Firma care a câștigat licitația pentru concesiunea unui teren pe Șoseaua Alba Iulia din Sibiu, pentru construcția unei stații de alimentare cu gaz comprimat, a început lucrările și ar trebui să le finalizeze până la sfârșitul acestui an.
Sibiul va avea prima stație de alimentare cu gaze naturale comprimate, un combustibil care este tot mai la modă în ultimii ani în Europa, ca alternativă ecologică la benzină și motorină. Uniunea Europeană a plasat acest combustibil pe lista carburanților alternativi, alături de GPL, dar și de motorizările hibride și de cele electrice. Mașinile alimentate cu gaze comprimate sunt foarte puține în România, inclusiv din cauza lipsei de infrastructură de alimentare. Sibienii vor avea ocazia să utilizeze transportul cu CNG după ce se va finaliza achiziția autobuzelor pentru care Primăria Sibiu a organizat o licitație. Până atunci, cei care au câștigat o finanțare consistentă din partea Uniunii Europene vor finaliza lucrările la prima stație de gaze naturale din oraș. Aceasta este amplasată pe Șoseaua Alba Iulia, aproape de ieșirea din oraș, în direcția Sebeș – Alba Iulia. Beneficiarul este Denisson Energy SRL, o firmă din Râmnicu Vâlcea, care a câștigat licitația pentru 1.916 metri pătrați de teren ce aparține Primăriei Sibiu. Aceștia au primit autorizația de construire în luna februarie și ar trebui să finalizeze lucrările până în decembrie.
Denisson Energy face parte din grupul Antares, controlat de omul de afaceri Dumitru Becșenescu, din Vâlcea.
Potrivit documentației depuse, lucrarea va costa 855.956 de lei, însă ea face parte dintr-o rețea mult mai amplă. Proiectul de construire a întregii rețele de gaze comprimate din România cu finanțate europeană se ridică la valoarea totală de 5,2 milioane de euro, din care finanțarea nerambursabilă este de 4,4 milioane de euro.
Rețeaua CNG România va avea 9 stații de gaze comprimate, după cum reiese din documentele oficiale. „Desfășurarea iniţială pe piaţa a unei reţele de 9 staţii de realimentare cu CNG pe segmentele româneşti ale coridoarelor Rin-Dunăre şi Orient –Mediterana de Est, incluzând nodurile importante ale reţelei pentru a acoperi simultan cererea potenţială a transportului de tranzit şi a celui urban” este precizat în proiectul finanțat de UE. „Reţeaua de staţii de alimentare cu CNG pentru vehicule va fi dispusă în apropierea nodurilor urbane principale Bucureşti şi Timişoara şi a altor oraşe importante situate pe reţeaua centrală de transport rutier, respectiv: Arad, Constanta, Craiova, Deva, Drobeta Turnu-Severin, Piteşti şi Sibiu.”
Tot pe Șoseaua Alba Iulia, se află în construcție, cu un termen de finalizare rapid, o altă stație de carburanți, de această dată una tradițională, pentru benzină și diesel, aparținând rețelei Socar.