0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

România obligată să ramburseze Uniunii Europene 80 de milioane de euro

Cele mai citite

În 30 aprilie, Executivul a pierdut la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) un proces cu Comisia Europeană (CE) pentru că nu a depus la timp o contestație asupra unei decizii pronunțată de CE în iunie 2018.  Greșeala făcută a cauzat României un prejudiciu de 80 de milioane de euro.
Potrivit cursdeguvernare.ro, decizia CE  se referă la corecții financiare aplicate de Bruxelles României, din cauză că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), din subordinea Ministerului Agriculturii, nu și-a actualizat ani la rând softul cu declarațiile Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS). Potrivit reprezentanților UE, softul, prin care se acordă subvențiile din agricultură, a ieșit din standardele europene.
Avertisment ignorat de guvernanți
Încă din data de 24 august 2017, printr-o scrisoare oficială, Comisia Europeană a semnalat APIA că „regulile privind disciplina financiară în concordanță cu prevederile regulamentelor europene nu sunt aplicate”, cerând remedierea imediată a corecțiilor în declarațiile de cheltuieli. Cu alte cuvinte, prin neactualizarea softului, subvențiile acordate de APIA au fost mai mari decât cele stabilite de reglementările CE. Mai mult, în iunie 2018, CE a renunțat la finanțarea unor cheltuieli în cadrul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) și a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în timp ce autoritățile de la București au continuat plățile. „Generozitatea” guvernanților a fost transformată de reprezentanții europeni în corecții de 80 de milioane de euro care, teoretic, vor fi plătiți de Ministerul de Finanțe, practic, de contribuabili.
Greșeală, intenție sau ignoranță!?
De nerambursarea banilor nu poate fi vorba. Însă, plata celor 80 de milioane de euro ar fi putut fi ori amânată, ori suma să  fie redusă dacă, din iunie 2018, până în 24 august 2018, autoritățile de la București ar fi contestat decizia CE prin care s-au aplicat României corecțiile financiare. Ministerul Agriculturii a depus contestația abia în ziua de 7 septembrie 2018.  După ce a analizat dosarul, în ziua de 30 aprilie 2019, CJUE a respins acțiunea ca inadmisibilă și a obligat România să restituie banii cheltuiți în neconformitate cu reglementările UE, adică 80 de milioane de euro. Și ca tabloul să fie complet, aceeași instanță a decis ca România să suporte toate cheltuielile de judecată, cele proprii, dar și pe cele ale Comisiei Europene.
Anii și banii

  • 2015 – 13.184.846,61 Euro
  • 2014, 2015, 2016 – 45.532.000,96 Euro
  • Subsidiar – parțial pentru perioada anterioară datei de 19 septembrie 2015 – 21.315.857,50 Euro.
Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect