7.3 C
Sibiu
miercuri, noiembrie 27, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Daria Seuşan socoteşte în culori

Cele mai citite

Daria Seuşan este o tânără artistă, elevă a Liceului de Artă din Sibiu, deţinătoare a premiului II la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale 2013, specialitatea pictură pe şevalet. Cu un suflet sensibil şi profund, cu un spirit voluntar şi o minte calculată, Daria a reuşit, prin lucrările ei, să exprime tot ceea ce a fost necesar ca o comisie specializată să considere că merită 95 de puncte din 100.

Daria desenează de când se ştie, iar în calsa a IV-a a început să-şi bată părinţii la cap pentru a o înscrie la Liceul de Artă. „Am avut nevoie de 4 ani pentru a-i convinge că este pasiunea mea. Din fericire, ei au înţeles şi m-au sprijinit”. De-a lungul timpului, Daria a fost motivată să participe la tot felul de concursuri şi olimpiade, chiar dacă nu erau la materiile preferate de ea. Anul acesta însă, a demonstart de ce este în stare la o materie pe care ea o adoră. În 2013 obţine premiul II, cu 95 de puncte din 100, la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, susţinută la Craiova, specialitatea pictură pe şevalet. „Participarea mea a însemnat multă muncă, iar rezultatul a fost aproape pe măsura muncii, însă am câştigat mai multă încredere în capacitatea mea”. Pe lângă desen, pe Daria o mai fascinează ceva. Este vorba despre matematică. Chiar dacă aparent pictura şi matematica nu au nimic în comun, Daria demonstrează că lucrurile nu stau chiar aşa. „După premiul obţinut la Olimpiada Naţională, cea mai importantă realizare este Menţiunea obţinută la Concursul Naţional de Matematică Aplicată „Haimovici” de la Iaşi, în 2012.  Mi-ar fi plăcut să mai fac matematică în continuare. Chiar dacă, aparent, nu are legătură cu creativitatea, cred că matematica ar completa foarte bine ceea ce fac eu acum (pictură, desen etc.)”. De asemenea, de când urmează cursurile Liceului de Artă a descoperit istoria artelor şi istoria, în general. Şi pentru că spiritul Dariei este cel al unui voluntar, ea a participat ca animator voluntar în Centrul de Vacanţă „Mămăruţa”.

Societatea în violet

Pe tânăra artistă o inspiră tot ce este în jurul ei. De la arhitectura urbană la natură, de la rutina cotidiană la emoţiile oamenilor sau de la muzica pe care o ascultă la ceea ce se întâmplă în lume. Muzica o inspiră şi atunci când lucrează, pentru că o ajută să se concentreze. De obicei ascultă muzică fără text, cum este cea techno minimal, ambiental, tekno. Printre artiştii ei preferaţi se numără Van Gogh, Salvador Dali, Frida Khalo şi Banksy, artist stradal. În restul timpului, adică atunci când nu pictează,  îi place să jongleze, să meargă la teatru, să se uite la filme şi recunoaşte că atunci când are mai mult timp liber, preferă să iasă la petreceri cu prietenii. La capitolul cinematografie, are mai multe filme preferate, însă la unul s-ar uita de nenumărate ori. Este vorba despre „The Fountain”, în regia lui Darren Aronofsky. Culoarea ei preferată este oranjul, culoare pe care o consideră a fi cea mai vibrantă. Ce va urma după liceu? „Dacă ar fi numai după mine, m-aş duce într-o lungă călătorie în Africa, cu rucsacul în spate, cu pensule şi culori. Cel mai probabil, voi urma cursurile unei facultăţi de pictură”. Societatea de astăzi, în ochii de artist ai Dariei, transpusă pe o pânză, ar avea mult violet: „Aş folosi mult violet pentru a exprima urmele „loviturilor” pe care le simt în fiecare zi. Cum să mă simt într-o societate în care nu se pune preţ pe artă, pe cultură, pe sinceritate, pe trăiri s.a?” 

 

Biografie: 

 

Data naşterii: 15 februarie 1995

Studii: Şcoala nr. 3 Cisnădie între anii 2002-2008 ( clasa I – clasa a VI-a)

Colegiul Naţional „Octavian Goga” Sibiu, între anii 2008- 2010 (clasa a VII-a –a VIII-a)

Liceul de Artă Sibiu, din 2010 până în prezent, secţia pictură

Cursul de animatori (2011)

 

„Daria este în primul rând o fată talentată. În ultimul timp a dat dovadă, mai mult ca de obicei de determinare, dorinţă de a învăţa şi de a se autodepăşi. În ciuda unei aparente fragilităţi este o fiinţă puternică, cu un caracter puternic. Am văzut asta la olimpiada naţională care s-a desfăşurat de curând. Aştept de la ea rezultate foarte bune şi pe mai departe, mai ales că anul viitor va participa din nou la olimpiadă. Trebuie să muncească mult mai mult şi să profite de încrederea pe care a obţinut-o în ea şi în profesorul care a pregătit-o. Chiar dacă poate noi nu avem condiţii la fel de bune sau ateliere la fel de mari  ca în alte oraşe, însă avem cu siguranţă profesori foarte buni”. Eugen Dornescu, profesor de pictură. 

 

 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: Contract de 5 milioane de lei pentru dotarea școlilor din Mediaș

Miercuri a fost semnat la sediul municipalității medieșene un nou contract de achiziție din cadrul proiectului de dotare a...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect