21.2 C
Sibiu
marți, august 9, 2022

Toți elevii din România vor citi marți, de Ziua Națională a Lecturii

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Marți, 15 februarie, în toate școlile din România se citește. Începând din acest an, România are Ziua Națională a Lecturii. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a decis ca în toate unitățile de învățământ din țară programul să se modifice, astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la orele 11 și 14, învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți elevii.
„Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți”, spune ministrul Educației.
Astfel, marți, la orele 11 și 14, vor fi organizate sesiuni de lectură.
În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru. Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.
Conform Ministerului Educației, unitățile de învățământ pot organiza activități de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19.
„Invităm bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii, de obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ. Recomandăm asociațiilor, fundațiilor nonprofit, societăților de gestiune a drepturilor de autor, cu experiență în derularea de activități educaționale, să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte, discuții și dezbateri pe teme literare sau alte programe similare. Încurajăm școlile să ofere editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilității, spații cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative și/sau recreative, adecvate vârstei elevilor”, mai transmite Cîmpeanu.
Totodată, unitățile de învățământ sunt invitate să popularizeze evenimentele asociate Zilei Lecturii în presa locală și națională, dar și în mediul online.
În întreaga țară, conform sursei citate, se vor organiza manifestări nu doar în școli, ci și la bibliotecile locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Ateliere de prelucrare a lemnului, în Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organzează în perioada 9-12 august, între orele 10-13, 14-18, evenimentul "Copac.Lemn. Animă ASTRA!". Acesta va avea loc...
spot_img

Știri pe același subiect