17.9 C
Sibiu
sâmbătă, iulie 27, 2024

Nopțile Sibiului vor fi colorate cu ritmuri de Blues. Sibiu Blues Nights – un Festival la prima ediție

Publicitate

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Prima ediție a Sibiu Blues Nights, se va desfășura la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu, în 31 martie și 1 aprilie.

Blues-ul are rădăcinile în istoria afro-americană, a fost adus pe continentul american de sclavii obligați să muncească pe plantații în secolul al XIX-lea. Aceștia cântau în timp ce munceau în câmpurile de bumbac sau legume. Aceste ritmuri s-au combinat cu altele, ale coloniștilor europeni, au început să fie ascultate în localuri și treptat au devenit un gen muzical extrem de apreciat.

Blues-ul care se ascultă astăzi este atât cel clasic cât și blues cu influențe din alte genuri muzicale, precum rock, jazz sau funk. Organizatorii Sibiu Blues Nights, cei cinci prieteni din 5F – Concerts & More, sunt în primul rând pasionați de muzică și de acest gen muzical. Pentru că au dorit ca și publicul sibian să se poată bucura de blues de calitate, într-un spațiu deosebit, le-a venit ideea acestui Festival. Sibiul se va alătura celor aproximativ zece orașe din țară ce au festivaluri de blues.

Sorin Leicu, Cosmin Lascu, Alina Bâgiu și Ciprian Epuraș, 4 din 5F

Am dorit să aflăm mai multe despre povestea acestui nou festival, de la doi dintre organizatorii săi. Cei 5 vin din sfere diferite, trei foști librari (Sorin Leicu, Ciprian Epuraș și Anca Nedelcu), un profesor/traducător (Alina Bâgiu) și un videograf (Cosmin Lascu). Au răspuns întrebărilor noastre Alina Bâgiu și Cosmin Lascu.

Publicitate

De ce festival de blues la Sibiu?

Alina Bâgiu: Pentru că suntem fani blues și pentru că Sibiul nu are. Jazz-ul este, cu tradiție, știm clar. Dar blues-ul este altă nișă. Avem rock, avem Artmania, jazz-ul de zeci de ani, pornit de Nae Ionescu, avem tot felul de evenimente în Piața Mare, dar blues nu este. Avem sporadic, din când în când în baruri, Nightlosers sau Kusak. Pur și simplu, din când în când câte un concert care să fie blues, dar foarte rar. Până să începem noi serile de blues în Imperium, cred că era unul pe an, când veneau cei de la Nightlosers.

Serile de Blues au devenit unele dintre preferatele sibienilor

Publicul cum este? Îl simțiți dornic să asculte acest gen?

Cosmin Lascu: Din ce am văzut până acum, da. Urmează să vedem ce se întâmplă la festival. Am încercat la o scară mai mică și acum vom trece la o scară mai mare. Am început să fim cunoscuți de când am început să organizăm serile de blues în Imperium. Vestea s-a dus urgent, cred că a ajuns la tot Bucureștiul. Toți ne sunau că vor să vină să cânte.

The Groovy Bastards, în Imperium

Foarte multă lume, cel puțin din București, știe de noi datorită acestor seri. Totul a prins foarte repede. Avem un public din toate vârstele. Este grupa de vârstă de peste 40 de ani. Sunt și cei tineri, poate de 25 de ani, pentru că vor fi și trupe tinere invitate, care se pretează și pentru tineret. Nu este blues-ul clasic și atât.

Alina Bâgiu: S-a văzut foarte clar și din partea publicului. La început poate aveam patruzeci de oameni care veneau. Am ajuns să avem barul plin, peste optzeci de persoane. Tot ce ne permitea spațiul. Pe mulți îi refuzam la intrare, pentru că nu mai era loc.

Se vede și din partea artiștilor. O dată ce am pornit cu serile acestea, care între timp nu mai sunt doar de blues, am mers și pe funk, funk-rock, s-a văzut și din partea artiștilor dorința de a cânta live în Sibiu, pentru că altfel, veneau foarte rar.

Au fost foarte mulți artiștii care au dorit să cânte în acest Festival. Se știe deja o parte din line-up-ul ediției de anul viitor.

V-a fost ușor să aduceți la Sibiu, artiștii programați la Festival? Trupa din Marea Britanie sau cea din Austria, a lui Marius Dobra?

Alina Bâgiu: Nu a fost greu. Pe Wille and the Bandits din Marea Britanie i-am contactat prin intermediul unei agenții de booking, deocamdată am ales să aducem o trupă pe care să ne-o permită bugetul. Restul trupelor le știam, din lumea blues-ului, din legăturile pe care le avem la București, dar şi prin cele făcute cât am fost la Brezoi Blues Festival ca hosting team. Acum, o dată cu festivalul de la Sibiu, va fi Urban Blues Fest la București, a lui Radu Lupașcu, și el ne-a ajutat foarte mult, ca şi experiența acumulată la Brezoi Blues.

Wille and the Bandits

Inițial am vrut să facem o seară de blues la Sala Thalia. Cu trei nume pe scenă și un jam-session în chimniță. Cu gândul acesta am pornit. După aceea, au apărut alte idei. Cum a fost Marius Dobra. A zis: uite, eu cânt la Urban Blues Fest pe 1 aprilie în București dar vreau ca în 31 martie să mă opresc și la tine.

Cosmin Lascu: Așa am ajuns să facem festival și să avem opt artiști inițial, pe două zile. În momentul de față avem nouă artiști, avem o surpriză pe care nu am anunțat-o. Încă nu este nici pe afiș. Vor veni Berti Barbera cu Nicu Patoi. Au mai fost și alții care ar fi vrut să vină dar deja era prea mult. Să adăugăm așa din scurt și ziua de duminică, ar fi fost o modificare prea mare, fiind și prima ediție. Cu restul celor care au anunțat că vor să vină, vom face line-up-ul pentru anul viitor.

Berti Barbera și Nicu Patoi

Vorbiți-ne mai mult despre trupele invitate să cânte. Vă vedeți și ca pe un fel de rampă de lansare pentru trupe mai puțin cunoscute?

Cosmin Lascu: Da, am încercat asta și prin serile de blues și la acest Festival. Vom încerca să promovăm blues-ul românesc și tinerii.

Alina Bâgiu: Vor veni The Groovy Bastards, cu un stil funk, pe care îi iubim, din București, îi aducem a doua oară la Sibiu. Sunt niște copii extraordinari, cântă un funk blues foarte bun. Vin Ride On Band, trupa din deschidere, din București, care și ei au tineri în trupă.

Ride On Band

Trupa sibiană, Sharp Fusion își va face debutul în Festival

Alina Bâgiu: Vrem pe viitor ca tot timpul să aducem în Chimniță, la Filarmonică, câte un concert de blues. Nici nu știați că avem o formație locală, este surpriză, Sharp Fusion, își vor face debutul la festivalul nostru. Sunt foarte încântați. Nu sunt tineri dar sunt tineri ca trupă. Asta facem și cu Imperium-ul, asta vom face și în continuare, să promovăm trupele tinere.

Sharp Fusion, trupa ce reunește cinci artiști sibieni

Nu vrem să ne îndepărtăm de la nișa de blues. Avem ceva fusion de rock-blues, pentru că Rareș Totu (Panic Depression), foarte cunoscut și un foarte bun chitarist, va cânta, nu neapărat tribute, dar cu influențe din Jimi Hendrix, și atunci mergem puțin și către rock.

Rareș Totu

Trupa din Marea Britanie este la fel, blues-rock, au și premii câștigate acum la UK Blues Festival. Blues-ul clasic va veni de la Stones Free, o trupă consacrată, cu Florin Ochescu, care cântă cu Alex Tomaselli, de zeci de ani. La fel George Baicea Electric Blues Band, sunt niște artiști mari în blues la noi. Și Marius Dobra cântă un blues foarte curat.

Stones Free
Baicea Blues Band

Blue Drops, albumul lui Berti Barbera și Nicu Patoi, va fi lansat la Sibiu Blues Nights

Surpriză va fi că Berti Barbera și Nicu Patoi, și ei cu experiență muzicală de zeci de ani, vin să își lanseze și albumul la noi în festival, sâmbătă, 1 aprilie. Au scos acum un album de blues împreună, se numește Blue Drops. Îl vor lansa la Festival, vor da și autografe.

A fost greu să obțineți finanțare? Sau, de unde veți susține Festivalul?

Cosmin Lascu: Momentan nu avem fonduri din exterior. Nu ne-am gândit să aplicăm pentru finanțare la Primărie, fiind timpul foarte scurt, îl vom face din fondurile noastre. După ediția de anul acesta, vom face din timp line-up-ul pentru anul viitor și atunci vom putea să și aplicăm pentru finanțare prin Agenda Culturală a Primăriei.

Alina Bâgiu: Există niște sponsori dar ei ne vor ajuta cu produse sau servicii, cu mâncare pentru artiști, cu cazare. Nici nu căutăm acum bani. Dacă companiile locale vor dori să ia pentru angajați abonamente sau bilete la Sibiu Blues Nights, cred că toată lumea va avea de câștigat. Cu Filarmonica din Sibiu am semnat un contract de parteneriat și astfel putem închiria Sala Thalia la un preț mai accesibil. Am vrut neapărat să facem la Sala Thalia, pentru că ne place foarte mult.

Programul Festivalului

În prima seară a festivalului, vineri, 31 martie, pe scena sălii Thalia vor urca Ride on Band, Baicea Blues Band, din România, și trupa austriacă Marius Dobra Blues Band, al cărei lider este român. În Chimnită, foaier și zona de bar, publicul se va bucura de muzica susținută de trupa sibiană Sharp Fusion, ce își va face debutul în acest Festival.

Sâmbătă, 1 aprilie, veți putea asculta trupele românești Panic Depression și Stones Free, pe Berti Barbera și Nicu Patoi, precum și pe britanicii din Wille and the Bandits. În Chimniță, atmosfera va fi însuflețită de The Groovy Bastards (România).

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Marius Măldărășanu despre o posibilă demitere: Asta e soarta antrenorului, nu am ce face

FC Hermannstadt a făcut un pas greșit pe teren propriu, vineri seara, 1-1 cu nou promovata Unirea Slobozia.A fost...

Publicitate

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Prima ediție a Sibiu Blues Nights, se va desfășura la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu, în 31 martie și 1 aprilie.

Blues-ul are rădăcinile în istoria afro-americană, a fost adus pe continentul american de sclavii obligați să muncească pe plantații în secolul al XIX-lea. Aceștia cântau în timp ce munceau în câmpurile de bumbac sau legume. Aceste ritmuri s-au combinat cu altele, ale coloniștilor europeni, au început să fie ascultate în localuri și treptat au devenit un gen muzical extrem de apreciat.

Blues-ul care se ascultă astăzi este atât cel clasic cât și blues cu influențe din alte genuri muzicale, precum rock, jazz sau funk. Organizatorii Sibiu Blues Nights, cei cinci prieteni din 5F – Concerts & More, sunt în primul rând pasionați de muzică și de acest gen muzical. Pentru că au dorit ca și publicul sibian să se poată bucura de blues de calitate, într-un spațiu deosebit, le-a venit ideea acestui Festival. Sibiul se va alătura celor aproximativ zece orașe din țară ce au festivaluri de blues.

Sorin Leicu, Cosmin Lascu, Alina Bâgiu și Ciprian Epuraș, 4 din 5F

Am dorit să aflăm mai multe despre povestea acestui nou festival, de la doi dintre organizatorii săi. Cei 5 vin din sfere diferite, trei foști librari (Sorin Leicu, Ciprian Epuraș și Anca Nedelcu), un profesor/traducător (Alina Bâgiu) și un videograf (Cosmin Lascu). Au răspuns întrebărilor noastre Alina Bâgiu și Cosmin Lascu.

De ce festival de blues la Sibiu?

Alina Bâgiu: Pentru că suntem fani blues și pentru că Sibiul nu are. Jazz-ul este, cu tradiție, știm clar. Dar blues-ul este altă nișă. Avem rock, avem Artmania, jazz-ul de zeci de ani, pornit de Nae Ionescu, avem tot felul de evenimente în Piața Mare, dar blues nu este. Avem sporadic, din când în când în baruri, Nightlosers sau Kusak. Pur și simplu, din când în când câte un concert care să fie blues, dar foarte rar. Până să începem noi serile de blues în Imperium, cred că era unul pe an, când veneau cei de la Nightlosers.

Serile de Blues au devenit unele dintre preferatele sibienilor

Publicul cum este? Îl simțiți dornic să asculte acest gen?

Cosmin Lascu: Din ce am văzut până acum, da. Urmează să vedem ce se întâmplă la festival. Am încercat la o scară mai mică și acum vom trece la o scară mai mare. Am început să fim cunoscuți de când am început să organizăm serile de blues în Imperium. Vestea s-a dus urgent, cred că a ajuns la tot Bucureștiul. Toți ne sunau că vor să vină să cânte.

The Groovy Bastards, în Imperium

Foarte multă lume, cel puțin din București, știe de noi datorită acestor seri. Totul a prins foarte repede. Avem un public din toate vârstele. Este grupa de vârstă de peste 40 de ani. Sunt și cei tineri, poate de 25 de ani, pentru că vor fi și trupe tinere invitate, care se pretează și pentru tineret. Nu este blues-ul clasic și atât.

Alina Bâgiu: S-a văzut foarte clar și din partea publicului. La început poate aveam patruzeci de oameni care veneau. Am ajuns să avem barul plin, peste optzeci de persoane. Tot ce ne permitea spațiul. Pe mulți îi refuzam la intrare, pentru că nu mai era loc.

Se vede și din partea artiștilor. O dată ce am pornit cu serile acestea, care între timp nu mai sunt doar de blues, am mers și pe funk, funk-rock, s-a văzut și din partea artiștilor dorința de a cânta live în Sibiu, pentru că altfel, veneau foarte rar.

Au fost foarte mulți artiștii care au dorit să cânte în acest Festival. Se știe deja o parte din line-up-ul ediției de anul viitor.

V-a fost ușor să aduceți la Sibiu, artiștii programați la Festival? Trupa din Marea Britanie sau cea din Austria, a lui Marius Dobra?

Alina Bâgiu: Nu a fost greu. Pe Wille and the Bandits din Marea Britanie i-am contactat prin intermediul unei agenții de booking, deocamdată am ales să aducem o trupă pe care să ne-o permită bugetul. Restul trupelor le știam, din lumea blues-ului, din legăturile pe care le avem la București, dar şi prin cele făcute cât am fost la Brezoi Blues Festival ca hosting team. Acum, o dată cu festivalul de la Sibiu, va fi Urban Blues Fest la București, a lui Radu Lupașcu, și el ne-a ajutat foarte mult, ca şi experiența acumulată la Brezoi Blues.

Wille and the Bandits

Inițial am vrut să facem o seară de blues la Sala Thalia. Cu trei nume pe scenă și un jam-session în chimniță. Cu gândul acesta am pornit. După aceea, au apărut alte idei. Cum a fost Marius Dobra. A zis: uite, eu cânt la Urban Blues Fest pe 1 aprilie în București dar vreau ca în 31 martie să mă opresc și la tine.

Cosmin Lascu: Așa am ajuns să facem festival și să avem opt artiști inițial, pe două zile. În momentul de față avem nouă artiști, avem o surpriză pe care nu am anunțat-o. Încă nu este nici pe afiș. Vor veni Berti Barbera cu Nicu Patoi. Au mai fost și alții care ar fi vrut să vină dar deja era prea mult. Să adăugăm așa din scurt și ziua de duminică, ar fi fost o modificare prea mare, fiind și prima ediție. Cu restul celor care au anunțat că vor să vină, vom face line-up-ul pentru anul viitor.

Berti Barbera și Nicu Patoi

Vorbiți-ne mai mult despre trupele invitate să cânte. Vă vedeți și ca pe un fel de rampă de lansare pentru trupe mai puțin cunoscute?

Cosmin Lascu: Da, am încercat asta și prin serile de blues și la acest Festival. Vom încerca să promovăm blues-ul românesc și tinerii.

Alina Bâgiu: Vor veni The Groovy Bastards, cu un stil funk, pe care îi iubim, din București, îi aducem a doua oară la Sibiu. Sunt niște copii extraordinari, cântă un funk blues foarte bun. Vin Ride On Band, trupa din deschidere, din București, care și ei au tineri în trupă.

Ride On Band

Trupa sibiană, Sharp Fusion își va face debutul în Festival

Alina Bâgiu: Vrem pe viitor ca tot timpul să aducem în Chimniță, la Filarmonică, câte un concert de blues. Nici nu știați că avem o formație locală, este surpriză, Sharp Fusion, își vor face debutul la festivalul nostru. Sunt foarte încântați. Nu sunt tineri dar sunt tineri ca trupă. Asta facem și cu Imperium-ul, asta vom face și în continuare, să promovăm trupele tinere.

Sharp Fusion, trupa ce reunește cinci artiști sibieni

Nu vrem să ne îndepărtăm de la nișa de blues. Avem ceva fusion de rock-blues, pentru că Rareș Totu (Panic Depression), foarte cunoscut și un foarte bun chitarist, va cânta, nu neapărat tribute, dar cu influențe din Jimi Hendrix, și atunci mergem puțin și către rock.

Rareș Totu

Trupa din Marea Britanie este la fel, blues-rock, au și premii câștigate acum la UK Blues Festival. Blues-ul clasic va veni de la Stones Free, o trupă consacrată, cu Florin Ochescu, care cântă cu Alex Tomaselli, de zeci de ani. La fel George Baicea Electric Blues Band, sunt niște artiști mari în blues la noi. Și Marius Dobra cântă un blues foarte curat.

Stones Free
Baicea Blues Band

Blue Drops, albumul lui Berti Barbera și Nicu Patoi, va fi lansat la Sibiu Blues Nights

Surpriză va fi că Berti Barbera și Nicu Patoi, și ei cu experiență muzicală de zeci de ani, vin să își lanseze și albumul la noi în festival, sâmbătă, 1 aprilie. Au scos acum un album de blues împreună, se numește Blue Drops. Îl vor lansa la Festival, vor da și autografe.

A fost greu să obțineți finanțare? Sau, de unde veți susține Festivalul?

Cosmin Lascu: Momentan nu avem fonduri din exterior. Nu ne-am gândit să aplicăm pentru finanțare la Primărie, fiind timpul foarte scurt, îl vom face din fondurile noastre. După ediția de anul acesta, vom face din timp line-up-ul pentru anul viitor și atunci vom putea să și aplicăm pentru finanțare prin Agenda Culturală a Primăriei.

Alina Bâgiu: Există niște sponsori dar ei ne vor ajuta cu produse sau servicii, cu mâncare pentru artiști, cu cazare. Nici nu căutăm acum bani. Dacă companiile locale vor dori să ia pentru angajați abonamente sau bilete la Sibiu Blues Nights, cred că toată lumea va avea de câștigat. Cu Filarmonica din Sibiu am semnat un contract de parteneriat și astfel putem închiria Sala Thalia la un preț mai accesibil. Am vrut neapărat să facem la Sala Thalia, pentru că ne place foarte mult.

Programul Festivalului

În prima seară a festivalului, vineri, 31 martie, pe scena sălii Thalia vor urca Ride on Band, Baicea Blues Band, din România, și trupa austriacă Marius Dobra Blues Band, al cărei lider este român. În Chimnită, foaier și zona de bar, publicul se va bucura de muzica susținută de trupa sibiană Sharp Fusion, ce își va face debutul în acest Festival.

Sâmbătă, 1 aprilie, veți putea asculta trupele românești Panic Depression și Stones Free, pe Berti Barbera și Nicu Patoi, precum și pe britanicii din Wille and the Bandits. În Chimniță, atmosfera va fi însuflețită de The Groovy Bastards (România).

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Marius Măldărășanu despre o posibilă demitere: Asta e soarta antrenorului, nu am ce face

FC Hermannstadt a făcut un pas greșit pe teren propriu, vineri seara, 1-1 cu nou promovata Unirea Slobozia.A fost...

Știri pe același subiect