Familiile victimelor care au murit în incendiul din clubul Colectiv, dar și supraviețuitorii sunt chemați în instanță de ISU.
Motivul chemării? ISU le cere acestora să dea înapoi o parte din banii primiți drept despăgubiri.
Astfel, executorii judecătoreşti au aplicat onorarii maxime, instanţa le-a dmininuat și acum diferenţa de bani trebuie suportată de victime.
300 de supraviețuitori ai incendiului și rude ale celor care au murit au primit despăgubiri de 60 de milioane de euro, prin sentința definitivă din dosarul Colectiv. Banii au fost plătiți de instituția găsită responsabilă, ISU București-Ilfov.
Numai că plățile au fost făcute prin intermediul unor executori judecătorești, care au aplicat onorarii maxime.
Ulterior, ISU a făcut contestație la executare și a obținut reducerea acestor onorarii, anunță site-ul tvrinfo.ro.
„Numai că așa funcționează sistemul în România, nu-i execută pe executorii judecătorești, ci execută părțile civile din dosar, adică tot pe răniți, ceea ce este o aberație„, spune Mihai Grecea, supravieţuitor al incendiului de la Colectiv.
„Vreau să mă văd executat, vreau să văd că această poveste, cel care a fost condamnat mă execută în final pe mine”, a spus la rândul său Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, decedat în urma incendiului de la Colectiv.
„Mă duc la executor, îi cer să demarez o executare silită, el îmi spune bun, vreau acest onorariu, de 100 de lei, ulterior instanța spune onorariul a fost prea mare, acceptă doar 50 de lei pentru acest serviciu, ei bine, diferența aceasta de 50 de lei va fi suportată de către client”, a precizat avocatul Doru Cosmin Ursu.