Copiii refugiați din Ucraina au la dispoziție un centru educațional de zi la Sibiu. Inițiativa aparține Școlii Finlandeze ERI Sibiu și are scopul de a-i integra pe cei mici în viața comunității.
Potrivit conducerii Școlii Finlandeze ERI, se dorește sprijinirea comunității ucrainene la Sibiu, prin organizarea unui spațiu sigur și incluziv în care membrii comunității să se întâlnească și să fie împreună în aceste vremuri dificile.
În filosofia Școlilor Româno-Finlandeze ERI, spiritul comunitar și familia reprezintă două dintre cele șase valori de bază (alături de integritate, bucurie, inovație și excelență). Comunitatea ERI își va dedica resurse și timp, în mod voluntar, pentru organizarea centrului educațional în care se vor desfășura: activități educaționale pentru copiii refugiați ucraineni (jocuri indoor și outdoor, învățarea limbii române elementare), asistate de psihologi și cadre didactice voluntare; activități de conectare și integrare pentru părinții refugiați ucraineni în spații special puse la dispoziție la sediul Școlii Finlandeze ERI Sibiu.
Centru pentru copiii între cinci și 13 ani
Centrul educațional de zi ERI Sibiu se adresează copiilor de la cinci la 13 ani, iar activitățile vor avea loc la sediul Școlii Finlandeze ERI Sibiu în Sibiu, pe strada Dealului, nr. 6, începând cu săptămâna 7-11 martie. O astfel de inițiativă se întâmplă și la Școala Finlandeză ERI din Cluj-Napoca.
Membrii comunității ucrainene sunt încurajați să contacteze echipa Școlii Finlandeze ERI Sibiu, completând acest formular: https://forms.gle/4GvfHgs6o7jVUMdw6, sau telefonic, la numărul de telefon 0737017544.
„Cred în ajutorul umanitar și benevol pe care fiecare dintre noi îl poate acorda cetățenilor ucraineni refugiați în România. Suntem, metaforic vorbind, precum un bloc de apartamente, iar experiența noastră de zi cu zi ne-a învățat că trebuie, întotdeauna, să ne ajutăm vecinii, să ne ajutăm aproapele. Sper ca centrele educaționale de zi ERI Sibiu și ERI Cluj-Napoca pentru copiii refugiați din Ucraina să aducă un zâmbet pe fețele celor mici și să îi ajute să treacă mai ușor peste aceste momente extrem de dificile pentru ei, pentru părinții lor, pentru țara lor”, a declarat Elena Lotrean, cofondatoarea Școlilor Româno-Finlandeze ERI.
Fundația Didactica Sibiu a fost înființată în anul 1999 la inițiativa a cinci profesoare cu dragoste de copii și de viitorul lor. Și-au dorit o școală aplicată pentru elevi și posibilitatea de a-i educa diferit, practic, adaptat la nevoile pieței muncii. În 2016, visul lor devine realitate prin proiectul Școala Primară Româno-Finlandeză (ERI). De la înființare, școala și-a construit o reputație pozitivă, atât în comunitatea locală, cât și la nivel național și internațional. Din iulie 2020, Fundația Didactica a intrat într-un parteneriat de dezvoltare cu grupul educațional elvețian winsedswiss (World Institute of Service Education).
Înființarea centrelor educaționale de zi pentru copiii refugiați din Ucraina de la ERI Sibiu și ERI Cluj-Napoca se alătură inițiativelor școlilor membre ale Asociației Școlilor Particulare din România, care desfășoară programe similare în ajutorul comunității de refugiați ucraineni peste tot în țară.