27.3 C
Sibiu
vineri, august 12, 2022

Cum stăm cu siguranța și infracționalitatea în școlile județului Sibiu?

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

În cursul anul școlar 2021-2022, au fost sesizate, la nivelul I.P.J. Sibiu, 60 de fapte penale. Dintre acestea,  51 au avut loc în incinta unităților de învățământ, 9 în zona adiacentă, 14 în mediul rural și 46 în mediul urban.

Pe genuri de infracțiuni, situația se prezintă astfel: 41 loviri, 6 furturi,  5 fapte de deținere fără drept de materiale pirotehnice, 2 fapte de lipsire de libertate în mod ilegal,  un ultraj contra bunelor moravuri, 3 purtări abuzive, 1 act sexual cu un minor, 1 port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

banner

Față de anul școlar anterior, numărul infracțiunilor sesizate este în creștere, de la 15 la 60 de infracțiuni, însă nu este relevantă această diferență, deoarece în anul școlar anterior, pe fondul contextului pandemic, prezența fizică a fost redusă, majoritatea orelor fiind susținute online.

Ce au făcut polițiștii în unitățile de învățământ din județ în anul școlar 2021-2022

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, acțiunile vizând asigurarea unui climat de siguranță în anul școlar 2021-2022 au acoperit toate cele 353  de  unitățile de învățământ preuniversitar (142 grădinițe, 160 școli primare/gimnaziale, 51 licee, colegii, școli postliceale și palate ale copiilor). Între acestea, de 23 de grădinițe, 3 școli și 5 școli postliceale vin dinspre zona privată. Totodată, la nivelul județului  Sibiu, din totalul unităților, 181 sunt cu personalitate juridică și 172 sunt structuri aparținătoare.

În județul Sibiu, 58 de unități de învățământ beneficiază de pază umană, dintre care o grădiniță, 25 școli primare/gimnaziale, 23 licee și 9 alte unități care fac parte din rețeaua școlară. Dintre cele 58 de unități, 57 beneficiază și de sisteme de supraveghere video.

În ceea ce privește modul de asigurare exclusiv cu sistem TVCI, au fost identificate 204 unități de învățământ preuniversitar dotate exclusiv cu sisteme de supraveghere video, dintre care 87 grădinițe, 104 școli și 13 licee, colegii și alte unități care fac parte din rețeaua școlară.

Din totalul de 353 unități de învățământ preuniversitar, 91 nu sunt asigurate nici cu pază umană și nici cu sistem de televiziune cu circuit închis, iar 158 de unități au efectuată analiza de risc la securitate fizică.

În anul școlar 2021-2022,  pe linia asigurării climatului de ordine şi linişte publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, au fost angrenate efective ale poliţiei, jandarmeriei şi poliţiei locale, media zilnică fiind de 78 poliţişti, 8 jandarmi şi  20 poliţişti locali.

Numărul patrulelor ce au acționat în zona adiacentă unităţilor de învăţământ  preuniversitar a fost în medie de 53 de patrule/zi.

Au fost organizate 282 de acțiuni, 83 pe linia prevenirii și combaterii delincvenței juvenile, 59 pe linia absenteismului şcolar, 72 pe liniarespectării regimului circulaţiei rutiere şi 68 pe linia prevenirii răspândirii virusului Sars-Cov-2.

Numărul elevilor aflați în situații de risc consiliați de către polițiștii din cadrul I.P.J. Sibiu a fost de 169.

Ce îi duce la infracționalitate pe copiii sibieni

Printre principalele cauze şi împrejurări favorizatoare ale infracțiunilor sesizate în această perioadă menţionăm:

  • Rivalităţile dintre elevi;
  • Lipsa de educaţie civică, antiinfracţională şi antivictimală a elevilor, manifestată prin necunoaşterea legilor şi a consecinţelor unor fapte grave;
  • Pătrunderea unor persoane străine/părinți în incinta unităților de învățământ pentru ”a face dreptate” în rândul elevilor;
  • Lăsarea bunurilor sau a unor sume de bani nesupravegheate;
  •      Deținerea de către elevi a unor obiecte periculoase sau a unor materiale pirotehnice, în incinta unității de învățământ;
  •      Mijloacele ineficiente de care dispun cadrele didactice în vederea îndreptării comportamentelor dezadaptative ale elevilor.
  • Lipsa unor abilități/aptitudini ale elevilor de a-și rezolva problemele în mod civilizat, fără a recurge la fapte de agresiune fizică/verbală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Piața imobiliară a crescut, iar prețul mediu de vânzare a locuințelor a trecut de pragul de 100.000 de euro

Locuințele din România au continuat să se scumpească în 2022, ajungând la niveluri ale prețurilor fără precedent, ca urmare...
spot_img

Știri pe același subiect