7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Placă comemorativă „România Centenar”, dezvelită cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, la sediul Rectoratului ULBS

Cele mai citite

Unirea Principatelor Române a fost celebrată cu două zile mai devreme, marți, la Sibiu, de către Universitatea „Lucian Blaga” și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.


La sediul Rectoratului ULBS, a fost dezvelită o placă comemorativă „România Centenar”, realizată în cadrul proiectului dedicat Centenarului României, inițiat și finanțat de Primăria Sibiu.
La evenimentul festiv au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, ÎPS Laurențiu Streza, arhiepiscopul Sibiului și mitropolitul Ardealului, cadre didactice și studenți ai celor două instituții academice, precum și conducerea ULBS și AFT, prin rectorii Ioan Bondrea și Ghiță Bârsan.
După mesajul de binecuvântare al mitropolitului Ardealului, Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, a recitat un poem. Apoi, Ioan Marian Țiplic, prorector al ULBS, a prezentat un rezumat al clădirii în care funcționează în prezent Rectoratul Universității, unde a fost și sediul președintelui Consiliului Dirigent Iuliu Maniu, om politic și corifeu al Marii Uniri.
„Suntem, acum, la un moment care marchează cinstirea memoriei unor înaintași iluștri, implicați activ în procesul politic de definitivare a realizării statului național unitar român în primele decenii ale secolului al XIX-lea. În acea perioadă tumultoasă a anilor Marelui Război și Conferinței de pace de la Paris, istoria Sibiului a fost puternic conectată la tot ceea ce a reprezentat efortul de împlinire a unui deziderat ce a fost inițiat în anii revoluționari din 1848-1849. Tocmai pentru a marca locul și cinsti memoria celor care au trudit la realizarea Unirii din 1918, Primăria Municipiului Sibiu a lansat în anul 2018 un proiect prin care să aducă la cunoștința sibienilor și mai ales turiștilor ce vizitează frumoasa noastră urbe, care au fost clădirile și personalitățile implicate în pregătirea momentului 1 Decembrie 1918 și apoi în administrarea Transilvaniei pe durata funcționării Consiliului Dirigent. (…) Această dezvelire are o semnificație aparte și în contextul în care ne pregătim să sărbătorim 160 de ani de la Unirea Moldovei și Valahiei sub o singură autoritate a principelui Alexandru Ioan Cuza, act ce s-a realizat la 24 ianuarie 1859”, a spus Ioan Marian Țiplic.

Mesajele oficialităților


Prezentă la manifestare, Christine Manta – Klemens, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, a transmis câteva gânduri cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. „Aniversăm 160 de ani de când s-a scris o pagină importantă în istoria României: alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate în Moldova și în Țara Românească. S-a făcut astfel primul pas spre unirea celor două state în Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, numite ulterior România. Până la recunoașterea Micii Uniri, în plan internațional a mai fost, însă, nevoie de multe diligențe, de multă diplomație, dar mai ales de perseverență și viziune a proaspăt alesului domnitor, dar în egală măsură a oamenilor politici. După jumătate de secol, alți oameni politici, la fel de vizionari și perseverenți, au reușit să creeze Marea Unire, punând bazele României moderne, astăzi membru în Uniunea Europeană și NATO. Niciunul din cele două evenimente evocate nu ar fi fost posibil fără cei care au și-au dat viața pentru înfăptuirea României de azi, li se cuvine deci recunoștința noastră și un gând pios. Doresc României, generațiilor de azi și celor viitoare, să nu trebuiască să aducă jertfe umane pentru a putea trăi într-o țară democratică, înstărită. Le – deci ne – doresc însă să aibă parte de conducători, de politicieni cel puțin la fel de patrioți, de implicați în susținerea adevăratelor interese ale concetățenilor lor, a siguranței statale și democrației”, a declarat vicepreşedintele CJ Sibiu.
Cu această ocazie, a fost transmis şi mesajul Adelei Muntean, prefectul judeţului Sibiu: „Unirea Principatelor Române a fost pregătită de generaţia de intelectuali patrioţi care au luptat pe baricadele revoluţiilor de la 1848 din Europa. Pe lângă ideile lor de unitate, libertate și fraternitate, marii unionişti au avut şi intuiţia diplomatică de a alege momentul cel mai bun pentru proclamarea Unirii. Au fost politicieni remarcabili, devotați poporului român și au rămas în conștiința națională drept mari bărbați de stat ai națiunii române. Mai presus de stăruințele politicienilor, voinţa populară a românilor a învins, în urmă cu 160 de ani, interesele străine. În urma alegerilor organizate în Moldova și Țara Românească, Alexandru Ioan Cuza a fost impus ca unic domnitor al celor două principate. De Ziua Unirii, ne cinstim înaintaşii care au demonstrat viziune şi dragoste pentru națiunea română. Îi onorăm pe cei care au adus glorie, pace şi prosperitate poporului român. Avem un trecut de care suntem mândri. Prezentul ne aparţine, iar viitorul acestei națiuni depinde numai de noi”.
Evenimentul s-a încheiat cu Hora Unirii, la monumentul „Ostaşului din toate timpurile”, din faţa Cercului Militar, în care s-au prins studenți și profesori ai AFT și ULBS, oficialități, dar și trecători.

https://www.facebook.com/246230399232776/videos/143523346545511/
Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Nicolae Ciucă demisionează din funcția de președinte al PNL

Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte al partidului.„Dragi români, vă...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect