10.2 C
Sibiu
marți, octombrie 15, 2024

eveniment

Târgul Olarilor și Noaptea Muzeelor la Sate, principalele evenimente din acest sfârșit de săptămână

Publicitate

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Acest sfârșit de săptămână aduce evenimentul toamnei cu cea mai îndelungată tradiție la Sibiu. Peste 120 de olari și familii de meșteri sunt așteptați sâmbătă și duminică, la cea de-a 57-a ediție a Târgului Olarilor.

Piața Mare din centrul Sibiului redevine în acest sfârșit de săptămână locul de întâlnire pentru olarii din întreaga țară. Atât pentru cei ce lucrează lutul urmând vechi tehnici deprinse la roată, cât și pentru ceramiști care promovează noi modele decorative. Interactivitatea va defini și această ediție a Târgului Olarilor. Respectând tradiția, meșterii vor oferi demonstrații la roata olarului. Vizitatorii vor fi invitați să încerce să modeleze lutul sau să îl picteze, în cadrul atelierelor deschise atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Foto organizatori

Manifestarea este una de tradiție pentru județul Sibiu și pentru arealul transilvan, reunind în fiecare an olari din importante centre, precum Corund, Braniştea, Horezu, Vădastra, Obârşa sau Rădăuți. Târgul Olarilor se desfăşoară în zilele de 2 şi 3 septembrie 2023, în Piaţa Mare din Sibiu, şi este deschis vizitatorilor între orele 8.00 – 22.00.

Ceramică tradițională. Foto Sibiu 100%

Alte două festivaluri se vor desfășura în acest sfârșit de săptămână, în zona centrală

De ani de zile, înaintea și în timpul Târgului Olarilor, în Piața Mică are loc Festivalul Meșteșugarilor Romi. În intervalul orar, 10:00 – 22:00, în perioada 1 – 3 septembrie aceștia vor expune spre vânzare obiecte tradiționale prelucrate de ei. Dansatori și muzicanți romi vor evolua pe scena festivalului în fiecare seară de la orele 19:00.

Publicitate
Piața Aurarilor în timpul festivalului. Foto Sibiu 100%

Tot vineri începe, în Piața Aurarilor și Pasajul Aurarilor, o nouă ediție a festivalului Flori pe Scări. Timp de trei zile, organizatorii vor transforma zona împreună cu o echipă de arhitecți, floriști, grădinari, meșteșugari, artiști și antreprenori locali. Comunitatea sibiană se va putea bucura aici de o grădină urbană, o oază de verdeață și relaxare. Veți putea participa la diferite activități creative, inclusiv ateliere de tipografie gratuite şi linogravuri cu flori.

Artă contemporană la Cercul Militar, Școala în Satul Tradițional în Muzeul ASTRA

La Cercul Militar, din 31 august până în 4 septembrie, veți putea admira o Expoziție de artă contemporană. Dana Alma Oancea aduce picturi acrilice pe pânză, iar Ileana Cristea, pictură și transfer de imagine pe lemn. Intrarea este liberă iar programul de vizitare este zilnic între orele 10:00 și 19:00.

În acest sfârșit de săptămână puteți participa și la Școala în Satul Tradițional. În Muzeul ASTRA, în zona Etno Tehno Parc, micii vizitatori pot participa la mai multe ateliere educaționale. Zilnic, în intervalul orar 10:00-13:00 și 14:00-18:00, găsiți aici ateliere de pictură pe sticlă și pictură folosind șabloane cu motive tradiționale. De asemenea, vineri, 1 septembrie 2023, muzeograful Liviu Velțan va coordona atelierul apicol. Participarea la ateliere se face în baza biletului de intrare în muzeul ASTRA.

Foto Muzeul ASTRA

Ce să faceți sâmbătă, 2 septembrie

Sâmbătă, între orele 12:00 și 18:45, sunteți așteptați la evenimentul Din nou, Brunch în Nou!, în satul Nou, în curtea gospodăriei țărănești a familiei Viloi. Organizatorii promit brânzeturi maturate îndelung, slănină afumată şi telemea de oaie, alături de faimosul ceaun cu carne de mangalița și bulzul de mămăligă cu brânză de burduf!

Actorii de la teatrul Eppic Education, vă vor anima sâmbătă, orele 12:00, în Muzeul ASTRA, cu piesa interactivă „Ai! N-ai! Dai!”

Sâmbăta aceasta va avea loc „Mediaș Bike Marathon”. Competiția de ciclism cross country se desfășoară în zona de nord a județului Sibiu și se adresează atât bicicliștilor amatori, cât și celor profesioniști. Începând cu 2023, pe lângă cele 3 trasee consacrate – 25 km, 40 km și 75 km, organizatorii au introdus alte 4 trasee, de 14 km, 35 km, 60 km și 100 km. Participanții vor pedala atât prin pitorești localități rurale cu biserici fortificate, cum ar fi Biertan, Richiș și Buzd, cât și prin zone de păduri umbroase din patrimoniul Sitului Natura 2000.

Noaptea Muzeelor la Sate, o premieră la nivel național și european.

Sâmbăta aceasta va avea loc un eveniment care pune în valoare patrimoniul cultural rural al României, Noaptea Muzeelor la Sate. Sute de evenimente vor fi organizate în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din 36 de județe ale României. V-am pregătit mai jos o listă a celor 19 spații ce se vor deschide publicului în județul nostru și programul activităților. Pentru toate, ora anunţată pentru închidere reprezintă ora de intrare a ultimului vizitator. Dacă doriți detalii suplimentare, accesați aici pagina organizatorilor.

”Ora de Patrimoniu”, Alțîna – Patrimoniu la viitor – 18:00 – 21:00

Asociația ”Hai din pantofi în bocanci”, Cașolț – Hai pe drumul istoriei, la Cașolț – 17:00 – 21:00

Biserica din lemn Ilimbav – Noaptea Muzeelor la Sate în Ilimbav – 14:00 – 21:00

Biserica din Nemșa. Foto organizatori

Biserica evanghelică fortificată Nemșa – Biserica Evanghelică Fortificată Nemșa, o moștenire a lui Stephan Ludwig Roth – 16:00 – 00:00

Biserica fortificată Alma Vii – Expoziția ”Pahar cu flori” a lui Ștefan Câlția în biserica fortificată Alma Vii – 10:00 – 14:00, 19:00 – 00:00

Biserica fortificată Copșa Mare – Istorie și istorisiri din cetate – 10:00 – 23:00

Biserica fortificată Stejărișu – Cină la Cetate, degustări în Turnul Slăninii la Stejărișu! – 19:00 – 23:00

Biserica fortificată Zlagna și curtea gospodăriei nr. 85, Zlagna – Zlagna – cu de toate și bucate – 11:00 – 00:00

Biserica Sfântul Nicolae, Retiș – Expoziția Țărănească ”Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” – 17:00 – 21:00

Casa Muzeală ”Vatra Satului”, Săcădate – Noaptea muzeelor la Casa Muzeală ”Vatra Satului”, Săcădate – 18:00 – 00:00

Săcădate. Foto organizatori

Colecția muzeală Ighișu Vechi – Noaptea Muzeelor la Sate în Ighișu Vechi – 17:00 – 00:00

Colecția muzeală Turnu Roșul și Biserica ”Sf. Nicolae” – Porcești, Turnu Roșu – Noaptea Muzeelor la Turnu Roșu – 18:00 – 22:00

Colecția privată Emil Lascu, Apoș – Colecția personală Emil Lascu – 14:00 – 21:00

Fierăria Albastră, Apoș – O seară la Fierăria Albastră – 14:00 – 21:00

Monumentul de la Fetea – Atunci, acolo, la Fetea! Povestea celor de acasă. – 11:00 – 19:00

Muzeul sătesc și monumentele din Fofeldea – Vizitați Fofeldea! – 17:00 – 21:00

Patrimoniul satului Ghijasa de Sus – Amintiri din lada mesei – 14:00 – 21:00

Punct gastronomic și muzeu La Sâvulică, Arpașu de Sus – La Sâvulică de Noaptea Muzeelor la Sate – 10:00 – 00:00.

Duminică, o zi cu mai puține evenimente

Duminică, puteți vizita zona centrală pentru târguri și festivaluri sau, de la orele 12:30, puteți vedea din nou în Muzeul ASTRA piesa interactivă „Ai! N-ai! Dai!”, cu actorii de la teatrul Eppic Education.

Amatorii de fotbal vor putea urmări, în 3 septembrie, două meciuri din campionatele naționale pentru tineret, pe terenul sintetic al Stadionului Municipal Sibiu. De la orele 12:00, în Campionatul Național U19, Interstar Sibiu vs CSS Dinicu Golescu Câmpulung Muscel. De la orele 14:00, un meci din Campionatul Național U17, Interstar Sibiu vs CSS Dinicu Golescu Câmpulung Muscel.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Ministrul Agriculturii: Toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial

Toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, proiectul de ordonanţă urmând să fie lansat în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect