Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a întâlnit în această dimineață cu Klaus Iohannis, pe teritoriul bazei militare din județul Constanța, pentru convorbiri legate de evoluția războiului din Ucraina și de trupele franceze care se află pe teritoriul României și care vor forma o structură de luptă a NATO, la Cincu.
Emmanuel Macron, șeful statului francez, a ajuns în România marție seara, fiind întâmpinat de prim-ministrul Nicoale Ciucă, la „mihail Kogălniceanu”, acolo unde Franța are detașat un batalion de militari care fac parte din structura NATO.
„Vreau totodată să mulţumesc Armatei Române pentru cum v-au primit, pentru cooperarea pe care a ştiut să o construiască şi să le mulţumesc tuturor aliaţilor prezenţi, în mod special aliaţilor noştri americani, care sunt reprezentaţi aici şi care joacă un rol esenţial pe flancul de Est al Alianţei”, a spus preşedintele Franţei la sosirea la Kogălniceanu.
El a subliniat importanţa pe care a avut-o reacţia rapidă a aliaţilor din NATO, inclusiv a Franţei, care au desfăşurat forţe suplimentare în vecinătatea Ucrainei, pe flancul estic al Europei.
Astăzi, s-a desfășurat întâlnirea dintre Iohannis și Macron, în aceeași bază militară. Cei doi preşedinţi au discutat despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.
Președinția mai precizează că pe lista de discuții se află și aderarea României la spațiul Schengen, precum și rolul pe care îl va avea România în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene.
Conform Administrației Prezidențiale, o atenţie deosebită va fi acordată coordonării poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum şi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.
De asemenea, va fi abordat și subiectul Republicii Moldova și posibilitățile de susținere a acestei țări, în contextul războiului și al scenariului de integrare europeană a țării.
Reamintim că Franța va avea rol central al noii unități de luptă NATO, ce va fi constituită în apropiere de Sibiu, la Cincu. Comandantul grupului tactic al prezenţei avansate al NATO din România, colonelul Vincent Minguet, a anunțat că grupul de luptă al alianței, format în România în luna mai, care se află temporar la Constanţa, se va muta la mai puțin de 80 de km de orașul Sibiu, unde s-a constituit deja un comandament NATO. În timp ce unitatea de comandă din municipiul Sibiu are un rol de coordonare pentru toate forțele terestre ale NATO din Europa de Sud Est, unitatea de la Cincu are un rol de luptă, locul urmând să se transforme în centru de antrenament.