17.9 C
Sibiu
vineri, septembrie 22, 2023

Modificarea kilometrajului unei mașini, interzisă prin lege de astăzi

Cele mai citite

Începând de astăzi, 29 mai 2023, modificarea kilometrajului unei mașini va fi interzisă prin lege.

O nouă lege, prin care este interzisă modificarea modificarea kilometrajului real, a fost publicată în Monitorul Oficial. Începând de astăzi, toate valorile indicate de odometrele mașinilor din România se vor regăsi într-un registru electronic gestionat de Registrul Auto Român (RAR), programat să apară în 2024.

banner
banner
banner
banner

Manipularea odometrului unei mașini, adică modificarea kilometrajului real, va fi interzisă prin lege, începând de luni, potrivit unei legi publicate în această dimineață în Monitorul Oficial.

De asemenea, în cazul în care odometrul unei mașini este defect sau nu funcționează corect, proprietarul acesteia va trebui să îl repare sau să îl înlocuiască “fără întârziere”.

Potrivit Legii 142/2023, se stabilește că: “este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul”.

Totodată, în document se găsește și definiția manipulării odometrului. Mai exact, manipularea odometrului reprezintă practica frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.

Legea mai stabilește că, începând din toamna anului viitor, la vânzarea unei mașini, proprietarul va trebui să-i dea celui care-o cumpără un certificat eliberat de RAR în baza informațiilor din registrul electronic, ce va conține istoricul citirii odometrului, implicarea mașinii într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă, scrie avocatnet.ro.

Certificatul va fi eliberat contra cost celui ce intenționează să vândă o mașină și va avea o valabilitate de 60 de zile de la data eliberării.

Legea nu stabilește și sancțiuni pentru încălcarea acestor reguli, după ce în versiunea inițială a proiectului ce a devenit acum lege se propunea închisoare pentru modificarea kilometrajului.

Mai exact, potrivit unui paragraf ce a fost eliminat din forma în care a ieșit din Parlament, proiectul prevedea ca modificarea indicației odometrului unui vehicul să fie considerată infracțiune și pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Egal cu un om în plus: FC Hermannstadt – FCSB 2-2

FC Hermannstadt și FCSB au terminat la egalitate, 2-2, într-o partidă în care sibienii avut un jucător în plus...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect