Miercuri, 15 mai, de la ora 18.00, Asociația Capital Cultural vă invită la o nouă întâlnire, parte din proiectul „Semn că însemni”. Dr. Elena Bouleanu, psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamentalist și de cuplu va susține un atelier cu tema: „Părinți, copii, bunici – Cine pe cine?”
„În 2020 se estima că un miliard de oameni în toată lumea sunt bunici (Abdullah, 2020), iar în 2023 UNICEF avea înregistrat un număr de aproximativ 2 miliarde 400 de milioane de copii (sub 18 ani). Cu cât crește speranța de viață, cu atât șansa bunicilor de a-și vedea și îngriji nepoții este mai mare. În același timp, ocuparea profesională a părinților (în special a mamelor), creează o nevoie reală pentru participarea bunicilor la creșterea și îngrijirea nepoților. Nimic mai normal, având în vedere evoluția familiilor și a comunităților… până când devine o luptă pentru putere. Afirmații de tipul: „Nu mai suntem pe vremea ta!” sau „Eu te-am crescut pe tine, deci știu mai bine!”, sau variațiuni pe aceste teme, întâlnim în aproape orice familie (lărgită) în care se naște un copil.
Atelierul pe care vi-l propunem este o pledoarie pentru parenting-ul cu bunătate și înțelepciune (necondiționat), lărgind granițele familiei dincolo de generația părinților, deci incluzând bunicii (sau chiar o generație mai departe). Procesul de creștere și dezvoltare al copilului este complex și necesită ajustări constante din partea îngrijitorilor (părinți sau bunici), în funcție de factori biologici, psihologici și sociali. Colaborarea generațiilor este, în orice domeniu, un mare avantaj pentru evoluție, iar colaborarea nu înseamnă că tot timpul suntem de acord. Conflictul, divergențele de valori și principii existențiale, pot fi puse în slujba creșterii copiilor într-o familie, doar dacă adulții își cresc capacitatea de a tolera disconfortul, frustrarea și frica, cu scopul de a crea un spațiu de siguranță, predictibilitate și iubire pentru copii.
Haideți să explorăm împreună dinamica relațiilor, a balanței de putere, a granițelor și scenariilor de viață în procesul de creștere și îngrijire a copiilor și adolescenților în familia lărgită”, transmite Dr.Elena Bouleanu, Psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamentalist și de cuplu.
Atelierul are loc astăzi, 15 mai, de la ora 18.00, la Biblioteca Astra Sibiu (American Corner) și are o durată de două ore. Intrarea este gratuită, fiind necesară completarea acestui formular pentru rezervarea unui loc: https://forms.gle/an4Lc5rxmr31sdDR8
„Semn ca Însemni ” este un proiect gândit și implementat de Asociația Capital Cultural.