-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Calitatea învățământului românesc este într-o continuă scădere, arată testele internaționale PISA

Cele mai citite

Doar jumătate dintre elevii din România reușesc să-și folosească cunoștințele învățate și în viața de zi cu zi. Elevii români au obținut rezultate mai slabe ca în anii precedenți la matematică, la citire, dar și la științe, la testele PISA din 2018.
Testele PISA, care măsoară gradul în care elevii de 15 ani reușesc să-și folosească abilitățile și cunoștințele de citire, matematică și știință pentru a face față problemelor din viața reală, au avut rezultate foarte proaste în 2018, în scădere față de anii anteriori, în cazul elevilor români. Rezultatele și raportul cu privire la testele PISA 2018 au fost publicate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). 
La matematică, România a obținut 430 de puncte, față de 444 în 2015  sau 445 în 2012. Suntem printre singurele trei țări în care performanța a scăzut față de ultimii ani. Dacă în 13 țări rezultatele s-au îmbunătățit, în 47 de țări rezultatele s-au menținut, doar în România, Malta și Taipai cei din Malta și din Taipei rezultatele au scăzut.
Un procent puțin peste 50% dintre elevi au atins nivelul 2 sau mai mare, în condițiile în mare media OECD este de 76%. Acești elevi pot interpreta și recunoaște, fără instrucțiuni directe, modul în care o situație (simplă) poate fi reprezentată matematic.
În țara noastră doar 3% dintre elevi au obținut nivelul 5 sau mai mare la matematică. Media OEDC este de 11%. Cele mai mari rezultate la acest nivel au fost obținute de elevi China, Singapore sau Coreea unde procentajul, în cazul Chinei, a trecut și de 40%. Acești copii pot modela situații complexe matematic și pot selecta, compara și evalua strategiile adecvate de rezolvare a problemelor pentru a le trata.
La citire am obținut 428 de puncte față 434 în 2015 sau 438 în 2012. În România, 59% dintre elevi au atins cel puțin nivelul 2 la citire, media OECD fiind de 77%. Asta înseamnă că acești elevi pot identifica ideea principală într-un text de lungime moderată, pot găsi informații bazate pe criterii explicite, deși uneori complexe, și pot reflecta asupra scopului și formei textelor atunci când sunt direcționați explicit în acest sens.
Nivelul 5 sau 6 a fost atins de doar 1% dintre elevii români, procentajul OECD fiind de 9%. Acești elevi sunt performanți în privința citirii.
La știinte, România a obținut 426 de puncte față de 435 în 2015 sau 439 în 2012. Nivelul 2 sau mai mare a fost atis de aproximativ 56% dintre elevii din România, media OECD fiind de 77%. Acești elevi știu cel puțin să dea explicații posibile în contexte familiare sau pot trage concluzii pe baza unor investigații simple.
La fel ca la citire, doar 1% dintre elevii români au avut performanțe la știință, adică au atins nivelul nivelul 5 sau 6. Media OECD este de 7%. Acești elevi își pot aplica în mod creativ și autonom cunoștințele învățate la știință într-o mare varietate de situații, inclusiv în cele necunoscute.
PISA este prescurtarea pentru Programme for International Student Assessment (Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor) și este o testare care se desfășoară o dată la 3 ani, Ea arată nivelul elevilor de 15 – 16 ani la matematică, știință și citire, prin prisma capacității acestora de a aplica informațiile dobândite în situații din viața reală.
La testarea din 2018, au participat aproximativ 600.000 de studenți din 79 de țări membre OECD și partenere, reprezentând aproximativ 32 de milioane de tineri de 15 ani. Pentru participarea la PISA 2018, România a plătit 151.000 de euro.
Per ansamblu, datele raportului PISA arată că există diferențe mari între țările participante și în privința performanțelor lor din 2015 și 2018, iar concuzia finală a raportului ODEC arată că în toate țările mai sunt lucruri de făcut pentru a se atinge obiectivele globale pentru educația de calitate, așa cum este definit în Obiectivul ONU pentru dezvoltare durabilă pentru educație, până în 2030.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect