Mihai Truţă are 17 ani şi este elev al Liceului Teoretic „Stephan Ludwig Roth” din Mediaş. Este olimpic la matematică, fizică şi informatică. Dacă reuşitele sale într-ale fizicii şi informaticii sunt la nivel local şi judeţean, cele din matematică sunt recunoscute şi la nivel naţional. Un copil sigur pe el, cu un potenţial de aur, care mai are multe de spus în domeniile în care deja excelează.
Mihai Truţă s-a năcut la Târgovişte, oraşul natal al mamei, dar de la 5 ani locuieşte cu părinţii săi în oraşul Mediaş. Este elev în clasa 10 D, profil matematică – informatică, la liceul teoretic „Stephan Ludwig Roth”. El este unul dintre olimpicii cu care liceul medieşean se mândreşte. Carismatic, dotat cu o ironie inteligentă, Mihai îşi acceptă condiţia de olimpic, mobilizându-se în acelaşi timp pentru reuşite şi mai mari. Provine dintr-o familie de medici, mama sa fiind medic legist, iat tatăl medic ginecolog, „oameni foarte serioşi”, aşa cum îi descrie el. Mihai este primul din clasa sa, notele obţinute fiind în general maxime. Mai prinde câteodată câte o medie de 9. Chiar dacă 2013 abia a început, Mihai a obţinut deja locul 2 la olimpiada judeţeană de fizică şi este calificat la faza naţională. Şi pentru că atitudinea face totul, nu ne poate oferi o certitudine în participarea sa la acea fază. „Probabil nu voi participa la faza naţională a olimpiadei de fizică, pentru că mă voi duce la naţionala de mate, căci sigur voi lua locul 1 la olimpiada judeţeană din 9 martie”. Încă din clasa a V-a, Mihai este primul pe judeţ la matematică obţinând mereu punctaj maxim (28 de puncte). „Şi la faza locală am luat 28 de puncte anul acesta şi vreau să menţionez că problemele m-au amuzat”, spune Mihai. Anul trecut isteţul nostru a fost medaliat cu argint de către Societatea de Ştiinţe Matematice din România (S.S.M.R.) şi cu menţiune din partea Ministerului Educaţiei la faza naţională a olimpiadei de matematică. De asemenea, Mihai s-a calificat la fazele naţionale atât la fizică, cât şi la informatică, însă acestea s-au desfăşurat concomitent cu cea de matematică, la care nu ar renunţa. În palmares are şi locul III la concursul naţional de mate – fizică „Vrânceanu – Procopiu”. De unde atâta pasiune? „Am descoperit-o în clasa a doua, pe data de 17 octombrie. Ţin minte, pentru că a fost exact după ziua de naştere a tatălui meu. S-a ţinut la şcoală, Ziua porţilor deschise şi bunicii mele i s-a părut că nu mă descurc la matematică. Apoi am fost pus la treabă de către tatăl meu, până mi-a ieşit matematica pe nas. În scurtă vreme a devenit o obişnuinţă şi o provocare şi am fost întotdeauna cu o clasă sau două înainte”. În zilele lui bune, Mihai lucrează o oră, două la matematică, mai ales atunci când îl obsedează o problemă dificilă. Cu fizica şi informatica a făcut cunoştinţă, în adevăratul sens al cuvântului, ceva mai târziu, însă asta nu l-a împiedicat anul trecut să fie primul pe judeţ la fizică şi al doilea la informatică.
Studii universitare în Anglia sau America
Mihai este atras în mod evident de misterele matematicii, însă pe viitor vrea să studieze în amănunt şi informatica. Pentru că l-am provocat, ne-a spus o glumă cu şi pentru matematicieni. „O infinitate de matematicieni intră într-un bar. Primul zice: ”Barman, dă-mi jumătate de litru de bere”. Al doilea zice: ”Eu vreau numai un sfert”. Al treilea zice: ”Pentru mine doar o optime”. La care barmanul spune: ”Nu mă mai stresaţi atâta, luaţi de aici un litru şi împărţiţi-l între voi”. Deocamdată nu ştie exact ce va face după liceu, însă consideră ca fiind ideale Anglia sau Statele Unite, pentru definitivarea studiilor. Şi pentru că mintea lui este antrenată permanent pentru a-şi depăşi poţenţialul, Mihai nu-şi neglijează nici corpul. „Fac karate de vreo 10 ani, ceea ce înseamnă cel puţin trei antrenamente pe săptămână, iar un alt hobby de-al meu este tenisul de masă şi filmele din când în când”. Cu privire la filme, preferatul lui este „Undisputed 3”, pe care îl consideră a fi „unul dintre cele mai bune filme cu bătăi făcute vreodată”, iar în fascinanta lume a cărţilor se opreşte la domeniul science-fiction. „Am citit multe din romanele lui Asimov, Frank Herbert, Arthur C. Clarke şi mulţi alţii”. Cum vede Mihai tinerii din ziua de astăzi? „Din punctul meu de vedere nu prea sunt probleme cu tinerii din ziua de azi. Până la urmă avem nevoie şi de cineva care să sape şanţuri şi să strângă gunoiul, eventual să mai culeagă căpşuni şi castraveţi. Se găsesc destui tineri inteligenţi care să menţină dezvoltarea tehnologică a omenirii. Pe de altă parte, eu având aproape 17 ani, nu am cu ce sau cu cine să-i compar pe aceşti tineri”.
Biografie
Data naşterii: 18 martie 1996
Studii: Liceului teoretic „Stephan Ludwig Roth”, Mediaş
„Este de remarcat gândirea neîncorsetată şi logica impecabilă cu care justifică soluţiile date în cazuri concrete. Ţinând seama de acestea, se poate constata cu uşurinţă că el are nevoie doar de baza teoretică pentru a face progrese foarte rapide în înţelegerea matematicii. Trebuie să remarc modestia şi buna creştere de care dă dovadă în relaţiile pe care le are cu colegii şi cu profesorii. În rest, cred că performanţele lui vorbesc de la sine. Calificarea la 3 olimpiade naţionale anul trecut (matematică, fizică, informatică) este un lucru extraordinar. Aş putea concluziona că liceul nostru este onorat şi aş putea spune norocos să aibă un elev de talia lui Mihai Truţă”. Cristian Lupiu, profesor de matematică