5.8 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Discuții între vânătorii, jandarmii, pădurarii și ONG-urile din Sibiu: Trimitem turiștii în drumeții, dar urșii se înmulțesc, atacă ziua și au „un comportament deviant”

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

„Efectivele de urși sunt în creștere, atacurile s-au intensificat, sunt zilnice și au loc în zone în care nu s-a înregistrat niciodată prezența ursului”. Acestea sunt premisele de la care pleacă marea dezbatere privind amenințarea pe care ursul o reprezintă pentru viața sibienilor, dar și a turiștilor, cei care sunt chemați pe munte în programul Anii Drumeției.

Garda Forestieră și vânătorii din județul Sibiu s-au întâlnit cu celelalte autorități din județul Sibiu, la Consiliul Județean, în cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), pentru a discuta despre urșii care amenință oamenii. Sintetizat, discuția a fost despre „Problema prezenței urșilor pe teritoriul intravilan al localităților din județul Sibiu, aceștia putând fi un real pericol pentru populație”.

După cum spune CJ, au participat reprezentanți ai Gărzii Forestiere Județene Sibiu, gestionari ai 21 de fonduri cinegetice din cele 29 existente la nivelul județului Sibiu, ai unor ONG-uri în domeniul mediului și protecției animalelor – Fauna&Flora International, Animal Life, Humane Society International, precum și o parte din membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, respectiv conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu și a Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu. Unul dintre subiecte a fost legat de  posibilitățile de intervenție a Jandarmeriei în situațiile de urgență cauzate de urși. Mai concret, se caută soluții pentru ca Jandarmeria să poată acționa în baza protocolului emis de Instituția Prefectului Județului Sibiu în urmă cu câteva săptămâni. Nu este clar nici care sunt competențele pe care le au fondurile de vânătoare, „astfel încât să se poată stabili modul în care toate entitățile pot colabora”.

Consiliul Județean are o problemă în plus. Programul Anii Drumeției, inițiat de CJ, trimite turiștii și sibienii pe munte, în drumeții, numai că acolo toți aceștia se vor întâlni cu ursul, care pare că e tot mai agresiv, fără frică și tot mai puțin previzibil.

Ce spun participanții la discuții: „Efectivele de urși sunt în creștere, atacurile s-au intensificat, fiind zilnice, și au loc în zone în care nu s-a înregistrat niciodată prezența ursului, cum ar fi satul Presaca (comuna Păuca), că aceștia atacă chiar și în timpul zilei, ceea ce denotă un comportament deviant al animalului”. Este o situația alarmantă, iar singura soluție pe care o văd cei de la întâlnire ar fi intervenția brutală a omului, prin eliminarea surplusului de animale.

Cei care gestionează fondurile de vânătoare susțin că nu  mai au cote de vânătoare pentru prevenție, ei nu se pot implica și nici nu doresc să se implice în condițiile în care ursul rămâne specie strict protejată. Ceilalți spun că posibilitatea aplicării protocolului de intervenție este incertă, „atât timp cât situația derogării rămâne neschimbată, timpul de acordare al derogării fiind unul mult prea mare”. Este vorba despre posibilitatea de acordare a unei derogări pentru uciderea unui urs în cazul în care reprezintă o amenințare pentru oameni.  

Singura concluzie pe care am sesizat-o din ceea ce s-a discutat a fost cea a președintelui ATOP Sibiu, Gheorghe Sterp Vingărzan. El vrea să trimită „o adresă la Ministerul Mediului din partea Consiliului Județean Sibiu și a Instituției Prefectului Județul Sibiu, pentru aprobarea derogărilor în regim de urgență în ceea ce privește măsurile de protecție a speciilor de faună sălbatică și simplificarea procedurii de alocare a cotei de intervenție”.

Altfel spus, să ne permită Ministerul Mediului ca, atunci când un urs atacă oameni, să primească vânătorii sau jandarmii o derogare în regim de urgență, pentru a elimina ursul. Nu e clar însă cât de urgentă va fi derogarea și cât de mult va dura primirea ei.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Ministerul Sănătăţii: Se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Ministerul Sănătății a transmis că se ocupă de elaborarea unei strategii pentru a limita trimiterea pacienților de la unitățile...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect