Curs festiv online, pentru elevii din județul Sibiu. Ce mesaje le-au transmis absolvenților autoritățile, Felicia Filip și Mihai Mărgineanu

banner
banner
banner
banner

Elevii din județul Sibiu au avut parte de un curs festiv inedit, în acest an școlar. Coronavirusul a mutat festivitatea de încheiere a anului școlar în mediul online. Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a dezvoltat o platformă unde sunt postate, de vineri, mesaje ale oficialităților municipale și județene, ale conducătorilor instituțiilor din Sibiu, ale prietenilor „de dincolo de graniță”, ale politicienilor sau chiar ale marilor artiști.

 
„Educația este lumina vieții, lumina care ne poate scoate din întunericul în care ne putem naște sau în care, adesea, suntem atrași precum într-un vârtej. Iar voi, copiii Sibiului și ai României, sunteți lumina acestui neam. Avem nevoie de perseverență, de curaj, de puterea de a ne ridica atunci când ne este cel mai ușor să ne prăbușim, de o inimă bună și de gânduri și fapte frumoase. Dincolo de orice, educația este o călătorie în care toți pornim, fiecare în ritmul său, și care nu se termină niciodată în timpul vieții noastre. Este o călătorie în care fiecare dintre voi vă îmbarcați, mai mult sau mai puțin conștient, o călătorie de autodescoperire și de găsire a căii potrivite pentru a vă împlini destinul. Finalul acestui an școlar ar trebui să însemne pentru voi nu doar un sfârșit de ciclu educațional, ci și începutul unei noi călătorii în care porniți știind cât de prețioasă este viața voastră. Voi sunteți importanți. Gândurile voastre contează. Ideile voastre contează. Visele voastre contează. Aveți potențial pentru a fi măreți. Aveți, în ființa voastră, potențialul de a vă ridica deasupra oricărui obstacol. Aveți puterea și forța de a fi victorioși în orice situație. Sunt mândru de fiecare dintre voi iar, când veți păși mai departe pe drumul vostru, eu știu că vor păși niște învingători. Absolvirea unui ciclu de învățământ, despărțirea și noul drum, rochia de banchet, tunelul de flori, toate ne par departe acum, în aceste zile. Dar, considerați că nimic nu este pierdut, ci doar amânat, păstrat, ca tot ceea ce este mai bun, pentru final. Gaudeamus igitur. Credeți in victoria binelui, iar ea va veni. Credeți în Omenie și Umanitate, iar ele vor dăinui. Și mai credeți că noi toți, adulții, vom face tot posibilul pentru a vă ajuta să visați și să zburați. Niciodată să nu vă opriți din a crede în voi, niciodată să nu vă opriți din a vedea binele din lume, niciodată să nu ezitați în a vă opri o clipă pentru a-l ajuta pe cel aflat în nevoie. Voi contați. Vocea voastră contează. Aveți curaj și trăiți mereu în lumină”, spune Alexandru Dumbravă, șeful Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.
Părintele Constantin Necula: „Ați câștigat cu fiecare prezență online!”
Într-un filmuleț realizat alături de șeful IȘJ Sibiu și poetul Radu Vancu, părintele Constantin Necula a vorbit despre examenele naționale din următoarea perioadă și despre examenele pe care, de fapt, elevii le-au dat în ultima perioadă.
„De fapt, examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat au avut loc deja, ați fost online timp de trei luni într-un examen continuu atât al maturității voastre, cât și al maturității școlii din care faceți parte. Voi ați câștigat cu fiecare prezență online și cu fiecare prietenie pe care ați exprimat-o acolo”, a spus părintele Constantin Necula.
Poetul Radu Vancu: „Un examen pe care generația noastră, de fapt, l-a dat în fața voastră”
La rândul său, poetul Radu Vancu a precizat că „ultimele trei luni în care am fost permanent conectați prin ecrane au fost mai degrabă un examen pe care generația noastră, de fapt, l-a dat în fața voastră. Voi oricum trăiați într-o lume de ecrane, pe care noi o percepeam cumva negativ, peiorativ, ca pe un inamic obiectiv al nostru, încercam să vă ținem departe de ecranele respective, ni se părea că afectează cumva dezvoltarea, puterea de învățare, ceea ce încercam să facem din voi”.
Pe platforma absolventi-sibiu.ro, sunt postate, printre altele, mesaje video din partea lui Constantin Chiriac, președintele FITS și directorul TNRS, ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, Ralucăi Turcan, vicepremierul României, Astrid Fodor, primarul Sibiului, Ghiță Bârsan, rectorul AFT „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Gheorghe Bârză, inspector școlar general adjunct al IȘJ Sibiu, Daniel Vecsei, directorul Palatului Copiilor, Sorin Radu, rectorul ULBS, Cosmin Balcu, șeful ISU Sibiu, Ciprian Ștefan, directorul Complexului Național Muzeal ASTRA, Mircea Crețu, prefectul Sibiului, Teodor Tulpan, alpinistul care a cucerit Everestul, Hans Erich Tischler, consulul Germaniei la Sibiu, și mesajul Ofeliei Popii, actriță la Teatrul Național „Radu Stanca”.
Grigore Leșe, Felicia Filip, Mihai Mărgineanu și Adrian Ordean se numără printre artiștii care au transmis gândurile lor, la final de an, elevilor sibieni.
„Vă admir. Vă pregătiți de o viață să dați acest examen. O viață a voastră. Și vă pregătiți să dați aceste examene așa cum v-au învățat adulții, părinții și profesorii voștri. Mâine-poimâine o să dați aceste examenele altfel decât v-ați așteptat până acum. Toată situația v-a luat pe nepregătite și, cu toate acestea, voi faceți față. Știți că viața merge înainte, practic planeta Pământ se învârte cu aceeași viteză. Chiar dacă v-a fost greu să vă vedeți voi, colegii, să nu vă puteți îmbrățișa iubiții sau iubitele. E foarte important la orice vârstă. Găsiți resursa să mergeți mai departe! Se va termina repede! Eu, personal, cred că a fost o exagerare a unor decidenți politici la nivel internațional. Decidenți politici cu caracter de gâște gălăgioase. Dar am respectat majoritatea măsurilor impuse. Pentru mine, a fost mult mai ușor, pentru că eu nu am avut niciun examen de dat. Ca voi. Păstrați-vă calmul. Orice s-ar întâmpla, se întâmplă pentru că așa trebuie! Sunt Mihai Mărgineanu și merg încă la școală, deși am 50 de ani. Pentru că mi-am dat seama că atitudinea de învățăcel este cea care ne salvează de nebunie. Vă admir pentru că faceți lucrurile altfel. Și pentru că puteți să faceți lucrurile altfel. Vă urez tot succesul din lume!”, a transmis Mihai Mărgineanu.
Felicia Filip, mesaj pentru elevii din Gura Râului 
Soprana Felicia Filip s-a adresat îndeosebi absolvenților din Gura Râului, o localitate dragă ei, după cum mărturisește.
„Gura Râului este un loc iubit și respectat aici, la București, la Opera Comică pentru Copii. Prin participarea micuților voștri școlari la spectacolul nostru de Crăciun și transmiterea la televiziune, toată țara a putut admira minunatele costume și obiceiuri de la Gura Râului, a văzut ce copii frumoși și talentați sunteți. Am convingerea că și voi, absolvenții din acest an, de gimnaziu și de liceu, sunteți mândri de locul unde v-ați născut, ați crescut și ați învățat. Să vă spun un secret: am cântat și cânt pe patru continente, dar nicăieri nu am văzut copii mai inteligenți, mai talentați și mai frumoși ca la noi în România. Dragi absolvenți, stă în puterea voastră să faceți din Gura Râului o gură de Rai. Succes!”, a spus Felicia Filip.
 
 

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
Ultimele știri

Țepe la vânzările online: le trimitea cumpărătorilor pietre în loc de obiectele pentru care au plătit

Un brașovean a reușit să înșele mai mulți cumpărători de pe o platformă de vânzări online. Acesta le trimitea...
spot_img

Știri pe același subiect