17.9 C
Sibiu
vineri, septembrie 22, 2023

GALERIE FOTO: Profesorii din Sibiu au ieșit din nou în stradă

Cele mai citite

Un nou protest a avut loc astăzi. Cadrele didactice, consilierii școlari și elevii din județul Sibiu s-au adunat astăzi în Piața Mare pentru un nou marș în care își spun nemulțumirile.

Sute de profesori au protestat astăzi, 9 iunie, împotriva modului în care sunt tratați de către Ministerul Educației dar și de către președintele țării, Klaus Iohannis. Pentru a afla mai multe despre nemulțumirile acestora, am participat și noi cot la cot cu ei.

banner
banner
banner
banner

Din Piața Mare, angajații din învățământ s-au îndreptat spre Prefectura Sibiu, unde au început să strige puternic: „Îndrăznim!” și „Rezistăm!”.

„Noi profesorii mereu ne-am dorit pace, să lăsăm de la noi cât se poate și am tot înțeles. S-a văzut acuma că nu suntem băgați niciodată în seama. Avm salarii mici iar inflația a crescut!”, mărturisește un profesor.

„Să se respecte legea, asta ne dorim! Domnul Iohannis să își ceară scuze, dacă nu demisia, pentru că ne-a uitat. Noi vrem aplicarea legii, nu povești și ar trebui să plătească cineva pentru această ignoranță de care am avut parte”, ne transmite un alt profesor.

„Vrem dreptate, nu doar salarii mai mari. Vrem să scadă inflația pentru că până la urmă despre asta este vorba, iar educația este o cale prin care s-ar putea eficientiza economia…dar sub altă guvernare”, este opinia altui cadru didactic.

„Niciun tânăr nu vrea să se mai angajeze în învățământ din cauza salariului. Sunt foarte mulți tineri care ar putea să slujească și să crească generațiile următoare. Nu vrem salarii mai mari în principal, vrem ca PIB-ul să fie respectat conform Constituției, să avem grădinițe, săli de sport, cantine cu sprijinul statului, nu doar cu ajutorul părinților.

Sunt foarte nemulțumit de cei care ne conduc, care trăiesc doar cu nerespectarea legii. Noi ne-am săturat. Sunt foarte de acord să lucrăm cu elevii pentru că nu pot să las acel copil singur în preajma examenelor”, transmite Vasile Turcu, profesor de geografie.

Ce ar schimba protestatarii în învățământul românesc?

„Caracterul oamenilor, dacă s-ar putea. Caracterul oamenilor care au fost aleși de noi și nu înțeleg ce traume au atât de mari încât sunt atât de blocați în mișcări. Dacă aș avea o bachetă magică i-aș vindeca de toate traumele pentru a-și face și datoria”, spune un consilier școlar.

”Le-aș da debutanților salarii mai mari. Cei tineri au nevoie de motivație, iar cu salariul de început din prezent este greu să atragi oamenii care chiar își doresc”, transmite un profesor.

Doi elevi în clasa a 12-a au ieșit să protesteze cot la cot cu profesorii lor. Aceștia erau încântați că sunt acolo și că pot să își arate frustrarea, însă pe cealaltă parte, triști că s-a ajuns în acest punct.

”Este un protest necesar. De multe ori s-au încercat schimbări în educație. Vreau să rămân în țară și mă interesează de viitorul meu și de viitorul copiilor mei. Este un past important spre o educație mai bună protestul de astăzi. Trebuie să găsim metode să schimbăm educația din România. Dacă aș putea schimba ceva este să ofer un salariu mai mare profesorilor debutanți, pentru că pasiunea și vocația nu pot plăti facturile”, spune unul dintre elevi.

Pentru o altă elevă, însă, țara nu îi oferă educația pe care și-o dorește: „Vreau să plec în străinătate pentru că sistemul educațional din țară nu cred că este ce trebuie. Cu ocazia acestui protest credem că putem face ceva”.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Egal cu un om în plus: FC Hermannstadt – FCSB 2-2

FC Hermannstadt și FCSB au terminat la egalitate, 2-2, într-o partidă în care sibienii avut un jucător în plus...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect