2.4 C
Sibiu
duminică, aprilie 6, 2025

România, tot mai aproape de o schimbare a sistemului de impozitare

Cele mai citite

România va avea un nou sistem de impozitare, însă deocamdată se discută care variantă este cea mai bună. După ce Marcel Ciolacu a anunțat că va fi modificat Codul Fiscal în luna iunie, astăzi liderii PSD, PNL și UDMR s-au întâlnit pentru a discuta, potrivit surselor din interiorul coaliției, despre acest subiect al Codului Fiscal.

Ministrul finanțelor Adrian Câciu și alți reprezentanți ai PSD pun presiune tot mai mare pe partenerii de guvernare pentru a schimba sistemul de impozitare din România, după cum reiese de cele mai recente declarații politice. Astăzi a avut loc o întâlnire a liderilor partidelor din coaliția de guvernare, iar informațiile care au răzbătut din această întâlnire arată că s-a discutat și despre aceste propuneri, însă situația este departe de a fi rezolvată.
PSD susține în continuare revenirea la impozitarea progresivă, care ar putea să crească povara fiscală pentru clasa de mijloc, adică pentru persoanele care câștigă salarii mai mari sau au venituri cumulate care depășesc media. Variantele vehiculate presupun totodată o reducere a impozitării pentru românii cu venituri foarte mici.
Marcel Ciolacu a anunțat că intenționează să promoveze în coaliție noile măsuri fiscale până la 1 iunie, astfel încât să fie respectată legea care prevede că modificările Codului Fiscal trebuie adoptate cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare.
Pentru a „îndulci” majorarea impozitelor pentru unele persoane, PSD propune introducerea în cheltuielile deductibile a asigurărilor diverse, de sănătate, de viață și cele de pensie pentru Pilonul 3. Președintele PSD aduce ca argument sistemele utilizate în alte țări. „Ori intrăm într-o logică așa cum e în toată lumea, în toate statele dezvoltate, ori încercăm să ne mințim în continuare cu această cotă unică care nu mai este unică, de fapt”.
PNL se opune eliminării cotei unice, pe care au introdus-o în urmă cu 17 ani, reprezentanții acestui partid susținând că impozitarea progresivă nu este negociabilă. ”Electoratul de dreapta îşi doreşte să conservăm această cotă unică, motiv pentru care, nu doar pentru că este în programul de guvernare, la noi nu s-a pus deloc problema deloc de modificare a acestei impozitări”, a declarat Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat de altfel, în repetate rânduri, că nu a fost discutată și nu va fi posibilă o eliminare a cotei unice.
Adrian Câciu a mai anunțat în urmă cu câteva luni că dorește să introducă o serie de modificări ale Codului Fiscal, însă discuțiile de atunci s-au închis rapid. El a vorbit despre „taxarea luxului” și a spus că vrea să facă o analiză cu asistență FMI și Banca Mondială în privința variantelor de impozitare.
În acest context, o declarație interesantă pe acest subiect a fost făcută de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, care a spus că „ne vom îndrepta inevitabil către impozite mai mari”. „La această oră suntem țara cu impozitele raportate la PIB pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Adică, veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Avem venituri de 27% și dorim cheltuieli de 40% . Nu se leagă”, a mai spus Adrian Vasilescu.
Consilierul BNR s-a arătat îngrijorat de întârzierea cu care va fi luată această măsură. „E greu, e greu să faci creșteri de impozit, pentru că și așa populația este sleită de inflație, puterea de cumpărare a scăzut, dar România a întârziat cu această măsură. Ea trebuia luată mai demult”, a atras atenția Adrian Vasilescu. „Depinde cum se va înțelege guvernul cu populația, coaliția, care ar trebui să voteze în Parlament o asemenea măsură, cu populația”, a completat el.

Publicitate
Ultimele știri

Amenzi mari pentru vecinii de la bloc (și nu numai) care fac zgomot

Locatarii de la blocuri care își deranjează vecinii vor fi sancționați mult mai drastic de acum încolo, mai ales...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect