Primăria din Bazna organizează, în 9 și 10 septembrie, o nouă ediție a Festivalului Porcul de Bazna.
Vor fi două zile de evenimente, din care nu vor lipsi momentele pentru cei mici, dar și concerte.
„Şi anul acesta punem în valoare cele mai importante atribute ale comunei: oamenii – care prin transmiterea din generații a cunoașterii tradiționale, au crescut în zonă o rasă de porc – de Bazna, natura locului, peisajele şi biodiversitatea acestora, prin activităţi pentru cei mari şi cei mici”, au transmis organizatorii.
Deschiderea oficială este programată sâmbătă, 9 septembrie, la ora 14.30, urmată apoi de recitalurile susținute de Bianca și Diana Crețu, Aurelian Adam, Ansamblul Românașul, Menestrelii Cetății de Scaun, Diana Mit și Yny Sebi.
Tot sâmbătă va avea loc și un spectacol de magie și iluzionism.
Ziua de duminică debutează la ora 12, la Biserica Evanghelică din Bazna cu evenimentul Citadele Culturale.
De la ora 14.30, pe scena festivalului sunt programate concerte susținute de Simion Surdu, Ansamblul Târnavele, Meet the Greeks, Mirela Petrean și formația Dinamic.
Tot duminică, la Bazna va fi prezent și magicianul Adrian Pintea.
Programul evenimentului mai include Drumeție /Bike & Brunch pe traseul Mediaș-Bazna, un Târg cu Produse Tradiționale și Locale și nelipsitul concurs de gătit cu rețete din broșura „Povestea Porcului de Bazna”.
De asemenea, este programat și un atelier gastronomic pentru copii intitulat „Educația Gustului”.
Manifestarea este organizată de către Primăria Comunei Bazna şi Fundaţia ADEPT Transilvania, cu sprijinul GAL Podişul Mediaşului, Colinele Transilvaniei, Asociaţia de Turism şi Ecologie Dianthus Mediaş şi Bucate din Proximitate, precum şi Slow Food Turda.
Porcul de Bazna format în urma unor încrucișări nedirijate între scroafe de rasă Mangalița și vieri de rasă Berk, începând din anul 1872, în localitatea Bazna.
Produșii rezultați, având însușiri productive superioare rasei Mangalița, au fost apreciați de crescători, astfel că populația hibridă s-a răspândit în scurt timp în jurul orașelor Mediaș, Sighișoara, Sibiu și Făgăraș, datorită precocității și prolificității superioare față de rasa maternă, locală.
În anul 1885 și apoi după anul 1900 s-au făcut importuri de reproducători Berk din Anglia, care au fost utilizați în scopul ameliorării și omogenizării rasei Bazna, în curs de formare și consolidare.