-7.8 C
Sibiu
duminică, noiembrie 17, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Alertă epidemiologică pentru boala Lyme, lansată de DSP

Publicitate electorală

spot_img
Cele mai citite

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Sibiu lansează şi în acest an alerta epidemiologică pentru boala Lyme, numită şi borelioză, din următoarele considerente:
Datorită schimbărilor climatice din anul 2015 (temperaturi şi precipitaţii) s-a înregistrat o creştere explozivă a numărului de persoane cu înţepături de căpuşe prezentate la spital (1713 faţă de numai 985 în anul 2014) şi consecutiv la o creştere a numărului de cazuri de boală Lyme (63 în anul 2015, dintre care 47 de stadiul I – deci expunere recentă, faţă de numai 44 în anul 2014, cu 20 de stadiul I).
Aplicarea corectă a măsurilor preventive vizate de alertă poate reduce numărul cazurilor de stadiul I, aşa cum s-a întâmplat în perioada 2012-2014, dar şi numărul total de cazuri.
Un prim pas al acestei alerte a constat în solicitarea de sprijin tuturor instituţiilor din judeţ implicate în supravegherea, controlul şi prevenirea boreliozei, cât şi în reducerea populaţiei de căpuşe.
Având în vedere faptul că şi în anul 2015 copiii din grupa de vârstă 5-9 ani se numără printre grupele de vârstă cele mai afectate de boala Lyme la nivel judeţean, DSP Sibiu consideră drept o prioritate promovarea în rândul acestora a unui comportament adecvat pentru prevenirea înţepăturilor de căpuşe, solicitând în acest sens şi sprijinul unităţilor de învăţământ, prin realizarea unor ore de educaţie sanitară pe această temă la elevii din ciclul primar. Se sugerează utilizarea broşurilor cu titlul „De ce trebuie să fiu atent la căpuşe, tipările cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu şi care au fost distribuite către şcoli în 2013 şi 2015.
Cele mai expuse categorii ale populaţei la înţepăturile de căpuşe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălţime, lucrători în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor sau pădurilor, constructori, topografi, grădinari, precum şi alte categorii), care împreună cu angajatorii, au obligaţia de a aplica toate măsurile preventive.
Detalii privind aceste măsuri sunt postate pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, la secţiunea Sănătate Publică, Compartimentul de supraveghere epidemiologică şi control boli transmisibile, în articolul intitulat Sfaturi pentru persoanele expuse la risc profesional pentru boala Lyme, transmisă prin înţepătura de căpusă.
De asemenea, puteţi consulta în aceeaşi secţiune a site-ului şi alte informaţii utile despre boala Lyme, adresate populaţiei generale: Managementul teritoriului şi Pliantul informativ DSP Sibiu despre boala Lyme.

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

„Săptămâna Juniorilor” la Sibiu

Și în această săptămână au avut loc o serie de evenimente dedicate copiilor. Redăm câteva dintre aceste activități, primite...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect