-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Copacii – plămânii verzi ai Pământului

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Nu vă spunem lucruri noi prin asocierea cu plămânii verzi ai Pământului. Copacii sunt una dintre sursele principale ale oxigenului pe care îl respirăm.

Importanța copacilor nu ar trebui neglijată nici în cazul mediului urban. La o scară mai mică, copacii îmbunătățesc calitatea mediului din orașele noastre din nenumărate motive. Am putea spune despre copacii urbani că sunt plămânii verzi ai orașelor.

Calitatea aerului crește proporțional cu mărimea coroanei. Cu cât coronamentul este mai mare, cu atât cantitatea de dioxid de carbon din aer este mai mare. Un singur arbore matur poate absorbi o cantitate de 21.6Kg/an CO2 și poate elibera suficient oxigen înapoi în atmosferă pentru 2 oameni. Cercetările au arătat, de asemenea, o reducere cu 60% a particulelor provenite din gazele de eșapament auto pe străzile care au plantati arbori.

În plus față de oxigenul pe care îl produc și de filtrarea aerului poluat, copacii din zona urbană oferă umbră, un cadru calmant pentru recreere. Arborii sunt bariere fonice pentru zgomotul urban nedorit și reduc temperaturile în perioadele călduroase. Au fost studiate și efectele lor asupra reducerii bolilor și a mortalității.

Un articol publicat anul acesta de descopera.ro. vorbește despre un experiment relevant. Acesta a avut loc în orașul Portland, Statele Unite, între 1990 și 2019. Organizația Friends of Trees a plantat 49.250 de copaci pe străzi. Cercetătorii au analizat numărul de copaci plantați într-o anumită zonă în acest interval. Apoi au asociat aceste informații cu mortalitatea datorată unor cauze cardiovasculare, respiratorii sau non-accidentale în aceeași zonă.

Rezultatele au arătat că în cartierele în care au fost plantați mai mulți copaci, ratele de mortalitate au fost mai mici. A scăzut mai ales mortalitatea cardiovasculară și non-accidentală. Procentele au fost mai scăzute în special în cazul bărbaților și al persoanelor de peste 65 de ani.

Copacii ne ajută să trăim mai mult

Cercetătorii au constatat că și vârsta arborilor a contat foarte mult. Reducerea ratei mortalității în cazul zonelor cu arbori în vârstă de 11 – 15 ani, a fost dublă față de cea constatată în cazul arborilor tineri, plantați cu 1 – 5 ani înainte. Concluzia a fost că arborii mai bătrâni sunt asociați cu scăderi mai mari ale mortalității și că păstrarea arborilor maturi existenți poate fi deosebit de importantă pentru sănătatea publică.

Cu toate acestea, de mulți ani, gradul de acoperire a coroanelor în zonele noastre urbane a scăzut. Arborii maturi, mari, sunt adesea înlocuiți cu exemplare mai mici, tinere – dacă este loc suficient pentru acestea. Acești arbori replantați se luptă apoi să se stabilească și să ajungă la maturitate.

De multe ori, intervențiile pentru modernizare nu țin cont de rădăcinile copacilor

În mediul urban avem deseori copaci plantați în zone înconjurate de beton și asfalt, fără acces la apa și nutrienti. Lucrările de construcții desfășurate haotic afectează rădăcinile, de multe ori iremediabil. Lucrările de întreținere sau ”toaletare” contribuie și ele la dispariția unora dintre copacii maturi.

Ce se poate face? Am încercat în articolele pe teme de mediu să vă dăm idei de acțiuni individuale. În acest caz putem doar atrage atenția autorităților locale să trateze diferit problema. Lucrările de îngrijire a copacilor din parcuri și de pe străzi ar trebui abordate profesionist. Pentru cei care au grădini în mediul urban, plantarea de arbori sau pomi fructiferi ar fi benefică.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect