5.1 C
Sibiu
joi, aprilie 18, 2024

Profesorii din Sibiu, somați de ANAF să-și plătească impozitele: „Vă rugăm să declarați în mod corect veniturile obținute”

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Profesorii din România au intrat în vizorul fiscului pentru potențialele venituri obținute din meditații. Presiunea ANAF este tot mai mare, pentru a-i determina să plătească impozite. Dascălii din Sibiu au primit însă scrisori trimise la întâmplare – fără să existe un criteriu anunțat public – prin care sunt informați că sunt obligați să declare veniturile obținute din meditații și să plătească impozite.

„În situația în care anterior anului 2022 ați realizat venituri din activități independente (meditații), vă rugăm să declarați în mod corect veniturile realizate, impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente anilor în care ați desfășurat o astfel de activitate”, a transmis Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu profesorilor din județ, însă nu există informații clare privind modul în care au fost selectați destinatarii.
Destinatarul este identificat ca fiind o persoană care a avut sau are calitatea de cadru didactic, fiind informat că, în situația în care a realizat în particular venituri din meditații, acestea se încadrează în categoria veniturilor din activități independente.
Scrisoarea adresată profesorilor sibieni este semnată de șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice, economist Ioan Radu Dobre.
Profesorii care desfășoară activități de predare acasă sau într-un mediu privat sunt încadrați potrivit legislației la activități independente, pentru care trebuie să depună o declarație unică anuală. Anul acesta, termenul limită pentru depunerea declarației este 25 mai.

ANAF a demarat anul acesta o amplă campanie de scoatere la lumină a veniturilor obținute de profesori din meditații, o activitate care generează sume aproape de necrezut la nivel național. Un sondaj realizat de IRES arată că aproximativ 30% din elevii din România fac meditație la cel puțin o materie. Asta înseamnă că sunt aproape un milion de copii care merg la lecții private cu un profesor pentru cel puțin o materie.
Prețurile unei ședințe se încadrează între 50 și 100 de lei pe ședință, iar în multe dintre cazuri meditațiile se fac la cel puțin două materii, matematică și română. În medie, părinții unui copil cheltuie 480 de lei pe lună pentru meditațiile unui copil, la o materie. Acesta este și motivul pentru care au apărut afaceri axate pe această activitate, derulate de profesori care lucrează cu facturi și chitanțe. În plus, apariția lecțiilor online ajută profesorii să mediteze un număr mare de elevi simultan.
Meditațiile sunt folosite inclusiv în clase, ca metodă suplimentară de câștig, de către profesori care își atrag elevii la lecții particulare, iar de elevi pentru a obține note mai bune, de la profesorii care îi meditează.
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că intenționează să introducă în legislația educației interdicția profesorilor de a medita elevii proprii, cu tot cu pedepsele ce vor fi aplicate în cazul încălcării. În prezent, această prevedere se regăsește doar în Codul de Etică adoptat prin ordin de ministru, însă nu vorbim despre o obligație legală ce poate fi pedepsită.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect