România a sistat brusc importurile de gaze rusești, după cum reiese din datele oficiale privind intrările și ieșirile raportate de Transgaz. Concret, prin conductele de gaze de import au mai tranzitat doar gazele care sunt importate de Ungaria.
România a oprit importurile de gaze destinate pieței interne, respectiv pentru înmagazinare, intrările în țara noastră fiind acoperite doar de gazele care tranzitează către Ungaria, scrie Profit.ro. Față de cantitatea obișnuită importată, circa 8-9 milioane de metri cubi zilnic, joi au intrat doar 4,8 milioane de metri cubi, din care 4,5 milioane de metri cubi au fost gazele care au tranzitat țara noastră către punctul de interconectare cu Ungaria, de la Csanadpalota.
Chiar dacă are o producție de gaze mult mai mare decât alte state europene, România are nevoie de gaze pentru sezonul de iarnă, când consumul depășește capacitatea de producție. În prezent, conform Transgaz, România are depozitele pline în proporție de 67% și trebuie să depășească limita de 80% a capacității depozitelor, la începutul iernii. În prezent, producția curentă a României este de 260 GWh/zi, dublu față de consumul curent. Diferența este înmagazinată pentru perioada de iarnă.
Cazele sistării nu sunt cunoscute, dar ele ar putea avea la origine decizia rușilor de a opri furnizarea de gaze pentru înmagazinarea în România.
Dacă rușii au decis să nu mai trimită gaz pentru acoperirea consumului/înmagazinărilor din România, companiile autohtone ar fi nevoite să identifice surse și trasee alternative de gaze. Din păcate, interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, prin care ar urma să fie transportate gaze naturale lichefiate (GNL) inclusiv în România, ar putea să nu înceapă să funcționeze în octombrie, așa cum era anunțat, a avertizat recent directorul executiv al Bulgargaz, Lyudmil Yotsov. Grecia, alături de Turcia, este principala speranță a statelor sud-est Europene, inclusiv al România, de alimentare cu gaze alternative celor rusești, în special azere, în eventualitatea limitării/stopării livrărilor de către Gazprom prin gazoductul TurkStream, după modelul impus în Nordul Europei, unde tranzitul prin Nord Stream și Yamal s-a redus considerabil.