9.1 C
Sibiu
marți, martie 5, 2024

Angajații de la stat au voie să cumuleze pensia cu salariul. Ce a decis CCR

Cele mai citite

CCR a declarat neconstituțională legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat.

Cu unanimitate, judecătorii au considerat că aceasta reacționează dreptul fundamental la muncă.

Actual normativ se întoarce în parlament pentru modificări.

Curtea Constituțională a României a admis sesizarea de neconstituționalitate pe legea care interzice cumulul pensie – salariu la stat, formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție în iunie, după ce legea a trecut de Parlament.

“Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecțiile de neconstituţionalitate formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că dispoziţiile articolului 2 până la 11 din legea privind privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sunt neconstituţionale.

Curtea, în esenţă, a considerat că dispoziţiile criticate referitoare la interdicţia cumului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie.

În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii”, a declarat Marian Enache, președintele Curții Constituționale.

Parlamentul a adoptat legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat pe 28 iunie, iar a doua zi, Înalta Curte de Casație și Justiție a atacat-o la Curtea Constituțională “vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”.

Instanța Supremă argumenta, la vremea respectivă, că nu s-a respectat ordinea sesizării cele două camere ale Parlamentului, a fost încălcată independența justiției și statul de drept.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Indemnizația de șomaj a crescut de la 1 martie. S-au majorat și celelalte stimulente pentru ocuparea forței de muncă

Baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj şi a altor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect