Școala în timp de pandemie: numărul de ore la clasele pregătitoare, a V-a și a IX-a s-ar putea modifica, din toamnă

banner
banner
banner
banner

Începând din această toamnă, numărul de ore alocat fiecărei materii în parte, pentru clasele de început de ciclu, s-ar putea modifica. Un proiect de Ordonanță de Urgență lansat de Minister prevede că din anul școlar 2020-2021 numărul de ore de școală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al ministrului Educației și se aplică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, arată Edupedu.ro.

Ministerul Educației a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) „hibrid”, care introduce noi reguli pentru școala în timp de pandemie, dar care modifică și Legea Educației.
Astfel, proiectul de OUG prevede că schimbările încep în anul școlar 2020-2021 și se vor „finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026”.
„În situația limitării sau suspendării activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezența fizică a beneficiarilor direcți ai sistemului de educație în unitățile de învățământ, ca urmare a deciziei autorităților competente, Ministerul Educației și Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum și ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa școlară aprobată”, prevede proiectul de act normativ pus în dezbatere publică, citat de Edupedu.ro.
Conform aceleiași surse, Parlamentul a votat în 2019 un proiect prin care este stabilit numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar. Astfel, legea votată în octombrie și promulgată în noiembrie 2019 de președintele Klaus Iohannis prevede, în medie, 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu.
„Legea educației nr.1/2011 prevedea de la bun început 20 de ore pentru ciclul primar, 25 pentru gimnaziu și 30 pentru liceu. Însă la un an și jumătate de la adoptarea acelei legi, Ecaterina Andronescu a modificat-o printr-un OUG, trecând din lege în pixul ministrului decizia privitoare la numărul orelor. După alți șase ani în care numărul de ore a căpătat proporții, Parlamentul actual a repus articolul desființat de Andronescu pe locul inițial”, arată Edupedu.ro.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
Ultimele știri

Scumpirea alimentelor este tot mai resimțită de est-europeni

Criza rezultată în urma războiului din Ucraina duce la creșteri uriașe de prețuri în majoritatea magazinelor din Europa. Totuși,...
spot_img

Știri pe același subiect