Consiliul Judeţean Sibiu este prima instituție publică din Sibiu care cumpără energie electrică pentru anul viitor la preț obținut prin licitație la Bursă, reușindu-se astfel o economie anuală de aproape o jumătate de milion de lei.
Procedura a avut loc joi, 22 octombrie, în cadrul licitației organizate de Bursa Română de Mărfuri (BRM) pentru achiziționarea de energie electrică pentru anul 2016. 9 furnizori s-au înscris la runda de licitaţie, iar prețul cel mai mic a fost de 144,75 lei fără TVA pentru 1 MW, ofertat de S.C. RCS-RDS S.A. Economia realizată astfel de Consiliul Judeţean Sibiu împreună cu cele 42 de instituţii subordonate, în decursul unui an calendarisitic, este de aproximativ 461.000 lei cu TVA. Consiliul Județean Sibiu și instituțiile subordonate consumă anual energie electrică în cuatum de aproximativ 9.700 MW. Banii economisiți vor fi investiți pentru modernizarea spitalului și a drumurilor.
„Licitaţia a fost declarată corectă şi, cel mai important lucru, este că această economie pe care o să o realizăm poate fi îndreptată către investiţii. Astfel, banii vor merge către continuarea modernizărilor la Spitalul Clinic Judeţean, unităţile de asistenţă socială şi drumurile judeţene. Dorim să eficientizăm şi mai mult cheltuirea bugetului Consiliului Judeţean motiv pentru care vom participa şi la licitaţia organizată pe Bursa Română de Mărfuri pentru furnizarea de gaze naturale”, spune Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
„Prin încheierea acestui contract vom face o importantă economie, scop pe care ni l-am propus de la bun început. Suntem prima instituţie publică din judeţul Sibiu ce a participat la o astfel de licitaţie şi, poate în felul acesta, suntem şi deschizători de drumuri. Faptul că procedura s-a derulat prin BRM ne-a fost de folos, pentru că totul decurge mult mai repede”, spune Constantin Şovăială, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, cel care a fost coordonatorul procedurii.
Potrivit reprezentanților CJ, decizia cumpărării de energie la bursă are mai multe avantaje, precum prețul- care poate fi negociat, termenul redus de desfășurare a procedurilor – ordinul este programat la tranzacționare în minimum 7 zile din momentul emiterii lui, executarea în bune condiții a contractului în baza sistemului de garanții utilizat, existența unui număr mare de ofertanți datorită cantităților importante tranzacționate la nivelul total al pieței.
Criteriul de atribuire a fost prețul cel mai scăzut, iar noul furnizor va începe furnizarea energiei electrice din prima zi a anului 2016 și până la 31 decembrie 2016.
Serviciul Achiziții al Consiliului Județean Sibiu pregătește deja documentația pentru ca administrația județeană să participe în cursul lunii noiembrie și la licitația pentru achiziționarea gazelor naturale.