Alimentele de bază, precum carnea, uleiul, produsele de panificație si lactatele vor avea la raft prețuri si cu 10% mai mari, avertizează patronatele din domeniul alimentar.
Creșterile de preț sunt rezultatul eliminării facilităților fiscale pentru agricultori și majorării salariului minim pe economie, A spus la Europa FM președintele ROMPAN, Aurel Popescu.
„Acum, fiecare muncitor trebuie să își plătească impozitul pe venit și această facilitate pe care o aveam agricultura și industria alimentară ni s-a luat.
Și acum posturile pentru fiecare salariat sunt de 700-800 de lei și de aici costuri de producție mai mari și modificări de preț de vânzare cu amănuntul la populație.
Cred eu că pe medie, cu ceea ce mai pun și distribuitorii și retailerii, un 10% în medie probabil că va fi creșterea”, a declarat la Europa FM Aurel Popescu, președintele ROMPAN.
Asociațiile din industria alimentară atrag atenția că scumpirile vor afecta doar produsele românești, iar cele de import vor avea astfel prețuri mai mici.
Pentru a putea ține pasul, procesatorii români vor trebui să găsească metode pentru a ieftini produsele.