4.1 C
Sibiu
marți, decembrie 3, 2024

Cadrele didactice din țară și de etnie română din străinătate se întâlnesc într-un congres la Sala Thalia

Cele mai citite

În data de 6 august, de la ora 10.00, la sala Thalia din Sibiu, se va desfășura Congresul Internațional al Cadrelor Didactice din România și al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare. Este al 42-lea congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România, la 100 de ani de la primul congres al învățătorilor români din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş organizat de Iuliu Vuia la Sibiu în 24 – 26 februarie 1919, în prezenţa a peste 1.500 învăţători, pe când doar 1/3 din Ardeal avea administrație românească.
Președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România, Viorel Dolha precizează că primul congres AGIRo a fost organizat în 1898 la Ploieşti, ultimul (al 41-lea) la Alba Iulia, în 6-9 august 2018. AGIRo a organizat după reactivare 14 Congrese Naţionale (XXVIII-XLI) în Arad, Bucureşti (Palatul Parlamentului şi Universitatea Politehnică), Constanţa, Slobozia, Chişinău, Buşteni, Slatina, Suceava, Cernăuţi, Eforie Sud, Cluj-Napoca și Alba Iulia, în localitățile Slatina și Apșa de Mijloc din Transcarpatia (Ucraina); Academia Învăţătorului Modern în Vadul lui Vodă, Republica Modova; numeroase școli de vară internaționale la Eforie Sud, Chișinău, Izmail și Satu Nou, raionul Sărata, regiunea Odessa, Ucraina și simpozioane internaționale (ultimul în Cernăuți în 2019 și următoarele în Chișinău și Izmail în 23 – 26 iulie). La aceste evenimente cel mai mic număr a fost de 750 delegaţi, iar cel mai mare de 1500 delegaţi din absolut toate judeţele ţării. La mai toate congresele AGIRo au participat miniştrii educaţiei în funcţie şi foşti miniştri ai educaţiei. Au mai participat şi miniştrii educaţiei din Republica Moldova, preşedintele României, preşedintele şi vicepreşedintele Academiei Române, parlamentari, europarlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale, personalităţi ale vieţii publice şi din domeniul culturii. Au conferenţiat personalităţi de cel mai mare prestigiu din domeniul ştiinţelor educaţiei.
Activitatea se desfășoară în parteneriat cu Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Cernăuți, Ucraina, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Odessa, Ucraina, Asociația Generală a Învățătorilor din România – filiala Republica Moldova, Consiliul Județean Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Liceul de Artă Sibiu și Școala de dans “Ioan Macrea” Sibiu.

Publicitate
Ultimele știri

Biblioteca ASTRA Sibiu aduce magia sărbătorilor mai aproape de comunitate

În luna decembrie, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu transformă spațiile sale în adevărate centre de sărbătoare printr-o serie de activități...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect