5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Calfele călătoare au revenit în Sibiu. Publicul a savurat atmosfera de la deschiderea festivă.

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Din această săptămână, calfele călătoare sunt din nou în orașul nostru. Tineri sosiți din Germania, Franța, Elveția și Danemarca vor lucra împreună în Piața Huet.

Deschiderea festivă a atelierelor de lucru cu calfele călătoare a avut loc în această seară, în prezența a numeroși spectatori. Atmosfera a fost animată de Blech & Schwefel Brass Band din Germania. Cei prezenți s-au bucurat și de un delicios bufet și de o halbă de bere. Activitățile sunt organizate de Asociația Casa Calfelor, în cadrul proiectului „Transfer european de cultură și cunoștințe prin intermediul calfelor călătoare”.

Blech & Schwefel Brass Band. Foto Sibiu 100%

Povestea modernă a calfelor călătoare la Sibiu a început acum 28 de ani. Tânărul Oliver Eberlein, dulgher de meserie, a poposit atunci, în costumația specifică, pentru prima oară în orașul nostru. Primul grup mai mare de calfe a venit la Sibiu în 2002. În acel an, meșteșugarii călători au restaurat acoperișul turnului casei din Piața Huet nr. 3. Acest imobil, cel mai vechi al orașului, a fost redeschis ulterior în mod oficial ca și Casă a Calfelor.

Primul eveniment public a avut loc în anul 2007, iar de atunci are loc în fiecare an. Până în data de 20 august, veți putea vedea lucrând tinerii meșteșugari și veți putea participa la atelierele de aici. Acestea sunt deschise publicului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 – 17:00, iar sâmbăta între orele 10:00 – 15.00.

Există condiții de îndeplinit și reguli de urmat pentru calfele călătoare

Calfele sunt tineri călători, plecați în lume să învețe diferite meșteșuguri tradiționale. Pentru a deveni calfă există niște condiții de îndeplinit. Tinerii trebuie să aibă până în 30 de ani, să fie necăsătoriți, să nu aibă copii, obligații sau datorii. Ei trebuie să respecte regulile și tradițiile breslei în care intră.

Când pleacă de acasă, o fac cu o singură monedă în buzunar, pe care trebuie să o aducă înapoi. Timp de trei ani și o zi nu au voie să se apropie de locul natal, pe o rază de 50 de kilometri. Pentru că trebuie să deprindă meseria și lecțiile de viață de la meșteri diferiți, nu au voie să stea în același loc mai mult de trei luni.

Dacă i-ați mai văzut în Sibiu, ați observat cu siguranță costumul lor deosebit. Acesta poartă numele de “Kluft“ și este croit înainte de începerea călătoriei. De regulă, costumul este alcătuit din pantaloni evazaţi, vestă şi haină de culori diferite, în funcție de breaslă. Cei mai mulți poartă negru, dar sunt și crem sau albastră. Poartă cămăși albe, pălărie şi bocanci negri. Unele calfe mai poartă și o eșarfă cu însemnele uniunii din care fac parte.

Din 2002 încoace, calfele călătoare vin constant în Sibiu. Sibiul, a fost, alături de Brașov și Bistrița un renumit centru meșteșugăresc, stau mărturie aici și turnurile breslelor. Alături de Rügen, Neustadt și Leipzig, Sibiul a intrat în rândul orașelor care oferă adăpost calfelor contemporane. Puteți profita de prezența lor aici pentru a afla lucruri inedite despre meșteșuguri precum cel al fierarilor, pietrarilor sau dulgherilor.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Ziua Națională a României sărbătorită cu emoție la Ruja

Astăzi, 29 noiembrie 2024, elevii claselor primare de la Liceul „August Treboniu Laurian” Agnita-Ruja au marcat anticipat Ziua Națională...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect