24.1 C
Sibiu
sâmbătă, iulie 2, 2022

Andrei Roman, înotătorul de primă clasă

Cele mai citite
banner continental
banner continental
banner continental

10 titluri de campion naţional numai în ultimii 3 ani, 55 de medalii, 61 de dimplome sunt dovezile clare că Andrei Roman este un tânăr pentru care performanţa, în înot nu este nicidecum întâmplătoare. Originar din Mediaş, legitimat la Club Sportiv Şcolar Sibiu şi antrenat de Anca Miclăuş, Andrei este în momentul de faţă unul dintre cei mai buni înotători din ţară la categoria lui de vârstă. 

banner FITS
banner FITS
banner FITS
banner continental

 

Andrei a avut primul contact cu apa la doar şase ani. Atunci a fost dus de tatăl său la bazin pentru a învăţa să înoate. Încă de la prima lecţie, pe care a avut-o cu profesor antrenor Despina Ciuceanu, băiatul s-a îndrăgostit de acest sport. Prima medalie a venit în anul 2006, şi a fost chiar un loc 1, la Sibiu, la 50m bras şi tot în acelaşi concurs a obţinut locul 3 la 50m fluture şi locul 2 la 50m liber. Astăzi, Andrei are 16 ani şi este unul dintre cei mai buni sportivi ai apei din România, la categoria lui de vârsta. Multiplu campion naţional la înot, Andrei a adunat până acum nu mai puţin de 55 de medalii şi 61 de diplome, dintre care, doar în ultimii 3 ani pot fi numărate 10 titluri de campion naţional de juniori 2. Şi  pentru că este abia la începutul carierei sale, ambiţiile sunt mari. „Sunt un băiat obişnuit, simplu, dar cu dorinţa de a ajunge cel mai bun înotător din lume”, spune Andrei. S-a îndrăgostit de înot încă de la prima lecţie, iar de atunci a dat tot ce are mai bun pentru a-şi demostra calităţile. Munca, dăruirea şi sacrificiul, tributul plătit de Andrei pentru înotul de performanţă, pălesc în faţa satisfacţiei de a fi cel mai bun. Cea mai arzătoare dorinţă a sa este să ajungă la Olimpiada din 2016 şi este decis să dea totul pentru acest scop, cu atât mai mult cu cât antrenorii săi l-au sfătuit mereu să aibă încredere în el. Anca Miclăuş, cea care i-a îndrumat paşii şi i-a susţinut performanţele la înot în ultimii 3 ani şi este cum nu se poate mai mândră de sportivul ei. „Adevărul este că un sportiv ca Andrei găseşti rar. Este dedicat şi perseverent. Nu este un lucru uşor să faci naveta de la Mediaş, săptămânal, pentru antrenamente şi asta nu de ieri, de azi, ci de mai bine de trei ani”, spune antrenoarea sa. 

Suspansul şi pizza

Andrei se dovedeşte a fi un copil calculat şi tehnic, calităţi ce-l ajută, în controlul emoţiilor din competiţii. „Înainte de concurs simt o oarecare presiune, pentru că trebuie să îmi apăr titlurile, dar aceasta dispare foarte repede. Mă motivează susţinerea echipei şi a familiei. Nu pot explica ce simt atunci când înot sau când sunt pe podium. Dacă ar fi să rezum, atunci pot spune că, multă bucurie. Asta este ceea ce simt”. În timpul liber lui Andrei îi place să călătorească, să meargă la ski sau să şi-l petreacă în oraş cu prietenii. Nu are un film preferat, însă a urmărit cu sufletul la gură serialul „Prison Break”. Adept al acţiunii şi suspansului, ultima carte citită a fost „10 negri mititei”, de Agatha Christie, iar printre preferinţele culinare, pe primul loc se află pizza. La viitorul începărtat nu se gândeşte prea mult, însă ştie cu siguranţă că dacă nu va preda înotul, atunci va opta cu siguranţă pentru poliţie, în speţă criminalistică. Pentru sportul românesc nu-şi doreşte altceva decât  să se pună mai mult accent şi eventual, să se investească mai mult. În momentul de faţă se antreanează pentru Campionatul Naţional de Înot Open, care are loc în luna aprilie, la Piteşti.

 

Biografie

Data naşterii: 20.12.1996

Studii: Liceul teoretic „Axente Sever”, Mediaş 

Legitimat la: Clubul Sportiv Şcolar Sibiu

 

„Este un copil foarte conştiincios. Este conştient că doar prin muncă poate realiza ceva deosebit. Conform acestui deziderat, depune toate eforturile pentru a-şi atinge obiectivele. Este un sportiv care are o tehnică foarte bună şi care în concursuri dă 100% tot ce are. În toată cariera mea de antrenor am întâlnit puţini sportivi care reuşesc să se mobilizeze şi să materializeze în competiţii tot ceea ce au acumulat până atunci. Andrei este unul dintre ei. Şi eu mereu le spun că rezultatele vin pe măsura muncii, nu pe măsura dorinţelor”, Anca Miclăuş, profesor antrenor de înot, de 33 de ani, la Clubul Sportiv Şcolar Sibiu. 

 

Palmares

 

2011- locul 1 la 200m bras; 

        – locul 2 la 100m bras; 

        – locul 3 50m bras(individual);

Cu ştafeta – locul 1 la 4x200m liber; 

                 – locul 2 la 4x100m mixt şi 4x100m liber, Baia Mare

                 – locul 1 la 200m bras, 

        – locul 3 la 50m bras(individual). 

Cu ştafeta – locul 1 la 4x200m liber; 

        – locul 2 la 4x100m liber; 

        – locul 3 la 4x100m mixt, Bucureşti

                 – locul 3 la 4x200m mixt (cu ştafeta), Piteşti

 

2012 – locul 1 la 50m , 100m, 200m bras 

Cu ştafeta – locul 1 la 4x200m liber, 

                 – locul 2 la 4x100m mixt, Baia Mare

                 – locul 1 la 50m, 100m bras 

                 – locul 2 la 200m bras.

Cu ştafeta – locul 2 la 4x200m liber, 4x100m liber, Bucureşti

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Dans aerian și muzică simfonică, la final de FITS, în Piața Mare

FITS se apropie cu pași repezi spre finalul ediției 2022. Evenimentul va aduce în ultima seară un spectacol inedit....
spot_img

Știri pe același subiect