Vor fi prețuri mai mari la gaze, benzină și carburanți după iniţiativa deputaţilor privind plata unui impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri de către toate companiile de petrol, gaze şi carburanţi.
Este concluzia președintelui Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.
„Camera Deputaţilor a aprobat o modificare a Codului fiscal, după ce Consiliul Economic şi Social, Guvernul şi Senatul au respins o iniţiativă, prin care toate companiile de petrol, gaze şi carburanţi din România (producătorii, furnizorii, distribuitori, retailerii) vor plăti anul viitor un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri.
Efectul acestei măsuri: translatarea acestor costuri la consumatori, dar şi faptul că se vor face doar tranzacţii pe termen scurt, cu efect asupra lichidităţii pieţei şi astfel va rezulta o concurenţă şi mai mică şi preţuri şi mai mari în piaţă”, spune Dumitru Chisăliţă.
„Marja de adaos medie în anul 2024 a traderilor de gaze estimăm că a fost cuprinsă între 0,6% şi 1,3%.
Având în vedere că această lege urmează se se aplice de la 1 ianuarie 2025, când conform estimărilor preţul gazelor pe piaţa naturale engros se aşteaptă să se situeze la un nivel de 40 euro/MWh, rezultatele aplicării acestei legi ar determina următoarea situaţie: după achitarea impozitelor pe profit, a impozitelor pe cifra de afaceri, a impozitelor pe dividende, ar aduce un profit net între 0% şi 0,5%.
În condiţiile în care dobânda la depozite este de 5-8%, nici un trader nu ar accepta să mai lucreze în aceste condiţii, fără o creştere a preţului.
Efectul acestei măsuri: se vor face doar tranzacţii pe termen scurt, cu efect asupra lichidităţii pieţei, astfel va rezulta o concurenţă şi mai mică şi preţuri şi mai mari în piaţă”, a punctat Chisăliţă.
Dumitru Chisăliță acuză populismul acestei inițiative.
„Populismul acestei modificări legislative, regăsindu-se în motivaţiile expuse, dar mai ales în demonstrarea „falselor interese faţă de consumatori”.
Sigur, nenumăratele măsuri electorale, extrem de costisitoare, trebuie să fie acoperite de bani care să fie strânşi la bugetul de stat. Însă aceste măsuri vor lovi, în fapt, tocmai în consumatori.
Este adevărat, consumatorii vor simţi efectul acestor modificări legislative la mult timp după ce votanţii acestei legi, fluturând beneficiile legii, vor fi realeşi în viitorul Parlament al României.
Cea mai mare parte a companiilor de petrol, gaze şi carburanţi – furnizori, retaileri, distribuitori, transportatori – au cifră de afaceri foarte mare şi marjă de profit foarte mică.
În fapt supraimpozitul introdus de modificările din Camera Deputaţilor este mai mare decât profitul pe care unii dintre aceştia îl obţin.
În această situaţie unii furnizori / retaileri sunt în situaţia în care trebuie să achite la stat un impozit (sumă a tuturor tipurilor de impozite) mai mare decât câştigul lor. Adică ar da faliment.
Alternativa este majorarea preţului la combustibili şi gaze naturale.
Iar cel mai probabil iniţiativa populistă a deputaţilor va avea ca efect – preţuri mai mari la gaze, benzină şi motorină”, explică preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.