România nu se poate comporta ca o ţară sălbatică, aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, care a menţionat că trebuie căutată o cale de mijloc.
„Să ştiţi că România nu se poate comporta ca o ţară, îmi cer scuze că poate spun neacademic, sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. Există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Nu suntem ţara din Uniunea Europeană care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc să fim poate printre puţinele, dacă nu chiar singura ţară din Uniunea Europeană care să le eliminăm. Aici trebuie căutată o soluţie de mijloc şi gândit un mecanism care să fie unul echilibrat.
Nici să cădem în extrema aceea în care să zicem pensiile speciale sunt eliminate, ci dimpotrivă cred eu că o cale de mijloc e necesară pentru ca să ieşim din acest impas”, a spus Marcel Boloş, întrebat de jurnalişti despre o postare a lui Florin Cîţu care afirma că, dacă s-ar elimina pensiile speciale, nici nu ar mai fi nevoie să fie eliminat din PNRR pragul de 9,4% pentru cheltuielile cu pensiile.
El a menţionat că prima clarificare cu Comisia Europeană este concordanţa dintre conţinutul jalonului şi prevederile din legislaţia naţională.
„Pentru că aşa cum arată acum decizia Comisiei Europene, noi ca stat membru putem să spunem „este conţinutul jalonului cu pensii speciale”, da dar noi asta în legislaţia naţională nu o avem. Noi avem pensii ocupaţionale, avem pensii de serviciu şi acesta este primul lucru pe care trebuie să-l limpezim cu Comisia şi desigur, cum v-am spus, e foarte important ca această discuţie la nivel politic să existe pentru ca să se transmită că această problemă, este una de importanţă naţională, problema pensiilor este în special de importanţă naţională şi nu putem să avem o conduită care să ne ducă în rândul statelor membre fiind unicat cu eliminarea pensiilor speciale.
Nu cred că este de bun augur. Adică nu cred că un guvern din Uniunea Europeană sau să zic un parlament din Uniunea Europeană ar lua o astfel de decizie”, a afirmat Marcel Boloş. (AGERPRES)