„Să înveți constant, logic, schematic, să nu tocești. În același timp, să ai vreme și de relaxare, odihnă. E foarte important” – aceasta este rețeta unui 10 la BAC, deslușită de Pavel Mihăilescu, absolvent al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, specializarea Științe ale Naturii. Pavel a fost în clasa la care a fost dirigintă Carmen Iohannis, iar la aflarea veștii rezultatelor – potrivit tânărului – soția președintelui României a fost foarte fericită.
Sibiul are doi elevi de 10 în această sesiune a examenului național de Bacalaureat, pe Vlad Mihălțan și Pavel Mihăilescu, ambii absolvenți ai CNGL, specializarea Științe ale Naturii, dar la clase diferite. Vlad nu a dorit să dea declarații presei, în schimb Pavel s-a arătat deschis și a povestit care este secretul mediei 10 la BAC.
Pavel a aflat vestea notelor în această dimineață când era cu prietena sa în curtea casei. „Eram cu prietena mea în curte și îmi tremurau mâinile foarte tare atunci când tastam codul. Când am văzut notele de 10, am sărit în sus, am scăpat telefonul din mână! Am început să dansez de unul singur, apoi și cu prietena mea. Deci a fost un moment foarte frumos și unic l-aș descrie!”, povestește Pavel.
Cel mai greu examen pentru el a fost cel la Anatomie. „Am scris tot ce se cerea, dar nu eram mulțumit. Știam că pot să scriu mai bine. Dar se pare că a fost cel mai bine! Asta m-a făcut și mai fericit și să îmi câștig și mai mult încrederea în mine, pentru că aveam nevoie!”, spune tânărul.
Absolventul de 10 ne destăinuie că a luat meditații la Matematică, în ultimul an, dar nu pentru a se pregăti pentru BAC, ci pentru facultate. „Am făcut mai mult probleme de facultate. Deci a fost u test cu mine însumi, pentru viitorul meu, nu pentru BAC. Am luat câteva meditații și la Română, dar nu regulat”, mai spune Pavel.
Care este secretul mediei 10 la BAC
Întrebat care este rețeta unui 10 curat la BAC, Pavel povestește că învățarea constantă și schematică poate duce la succes. „Fie că e vorba de formule la Matematică, de comentarii la Română sau informații de Fizică sau Anatomie… În același timp, să ai vreme și de relaxare, de odihnă. E foarte important!”, ne destăinuie Pavel.
Tânărul a avut-o ca dirigintă pe Carmen Iohannis, care predă Limba engleză la CNGL. „I-am scris despre rezultate, s-a bucurat foarte mult. Mi-a spus că i-am făcut ziua foarte frumoasă. Prin asta, și dânsa mi-a făzut ziua chiar mai frumoasă! Cei patru ani sub coordonarea sa au fost foarte frumoși! Am învățat foarte multe de la dânsa. În primul rând, am învățat să fim oameni buni, multe lucruri despre viață care sunt sigur că vor ajuta”, spune Pavel.
Planuri de viitor
Tânărul absolvent al CNGL își dorește ca, din toamnă, să urmeze cursurile Facultății de Autovehicule Rutiere, Mecanică și Mecatronică în cadrul Universității Politehnice din Cluj-Napoca. Dacă va fi dificil financiar, spune că va rămâne la Sibiu, la Facultatea de Inginerie din cadrul ULBS.
„Mie îmi plac foarte mult mașinile, motoarele. Îmi doresc să construiesc mașini, motoare. Pe românește, îmi place să meșteresc”, spune Pavel.
După un an greu, Pavel mărturisește că se va relaxa în această vară jucând tenis de câmp, citind și vizionând seriale. De asemenea, are planuri de vacanță: la mare cu prietenii, la munte cu familia. „Și voi zâmbi în fiecare dimineață și seară!”, conchide băiatul.