1.3 C
Sibiu
luni, decembrie 9, 2024

Muzeul ASTRA: 50 de liceeni vor beneficia de cursuri și activități educaționale în muzeu

Cele mai citite

Muzeul ASTRA, împreună cu Institutul Național al Patrimoniului (INP), a semnat în noiembrie 2024 contractul de finanțare nerambursabilă nr. 32/2024 pentru proiectul „Restaurarea monumentelor etnografice din Muzeul ASTRA.Viitorul sustenabil al valorilor patrimoniale din România”. Proiectul este finanțat din fondul Timbrul Monumentelor Istorice (TMI), Sesiunea III/2024, subprogramul „Restaurare”, și se înscrie în cadrul inițiativelor de protejare a patrimoniului național.

Scopul principal al proiectului este restaurarea a 14 monumente etnografice din cadrul Muzeului în aer liber ASTRA, precum și realizarea de lucrări de amenajare peisagistică și sisteme de drenaj. Monumentele provin din cele mai importante zone etnografice ale României, incluzând Mărginimea Sibiului, Valea Târnevelor, Bran, Țara Oltului, Maramureș și zona Munților Apuseni, și sunt exemple de arhitectură vernaculară cu o valoare istorică și culturală semnificativă. Perioada de construcție a acestora se întinde din secolul al XVII-lea până în prima jumătate a secolului XX, iar majoritatea sunt momentan inaccesibile vizitatorilor din cauza stării precare de conservare.

Valoarea totală a proiectului este de 7.809.939,64 lei, din care Institutul Național al Patrimoniului va contribui cu o finanțare nerambursabilă de 7.099.945,13 lei, iar Complexul Național Muzeal ASTRA va asigura o contribuție proprie de 709.994,51 lei, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu. Proiectul se va derula pe o perioadă de 3 ani, din noiembrie 2024 până în noiembrie 2027.

De asemenea, Muzeul ASTRA, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului (INP), a semnat la începutul lunii noiembrie 2024 contractul de finanțare pentru proiectul „Lemnul: din muzeu în liceu”. Acesta este susținut din fondul Timbrul Monumentelor Istorice (TMI), Sesiunea III/2024, și vizează punerea în valoare și prezentarea monumentelor etnografice prin educație și formare profesională.

Proiectul se adresează elevilor din liceele vocaționale, în special celor din domeniile arhitectură, arte ambientale, design și arte plastice, dar și celor din liceele de filieră tehnologică specializați în prelucrarea lemnului.

În cadrul acestui proiect, 50 de liceeni vor beneficia de cursuri și activități educaționale în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde vor învăța despre meșteșugurile tradiționale de prelucrare a lemnului, alături de meșteșugari populari. Prin acest proiect, Muzeul ASTRA își propune să inspire tinerii, să le stimuleze creativitatea și să le dezvolte abilități valoroase pentru viitoarele lor cariere.

Proiectul „Lemnul: din muzeu în liceu” se alătură inițiativelor educaționale deja existente, precum programul „Cufărul Călător”, și va contribui la formarea tinerelor talente care vor păstra și promova meșteșugurile tradiționale.

Valoarea totală a proiectului este de 274.890 lei, din care 249.900 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă din partea INP, iar 24.990 lei reprezintă contribuția proprie a Complexului Național Muzeal ASTRA. Perioada de derulare a proiectului este noiembrie 2024 – octombrie 2025.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Grav accident rutier pe Drumul Național 1. O persoană a fost prinsă sub mașină

Un grav accident rutier produs duminică seara pe Drumul Național 1, la ieșirea din Sebeș spre municipiul Sibiu.Un autoturism...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect