11.3 C
Sibiu
duminică, aprilie 14, 2024

Norvegienii care au ”păstrat în imagini” poluarea din Copșa Mică

Cele mai citite

 

Expoziția de fotografii „Copșa Mică 1991-1992. Incursiune în trecut” a fost deschisă, azi, 25 martie, ora 17, la Biblioteca ASTRA din Sibiu, în spațiul American Corner.

La eveniment au luat cuvântul Răzvan Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu și Daniel-Tudor Mihalache, primarul orașului Copșa Mică.

 Orașul industrial Copșa Mică în care existau numeroase fabrici – de negru de fum, acid sulfuric, metale neferoase, materiale plastice – este astăzi cunoscut pentru nivelul ridicat de poluare din perioada comunistă, lucru despre care nu s-a vorbit în mod deschis decât după Revoluție. Șocantă era, mai ales înainte de ’89, preocuparea continuă pentru realizarea producției în detrimentul sănătății muncitorilor și a locuitorilor din zonă.

”Expoziția a fost plimbată prin mai multe orașe , iar datorită domnului Răzvan Pop, a ajuns și în Sibiu. Sperăm să continuăm să o expunem prin  țară, ca să nu uite oamenii ce ceea ce au făcut semenii lor. În cadrul expoziției avem niște poze, care arată cum din dragul economiei, și de a fi primii în lume, am omorât conștient oameni. Pe atunci eram așa de spălați pe creier încât mergeam pe principiul decât să trăiești 30 de ani ca un păduche, mai bine trăiești cinci-șase ani ca un vultur, și  cam la 65 de ani te ducea popa, cel puțin tu ca bărbat. Femeile trăiau un pic mai mult pentru că nu erau așa de expuși ca bărbații”, a declarat primarul.

Cine sunt autorii pozelor

”De unde avem pozele astea. De la doi norvegieni, un bărbat și o femeie. El profesor, care studia soci-antropologia, și a venit să studieze puterea de regenerare a unei societăți. El în anii 90 avea viziunea că locul va renaște și va ajunge un oraș normal de țară normală. Fata, care cu el, era studentă. Ei au început să facă poze așa cum vedeau ei oamenii și Copșa, noi nu eram în stare să facem asta, deoarece eram obișnuiți cu cotidianul”, a relatat Daniel-Tudor Mihalache.

 Copșa Mică este un oraș mai ”verde” acum, cu fațade colorate, spălându-se de funinginea comunismului.

Articol scris de Vasile Alexandru

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Lansarea candidaților PNL Sibiu la alegerile locale. Show-electoral și propagandă liberală

Cosmin PALPNL Sibiu și-a lansat candidații pentru alegerile locale din 9 iunie, vineri seara, la Redal Expo.Raluca Turcan, președintele...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect