memoriu prim-ministrului Viorica Dăncilă, iar Guvernul a dat un acord verbal în acest sens. Astfel, microregiunea ar urma să fie înființată oficial în al doilea trimestru al acestui an.
„Am fost impresionată de viziunea acestei strategii, pe care o împărtășesc în mare măsură. Susținerea acestei strategii este așadar firească și ne va ajuta să atingem obiective și din Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Sibiu, pe care de altfel încercăm să o îmbunătățim. În perioada imediat următoare ne vom alătura demersului  prin care cei prezenți la această întrunire vor cere Guvernului României includerea acestei strategii în strategia națională, demers absolut necesar obținerii unei finanțări europene pentru proiectele care vor pune în practică strategia” a declarat președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: A murit Gheorghe Vaida, antrenor de tenis de masă la Romgaz Mediaș

Antrenorul Gheorghe Vaida, care a descoperit-o pe multipla campioană Andreea Dragoman, a încetat din viață.Anunțul a fost făcut pe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect