15.2 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Specialiștii avertizează că prețul energiei va rămâne ridicat următorii ani

Cele mai citite

Preţul energiei va rămâne ridicat câţiva ani de acum înainte, apoi va urma un trend descrescător, în urma investiţiilor care se vor face, a afirmat, miercuri, macroeconomistul Laurian Lungu, în cadrul evenimentului „Politici Europene şi Business în Noua Economie”, organizat de EM360 şi România Durabilă.

„Imaginea pe care o au unii birocraţi despre unde ar trebui să se îndrepte economia contrastează cu realitatea. În Europa au apărut acum aspecte legate de costul de viaţă, care au mai fost prin anii 70-80, şi aceste tipuri de constrângeri care vor forţa aplicarea unor politici în anii care vor urma. Practic creşterea costului de viaţă este un şoc foarte mare, fie că vorbim de creşterea preţurilor la alimente sau energie”, a spus Lungu.

UE a tratat acest tip de şoc ca fiind temporar, susţine el.

„Probabil vom vedea în câţiva ani că preţurile la energie vor scădea, în urma investiţiilor care se vor face, dar cel puţin o perioadă mare, vorbim de câţiva ani, preţurile vor fi ridicate, ceea ce va afecta costul de viaţă”, a completat specialistul în macroeconomie.

Pe de altă parte, oamenii, în această situaţie, vor salarii mai mari şi de aici această spirală, care va genera un boom inflaţionist.

„Vedem ţări, precum Germania, care şi-au reactivat producţia de energie pe cărbune. Noi mergem acum din inerţie, dar avem nevoie de un leadership puternic care să înţeleagă constrângerile pe termen scurt şi pe termen lung”, a mai spus el.

La rândul său, Gabriel Vlăduţ, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a afirmat în cadrul aceluiaşi eveniment că, din păcate, ţara noastră rămâne la coada celor mai multe clasamente europene.

„Tare mi-e teamă, văzând cum arată PNRR şi ce se face în programele operaţionale, că vom fi departe de a atrage fondurile alocate României şi mai ales că fondurile acestea vor lucra în favoarea dezvoltării şi sustenabilităţii în România”, a declarat reprezentantul IMM-urilor.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte inovarea, nu suntem nici măcar la media UE.

„Noi declarăm că inovarea este importantă pentru ţară, dar nici măcar nu ne uităm la ea. Cu părere de rău, nu am văzut o strategie de formare până acum în România, unde mediu de afaceri este beficiarul acestei formări”, a arătat Vlăduţ. (AGERPRES)

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Retrospectivă. Primarii Sibiului 1990 – 2024

Activitatea Primăriei Sibiu, după Revoluția din 1989, se împarte în două perioade distincte: înainte și după Klaus Iohannis, în...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect