4.2 C
Sibiu
marți, octombrie 15, 2024

eveniment

Zeci de specii de albine amenințate cu dispariția

Publicitate

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

De ani de zile se discută mai mult sau mai puțin oficial despre pericolul global al dispariției populațiilor de albine. Această amenințare a atras atenția publicului, deoarece albinele sunt principalele insecte polenizatoare. Ele sunt esențiale pentru ecosisteme și biodiversitate.

În Europa există aproximativ 2000 de specii de albine, 10% din diversitatea acestora la nivel mondial. Aproape o treime dintre speciile de albine și fluturi din Europa sunt în declin iar 10% sunt amenințate cu dispariția.

Dispariția polenizatorilor nu are o singură cauză. Pesticidele și alți poluanți pot afecta polenizatorii direct (insecticide și fungicide) și indirect (erbicide). Schimbările climatice, creșterea temperaturilor și evenimentele meteorologice extreme contribuie și ele. Urbanizarea și trecerea terenurilor în uzul agricol duc la pierderea și degradarea habitatelor naturale.

84% dintre speciile de plante de cultură din Europa au nevoie de insecte pentru polenizare

Reducerea numărului de albine și polenizatori face ca multe specii de plante să intre în declin sau chiar să dispară. O dată cu ele dispar și organismele care depind direct sau indirect de ele. În plus, fără polenizare, scade producția de fructe, legume, pierderile pentru fermieri sunt semnificative. Pe continentul nostru, 78% dintre speciile de flori sălbatice și 84% dintre speciile de plante de cultură depind, cel puțin parțial, de insecte pentru a produce semințe.

Publicitate

Anul trecut, inițiativa Salvați albinele și fermierii a strâns semnăturile a 1,2 milioane de cetățeni europeni, ce au cerut stoparea utilizării pesticidelor în agricultură. Cu 1,05 milioane semnături validate, această inițiativă a fost aprobată. În 25 noiembrie 2022, solicitarea cetățenilor europeni a fost înaintată oficial către Comisia Europeană.

Pentru salvarea albinelor sunt importante și acțiunile individuale

Deși impactul pozitiv major îl pot avea deciziile și politicile agricole la nivel de țară, există și lucruri ce se pot face la nivel individual. Evitarea stropirilor din perioada înfloririi pomilor fructiferi, alegerea cu grijă a dozelor și substanțelor, chiar și în grădinile din orașe, poate avea un impact pozitiv. Îmi permit să citez în acest sens mesajul postat anul acesta pe o rețea de socializare de un apicultor începător din Deva.

”De abia s-au deschis primele flori la pomi fructiferi și pentru apicultori au început problemele!

În condițiile unui an trecut extrem de dificil, cu efective intrate la iernare, decimate de condițiile meteo ale anului trecut și nu numai de către ele, am ajuns cu chiu cu vai la startul noului sezon! Cu toate că am traversat o iarnă extrem de ușoară nu ne putem lăuda cu familii puternice așa cum ar fi fost normal!

De aceea vin cu rugămintea la acei care luați mașina de stropit pomii în spate, aveți puțină compasiune față de aceste ființe extrem de fragile! Întrebați de două ori pe acei care va recomandă substanțele cu care veți stropi și alegeți substanțe blânde cu polenizatorii! Mai mult chiar, evitați folosirea insecticidelor în timpul înfloririi, așa cum de altfel prevede și legea. Iar acolo unde sunteți absolut nevoiți să le folosiți, faceți-o seara în amurg, când marea majoritate a albinelor au intrat în stupi.

Nu uitați că fără albinele noastre, livezile voastre vor da randament mult mai scăzut!”

Urmărește Sibiu 100% în Google News 



Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Guvernul se împrumută masiv: 1,2 miliarde doar în octombrie de la băncile comerciale

Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 624,1 milioane de lei ( peste 1,25 milioane de euro) de la bănci, printr-o...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect